Άλφρεντ Χιρβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλφρεντ Χιρβ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Μαρτίου 1880
Πετσόρι
Θάνατος26  Μαΐου 1918
Πσκοβ
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΑκαδημία Τέχνης και Βιομηχανίας Στίγκλιτς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άλφρεντ Αλεξαντρόβιτς Χιρβ (εσθ: Alfred Hirv και ρωσ: Альфред Гирв, 1880 - 1918)[1] ήταν Εσθονός ζωγράφος των αρχών του 20ού αιώνα που έγινε γνωστός κυρίως για τα έργα του με θέμα τη νεκρή φύση.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χιρβ γεννήθηκε το 1880 στο Πετσόρι[2] της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (στη σημερινή εποχή υπάγεται στην περιφέρεια Πσκοφ της Ρωσίας και βρίσκεται πολύ κοντά στη ρωσοεσθονική μεθόριο). Σε ηλικία 15 ετών μετοίκησε στην Αγία Πετρούπολη όπου δύο χρόνια αργότερα εγκαινίασε την εκθεσιακή του δραστηριότητα συμμετέχοντας στην ομαδική έκθεση μιας τοπικής καλλιτεχνικής ομάδας[3]. Στη ρωσική μητρόπολη σπούδασε στη Σχολή Τέχνης Στίγκλιτς και στο εργαστήριο του Τζούλιους φον Κλέβερ, ενώ αργότερα πραγματοποίησε περαιτέρω σπουδές στη Ρώμη και το Μόναχο[4] (υπό τον Άντον Άζμπε). Παράλληλα παρουσίασε τα έργα του στο Τάλιν και το Τάρτου και στη συνέχεια έκανε εκπαιδευτικά ταξίδια στη Γαλλία και την Ισπανία προτού εγκατασταθεί μόνιμα στην Αγία Πετρούπολη[3]. Απεβίωσε στις 26 Μαΐου του 1918 στο Πσκοφ. Έργα του βρίσκονται στις συλλογές των Μουσείων Τέχνης του Τάλιν και του Κράσνονταρ[1]. Υπέγραφε τους πίνακές του με το κυριλλικό Гирв.

Χαρακτηριστικά και αποτίμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται από ποικιλία και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προσωπογραφίες, ημίγυμνα, καθώς και έργα εικονιστικής τέχνης, ο Χιρβ απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα - που διήρκησε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του - κατά κύριο λόγο για τα έργα του με θέμα τη νεκρή φύση. Οι συγκεκριμένοι πίνακες του Χιρβ ήταν επηρεασμένοι από τα αντίστοιχα έργα της Χρυσής Περιόδου της ολλανδικής ζωγραφικής και διακρίνονταν για τα ήπια χρώματα και τα νατουραλιστικά χαρακτηριστικά τους. Μερικά από τα στοιχεία που συνήθως επαναλαμβάνονταν στα εικαστικά του μοτίβα ήταν αντικείμενα όπως τα σταφύλια, τα καλάθια και τα μπουκάλια, με τον ίδιο να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη εκάστοτε σύνθεση αλλά και στη θέση με την οποία παρουσιαζόταν το κάθε αντικείμενο[3].

Πίνακες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Коновалов, Эдуард (2017). Новый полный биографический словарь русских художников. Litres. σελ. 132. 
  2. «Pechory». pechori.ru. Pechori. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2018. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Alfred Hirv». kunilaart.ee (στα Αγγλικά). Estonian Art Collection. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2018. 
  4. Eesti NSV Riiklik Kunstimuuseum (1989). Eesti NSV Riiklik Kunstimuuseum. Eesti ja Eesti Nõukogude kunst. Perioodika. σελ. 16.