Behind the Green Door

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Behind the Green Door
ΣκηνοθεσίαΤζιμ Μίτσελ και Άρτι Μίτσελ
ΠαραγωγήΆρτι Μίτσελ
ΣενάριοΑνώνυμος (διήγημα)
Βασισμένο σεανώνυμο έργο
ΠρωταγωνιστέςΜέριλιν Τσέιμπερς[1], Johnnie Keyes, Τζιμ Μίτσελ, Άρτι Μίτσελ, Μπάρι Βέιν και Τζορτζ Σ. Μακντόναλντ[1]
Πρώτη προβολήCountry flag Αύγουστος 1972
Διάρκεια72 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Behind the Green Door είναι μια πορνογραφική ταινία αμερικανικής παραγωγής γυρισμένη το 1972. Η σκηνοθεσία ανήκει στους αδελφούς Μίτσελ και πρωταγωνιστεί η Μέριλιν Τσέιμπερς. Πρόκειται για την πρώτη ταινία του είδους που διανεμήθηκε και παίχθηκε σε ευρύ κύκλωμα αιθουσών στις Η.Π.Α.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκλόρια Σάντερς (Μέριλιν Τσέιμπερς) είναι μια νεαρή γυναίκα που πέφτει θύμα απαγωγής, μεταφέρεται σε ένα απομονωμένο θέατρο και αναγκάζεται να συμμετάσχει σε ερωτικές συνευρέσεις με πολλαπλούς παρτενέρ μπροστά σε κοινό. Το κοινό αρχίζει να παρεκτρέπεται και σύντομα ξεκινάει ένα φρενήρες όργιο.

Απήχηση-Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν εμφανιστεί στην ταινία η Μέριλιν Τσέιμπερς υπήρξε μοντέλο για την εταιρεία Procter & Gamble και το απορρυπαντικό Ivory Snow. Μετά την έξοδο της ταινίας στους κινηματογράφους οι εταιρείες απέσυραν όλα τα προϊόντα και τα διαφημιστικά έντυπα στα όποια εμφανίζοταν, προσθέτοντας έτσι στο θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από την ταινία. Το Behind the Green Door μαζί με το Deep Throat (Βαθύ Λαρύγγι) που βγήκε στις αίθουσες μερικούς μήνες μετά σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο ερωτικό σινεμά και ξεκίνησαν την αποκαλούμενη "χρυσή εποχή του πορνό" (Golden Age of Porn). Γυρισμένο με λιγότερα από 60.000 δολάρια, το φιλμ απέφερε συνολικές εισπράξεις 25 εκατομμυρίων δολαρίων και υπήρξε τεράστια επιτυχία.

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1986, οι αδελφοί Μίτσελ γύρισαν μια συνέχεια της ταινίας σε σκηνοθεσία της τραγουδίστριας Σάρον ΜακΝάιτ και με πρωταγωνίστρια την πρωτοεμφανιζόμενη Μίσι (φιλενάδα εκείνη την εποχή του Άρτι Μίτσελ, η οποία σύμφωνα με φήμες απαίτησε από τον σύντροφο της το συγκεκριμένο ρόλο). Η ταινία υπήρξε παταγώδης καλλιτεχνική και εμπορική αποτυχία και κόστισε στους Μίτσελ εκατοντάδες χιλιάδες χαμένα δολάρια.

Άλλα στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το διαφημιστικό μότο της ταινίας ήταν the all-American girl.
  • Οι αδελφοί Μίτσελ εμφανίζονται στην ταινία στο ρόλο των απαγωγέων.
  • Το σενάριο της ταινίας ήταν βασισμένο σε ένα ανυπόγραφο διήγημα που κυκλοφορούσε σε φωτοτυπημένα αντίγραφα από χέρι σε χέρι.
  • Σκηνές από την ταινία προβάλλονται στην οθόνη ενός πολυτελούς αυτοκινήτου που οδηγεί ο Τζάκι Τσαν στην ταινία Cannonball Run.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]