Άγιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης
Γέννηση1908
Πεταλίδι Μεσσηνίας, Ελλάδα
Κοίμηση22 Ιανουαρίου 1991
Αθήνα, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Ελλάδα
Αναγνώριση
Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία
Αγιοκατάταξη14 Ιουνίου 2022
Μείζον ιερόΙερά Μονή Αγάθωνος
Εορτασμός22 Ιανουαρίου
Σύμβολαμοναχικός σκούφος, μοναχικό κουκούλι (επανωκαλύμμαυχο), μοναχική πατερίτσα

Ο Άγιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης (κατά κόσμον Ανδρέας Κορκολιάκος, Πεταλίδι Μεσσηνίας, 1908 - Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 1991) ήταν Έλληνας ιερομόναχος του 20ού αιώνα, που έγινε γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το σημαντικό θρησκευτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο του. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2006, μετά την ανακομιδή του σκηνώματός του που παρέμενε αναλλοίωτο δεκαπέντε έτη μετά την κοίμησή του, ενώ μέχρι και σήμερα διατηρείται σχεδόν άφθαρτο στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στην Φθιώτιδα.

Αγιοκατατάχθηκε στις 14 Ιουνίου 2022 από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου[1] και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 22 Ιανουαρίου[2].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Ανδρέας Κορκολιάκος γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το 1908. Εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να γίνει κληρικός. Εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Κατόπιν χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη. Το 1935, μετά από πρόσκληση του Μεσσήνιου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ (Στρουμπή), πήγε στην Καρδίτσα, όπου ξεκίνησε να υπηρετεί, διακρινόμενος για τη φιλανθρωπία του.

Άποψη από τον κεντρικό ναό στην Ιερά Μονή Αγάθωνος
Το σκήνωμα του Αγίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη στην Ιερά Μονή Αγάθωνος (Αύγουστος 2023)

Μετά την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο έφυγε από την Καρδίτσα και μετά το 1955 εισήλθε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, κοντά στη Λαμία, επηρεασμένος από τον επίσης Πελοποννήσιο π. Γερμανό Δημάκο. Εκεί υπηρέτησε ως πνευματικός της μονής, ενώ παράλληλα πήγαινε σε νοσοκομεία της Λαμίας, έβλεπε ασθενείς, τους παρηγορούσε και τους εξομολογούσε.

Το τέλος της ζωής του και η ανακομιδή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατόπιν σοβαρών προβλημάτων υγείας, απεβίωσε από πνευμονικό οίδημα την 22 Ιανουαρίου 1991 στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα, σε ηλικία 83 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στη Μονή Αγάθωνος, αλλά εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας δεν μπορούσε να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο και τελικά κηδεύτηκε στα Βαπτιστήρια.

Τον Μάρτιο του 2006 έγινε η εκταφή του, λόγω καθίζησης στην ανατολική πλευρά του Μοναστηριού. Το φέρετρό του βρέθηκε σε άριστη κατάσταση. Οι μοναχοί το μετέφεραν στο κοιμητήριο για να αφαιρέσουν τα οστά του γέροντα, αλλά όταν άνοιξαν το καπάκι διαπίστωσαν ότι το σώμα του ήταν άφθαρτο. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση και έκπληξη όχι μόνο στην περιοχή της Φθιώτιδας αλλά και πανελληνίως, ιδιαίτερα μετά την προβολή του γεγονότος στην τηλεόραση.

Τα λείψανα του Βησσαρίωνα εξέτασε ο συνταξιούχος καθηγητής και διακεκριμένος ιατροδικαστής Αθηνών, δρ. Παναγιώτης Γιαμαρέλος, ο οποίος μίλησε στα ΜΜΕ για ένα εξαιρετικό και ανεξήγητο γεγονός.[3]

Αγιοκατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 14 Ιουνίου 2022, ενώ στις 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η τελετή της αναγραφής στο αγιολόγιο και της υπογραφής της από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο[1]. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου, ημερομηνία της κοιμήσεώς του[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αρχιμ. Δαμασκηνός Ζαχαράκης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος (2006). Το σημείον του Θεού, Γέρων Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης (1908-1991). Υπάτη: Ιερά Μονή Αγάθωνος.