Άνυδρο καλοκαίρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνυδρο καλοκαίρι
ΣκηνοθεσίαMetin Erksan[1][2]
ΣενάριοMetin Erksan
ΠρωταγωνιστέςHülya Koçyiğit και Erol Taş[2]
ΜουσικήΜάνος Χατζιδάκις
Εταιρεία παραγωγήςHitit
Πρώτη προβολή1964
Διάρκεια90 λεπτά
ΠροέλευσηΤουρκία
Γλώσσατουρκικά

To Άνυδρο καλοκαίρι (γνωστό και ως Reflections, τουρκικά: Susuz Yaz‎‎) είναι μια ασπρόμαυρη τουρκική δραματική ταινία του 1964, σε συμπαραγωγή, σενάριο (εν μέρει) και σκηνοθεσία του Metin Erksan, βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα του Νετζατή Τζουμαλή, με τον Erol Taş ως καπνοπαραγωγό, ο οποίος φράζει ένα ποτάμι για να αρδεύσει τη δική του ιδιοκτησία και να καταστρέψει τους ανταγωνιστές του. Το έργο είναι επίσης διαθέσιμο σε μια μεταγλωττισμένη στα αγγλικά αμερικανική θεατρική έκδοση με τίτλο Reflections, σε παραγωγή του William Shelton.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε υποστήριξε τη συντήρηση της ταινίας, η οποία είναι διαθέσιμη σε DVD.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οσμάν αποφασίζει να φράξει την πηγή που βρίσκεται στα κτήματά του, επειδή ξέρει ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ ξηρό για να υποστηρίξει όλους τους αγρότες που βασίζονται στα νερά της. Ο μικρότερος αδερφός του Χασάν τον παροτρύνει να μην φράξει την πηγή, αλλά πηγαίνει απρόθυμα μαζί του. Οι αγρότες είναι εξοργισμένοι με τον Οσμάν και ξεκινούν μια νομική διαμάχη. Το δικαστήριο διατάσσει τον Οσμάν να αφήσει την πηγή ανοιχτή μέχρι να επιλυθεί η διαφορά, αλλά ο Οσμάν παραβιάζει αυτήν την εντολή. Ο Χασάν ανοίγει περιστασιακά την πηγή από οίκτο για τους γείτονές του, αλλά ο Οσμάν το ξανακλείνει γρήγορα.

Εντωμεταξύ, ο Χασάν φλερτάρει και παντρεύεται μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Μπαχάρ. Τη νύχτα του γάμου τους, ο Οσμάν εισβάλλει στο υπνοδωμάτιο τους και διατάζει την Μπαχάρ να κάνει δέκα παιδιά για την οικογένεια. Ο Χασάν αναγκάζεται να βάλει ένα έπιπλο μπροστά από το παράθυρο για να εμποδίσει την είσοδο στον μεθυσμένο αδερφό του. Ο Οσμάν βρίσκει μια ρωγμή στον τοίχο και παρακολουθεί την ολοκλήρωση του γάμου.

Ένας από τους αγρότες σκοτώνει το σκυλί του Οσμάν, ωθώντας τους αδελφούς να παρακολουθούν τη νύχτα για να αποτρέψουν περαιτέρω βία. Εκείνο το βράδυ, δύο αγρότες ανατινάζουν το φράγμα. Ο Οσμάν και ο Χασάν κυνηγούν τους σαμποτέρ. Ο Οσμάν πυροβολεί αρκετές φορές στο σκοτάδι, σκοτώνοντας έναν από τους αγρότες. Πείθει τον Χασάν να αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία υποστηρίζοντας ότι ο Χασάν είναι πολύ νεότερος και θα πάρει ελαφρύτερη ποινή.

Ο Χασάν καταδικάζεται σε 24 χρόνια, ποινή που μειώνεται στα οκτώ χρόνια, επειδή προηγήθηκε πρόκληση. Ο Οσμάν χρησιμοποιεί την απουσία του για να πλησιάσει την Μπαχάρ. Καταστρέφει τα γράμματα του Χασάν για να φανεί ότι να έχει ξεχάσει την Μπαχάρ. Όταν ένας φυλακισμένος που ονομάζεται Χασάν σκοτώνεται στην ίδια φυλακή με τον σύζυγό της, η Μπαχάρ απελπίζεται. Φεύγει από το αγρόκτημα και επιστρέφει στη μητέρα της. Ο Οσμάν την πείθει να επιστρέψει εξηγώντας ότι, ως χήρα του Χασάν, κατέχει τη μισή περιουσία.

Ο Χασάν δεν είναι νεκρός και τελικά του δίνεται χάρη. Πηγαίνοντας στο σπίτι του από τη φυλακή, μαθαίνει πώς ο Οσμάν έχει ξεγελάσει την Μπαχάρ. Πηγαίνει κατευθείαν να αντιμετωπίσει τον αδερφό του. Ο Οσμάν πυροβολεί πρώτα την Μπαχάρ που τον τρέχει κατά πάνω του με ένα τσεκούρι. Πυροβολεί επανειλημμένα τον Χασάν, αλλά ο Χασάν καταφέρνει να ρίξει τον αδερφό του στην πηγή και να τον πνίξει. Το σώμα του Οσμάν ξεβράζεται από το φράγμα προς τα αγροκτήματα που είχαν στερηθεί το νερό.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Erol Taş - Οσμάν
  • Ulvi Dogan - Χασάν
  • Hülya Koçyiğit - Μπαχάρ
  • Alaettin Altiok
  • Hakki Haktan
  • Zeki Tüney
  • Yavuz Yalinkiliç

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άνυδρο καλοκαίρι βοήθησε να γίνει γνωστός ο τουρκικός κινηματογράφος στο παγκόσμιο κοινό. Συνεχίζει ένα θέμα ιδιοκτησίας που είχε προηγουμένως εξερευνήσει ο Eksan στην Εκδίκηση των φιδιών. [3]

Η ταινία λογοκρίθηκε από τη λογοκρισία του Υπουργείου Εσωτερικών που αντιτάχθηκε στην σιωπηρή ένωση της Μπαχάρ με τον αδερφό του νεκρού συζύγου της. Η ταινία απαγορεύτηκε λόγω του φόβου της μετάδοσης αρνητικών εικόνων της τουρκικής κοινωνίας. [4]

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στην ταινία, όταν ο Οσμάν σφάζει ένα κοτόπουλο και όταν ένας από τους χωρικούς σκοτώνει το σκυλί του Οσμάν. [5]

Μέρος από τη μουσική της ταινίας είναι του Μάνου Χατζιδάκι.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου [6] και το Βραβείο Μπιενάλε στο 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. [7] Η ταινία επιλέχθηκε επίσης ως η τουρκική υποψηφιότητα για καλύτερης ξανόγλωσσης ταινίας στα 37α βραβεία όσκαρ, αλλά δεν έγινε δεκτή ως υποψηφιότητα. [8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0062322/. Ανακτήθηκε στις 9  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.ofdb.de/film/74943,Susuz-yaz. Ανακτήθηκε στις 9  Μαΐου 2016.
  3. Dönmez-Colin, Gönül. The Routledge Dictionary of Turkish Cinema. Routledge, 2013. 290.
  4. Dönmez-Colin, Gönül. Turkish Cinema: Identity, Distance and Belonging. Reaktion Books, 2008. 49.
  5. Nye, Scott. "ON THE HULU CHANNEL: METIN ERKSAN’S DRY SUMMER", Criterion Cast. September 1, 2013.
  6. «Berlinale 1964: Prize Winners». berlinale.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2010. 
  7. Venice Film Festival 1964
  8. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]