Eurythyrea

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Eurythyrea
Eurythyrea austriaca Linnaeus 1767
Eurythyrea austriaca
Linnaeus 1767
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα(Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insekta)
Τάξη: Κολεόπτερα (Coleoptera)
Υπεροικογένεια: Βουπρεστοειδή (Buprestoidea)
Οικογένεια: Βουπρεστίδαι (Buprestidae)
Υποοικογένεια: Βουπρεστίναι (Buprestinae)
Γένος: Eurythyrea
Dejean 1833

Η Eurythyrea είναι γένος εντόμων της τάξης των κολεοπτέρων και της οικογένειας των Buprestidae. Το γένος Eurythyrea περιλαμβάνει στην Ευρώπη τέσσερα είδη[1]. Παγκοσμίως αναφέρονται έξι είδη.[2] Τα ευρωπαϊκά είδη είναι η E. aurata (Pallas 1776), η E. austriaca (Linné 1767) η E. quercus (Herbst 1780) και η E. micans (Fabricius 1794). Σχετικά με τον ερευνητή που έκανε την ταυτοποίηση του γένους, οι ειδικοί διαφωνούν. Αναφέρονται ο Dejean, 1833[1] ή ο Lacordaire, 1835.[3][4]

Μορφολογικά χαρακτηριστικά του ακμαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικ.1: Λεπτομέρεια της Eurythyrea austriaca,
πάνω πρόνωτο, κάτω έλυτρα με τον θυρεό στη μέση

Τα είδη της Eurythyrea αναγνωρίζονται εύκολα. Το χρώμα είναι χρυσό ή σμαραγδένιο πράσινο με έντονες χρυσές ή μπλε αποχρώσεις. Η μορφή του σώματος μοιάζει πολύ με την Buprestis. Τα μάτια και στα δυο είδη δε σφίγγουν το μέτωπο. Στα αρσενικά άτομα της Eurythyrea όμως δεν υπάρχει αυλάκι ή προέκταση στο τέλος της μπροστινής κνήμης.

Ο θυρεός είναι πλατύτερος στην Eurythyrea παρά στην Buprestis, στην E. austriaca πολύ πλατύς (Εικ. 1). Πιθανώς η Eurythyrea πήρε το όνομά της από αυτό το μορφολογικό χαρακτηριστικό.

Για την κατάταξη του γένους στα διάφορα είδη χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων η μορφή του θυρεού, η γωνία μεταξύ προνώτου και ελύτρων και η πυκνότητα των σημείων στο πρόνωτο.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά σε ρωγμές στο φλοιό των ξενιστών. Οι προνύμφες τρέφονται από φυτικές ουσίες των ξενιστών.

Γεωγραφική διανομή και οικότοπος των ευρωπαικών ειδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα ευρωπαϊκά είδη μόνο η E. micans λείπει στην Ελλάδα. Η περιοχή διανομής της περιορίζεται στη Δυτική Μεσόγειο.[5]

Τα τρία είδη, που συναντούμε και στην Ελλάδα, διαφέρουν σαφώς μεταξύ τους όσον αφορά στους ξενιστές τους. Την E. aurata συναντούμε στη λεύκη (Populus), η E. austriaca ζει στα έλατα και πεύκα στο ελατόδασος των βουνών. Και τα προνυμφιακά στάδια της E. quercus εκτελούν την εξέλιξή τους σε βελανιδιές, καστανιές ή οξιές.

Την E. aurata τη συναντούμε μόνο σε λίγες τοποθεσίες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στα παραποτάμια υδροχαρή δάση . Η E. quercus είναι σπάνιο είδος των φυλλοβόλων δασών στα βουνά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, μπορούμε να την βρούμε όμως και στην Πελοπόννησο. Η E. austriaca είναι το πιο συχνό είδος του γένους. Το συναντούμε στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στα Ιόνια Νησιά. Η περιοχή διανομής της επεκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική έως την Κεντρική Ρωσία[6] E. austriaca είναι συνώνυμο με E. marginata (Herbst 1801).

Η E. aurata και η E. quercus είναι στοιχεία της κασπιανής πανίδας. Η περιοχή διανομής της E. aurata επεκτείνεται μέχρι την Ασία.[7] Αντίθετα την E. quercus συναντούμε μόνο στην Ευρώπη. Η περιοχή διανομής της επεκτείνεται όμως περισσότερο προς τις χώρες της Δυτικής Μεσογείου.[8]

Τα άλλα είδη της Eurythyrea ζουν στον ασιατικό χώρο.[9] [10]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H. Freude, K. W. Harde, G. A. Lohse: Die Käfer Mitteleuropas, Bd. 6. Spektrum Akademischer Verlag in Elsevier 1966, ISBN 3-8274-0683-8
  • H.Mühle, P.Brandl, M. Niehuis: Catalogus Faunae Graeciae; Coleoptera:Buprestidae Printed in Germany by Georg Rößle Augsburg 2000

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Fauna Europaea, ευρωπαϊκά είδη του γένους Eurythyrea[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Απαρίθμηση ειδών Eurythyrea στο GBIF
  3. «αυθεντία γένους Eurythyrea Lacordaire στο Sys Tax». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009. 
  4. αυθεντία γένους Eurythyrea Lacordaire στο Biolib
  5. «Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του είδους E. micans». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009. 
  6. Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του είδους E. austriaca[νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του είδους E. aurata». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009. 
  8. «Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του είδους E. quercus». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009. 
  9. Διαμονή τηςE. oxiana
  10. «Διαμονή τηςE. tenuistriata». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2009.