Χρήστης:Nataly8/Αμμοδοχείο/προετοιμασία άρθρων/Γιούρι Ζιρκόφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Nataly8/Αμμοδοχείο/προετοιμασία άρθρων/Γιούρι Ζιρκόφ
Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομαΓιούρι Βαλεντίνοβιτς Ζιρκόφ
Ημερ. γέννησης20 Αυγούστου 1983 (1983-08-20) (40 ετών)
Τόπος γέννησηςΤαμπόφ, ΕΣΣΔ
Ύψος1,80 μ.
ΘέσηΜέσος
Πληροφορίες συλλόγου
ΟμάδαΑνζί
Νούμερο φανέλας18
Ομάδες νέων
1997-2001ΦΚ Σπαρτάκ Ταμπόφ (D/R)
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
2005-Ρωσία56(0)
† Συμμετοχές (Γκολ).
‡ Οι συμμετοχές και τα γκολ στις εθνικές ομάδες έχουν ανανεωθεί έως 11 Φεβρουαρίου 2013.

Ο Γιούρι Ζιρκόφ (ρωσικά: Юрий Жирков) γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1983, στο Ταμπόφ. Είναι ρώσος ποδοσφαιριστής, Αξιότιμος Μάστερ Αθλητισμού της Ρωσίας.

Σήμερα, ο Γιούρι είναι ποδοσφαιριστής της λονδρέζικης Τσέλσι. Πρίν από αυτό, ο Γιούρι ήταν ποδοσφαιριστής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Επίσης, ο Γιούρι είναι ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ρωσίας.

Ο Γιούρι κατέκτησε 2 φορές το Πρωτάθλημα Ρωσίας, 4 φορές το Κύπελλο Ρωσίας, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2008 και το Πρωτάθλημα Αγγλίας. Τον Οκτώβριου του 2008, ο Γιούρι ήταν υποψήφιος για το βραβείο "Χρυσή Μπάλα"[1]. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Γιούρι ανακυρήχθηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ρωσίας, σύμφωνα με την ΡΠΟ[2], το περιοδικό Φουτμπόλ[3], την εφημερίδα Σοβιετικός αθλητισμός[4] και το τηλεοπτικό πρόγραμμα "Το ποδόσφαιρο της Ρωσίας". Συνήθως παίζει στην θέση του αριστερού μέσου, αλλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008 έπαξε στην θέση του αριστερού αμυντικού, αλλά συμμετείχε στις επιθέσεις της Εθνικής Ρωσίας.

Παιδικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του Γιούρι, Βαλεντίν Ιβάνοβιτς Ζιρκόφ, ήταν εργάτης στο εργοστάσιο "Ρέβτρουντ", ενώ η μητέρα του ήταν ταχυδρόμος. Ο Γιούρι ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Η οικογένεια του ήταν φτωχή. Κάποιες φορές, στο διαμέρισμα τους, το οποίο είχε μόνο ένα δωμάτιο, δεν υπήρχαν τρόφιμα[5]. Για να μην ενοχλεί τους γονείς του, ο Γιούρι, μέχρι το βράδυ, έπαιζε ποδόσφαιρο στην αυλή. Ο πρώτος προπονητής του Γιούρι ήταν ο Βαλέρι Βασίλιβιτς Σαράποφ. Το 1994, ο Γιούρι έλαβε μέρος σε ποδοσφαιρική διοργάνωση στο Καμίσιν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διοργάνωσης, ο Γιούρι ανακυρήχθηκε ο καλύτερος μέσος της διοργάνωσης. Όταν αποφοίτησε από το 19ο Σχολείο, σπούδασε τεχνικός-μηχανικός. Όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ο Γιούρι έλαβε το δίπλωμα για μέση τεχνική εκπαίδευση[5].

Σπαρτάκ Ταμπόφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000, ο Γιούρι γίνεται ποδοσφαιριστής της νεανικής ομάδας της Σπαρτάκ Ταμπόφ. Εκεί ο Ζιρκόφ έπαιρνε λίγα λεφτά, για αυτό, για να βοηθήσει την οικογένεια του, συμμετείχε σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις γεωργών, για το χωριό Μορντόβο, και για τις νίκες σε αυτές τις διοργανώσεις, ο Γιούρι κέρδιζε τρόφιμα[5]. Για αυτή την ομάδα, στον τελικό της τοπικής διοργάνωσης, ο Γιούρι σκόραρε 2 τέρματα στα τελευταία λεπτά του αγώνα, κάτι που έδωσε στο Μορντόβο την νίκη. Για την Σπαρτάκ Ταμπόφ, ο Γιούρι έκανε το ντεμπούτο του στις 22 Αυγούστου 2001, όπου βγήκε στο 88ο λεπτό, απέναντι στην Λοκομοτίβ Καλούγκα[6]. Στην σεζόν 2001, ο Γιούρι έπαιξε 2 αγώνες για την Σπαρτάκ Ταμπόφ, βγαίνοντας στο γήπεδο για 2 λεπτά στον κάθε αγώνα[7]. Το πρώτο του γκολ για την Σπαρτάκ Ταμπόφ, ο Γιούρι το σκόραρε στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης, απέναντι στην Μέντικ Σελιάτινο. Σε αυτό τον αγώνα ο Γιούρι σκόραρε ακόμα 1 τέρμα, στο 67ο λεπτό, με πέναλτι[8]. Στην σεζόν 2002, ο Γιούρι συμμετείχε σε 19 αγώνες, όπου σκόραρε 10 τέρματα[7]. Στην σεζόν 2003, ο Γιούρι συμμετείχε σε 36 αγώνες, όπου σκόραρε 16 τέρματα, και 4 φορές ανακυρήχθηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του αγώνα[7]. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2003, ο Γιούρι σκόραρε 4 τέρματα απέναντι στην Ίσκρα Ένγκελς[9]. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σεζόν 2003, ο Γιούρι κατέκτησε την 2η θέση στη λίστα των καλύτερων σκόρερ της Σπαρτάκ Ταμπόφ, ενώ στην Ζώνη Κέντρο της Δεύτερης Ντιβιζιόν Ρωσίας, την 6η. Το 2003, ο Γιούρι έλαβε μέρος στο Κύπελλο Ελπίδας, όπου ανακυρήχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης[10]. Τον χειμώνα του 2003, για τον Γιούρι ενδιαφέρθηκαν μερικές ομάδες της Ρωσικής Πρέμιερ Λιγκ, όπως η ΦΚ Κουμπάν, Σατούρν Ράμενσκ, Αμκάρ Πέρμ, ΦΚ Σίννικ, Σόκολ-Σαράτοφ και Τορπέντο Μόσχας. Αλλά, ο Γιούρι διάλεξε άλλες ομάδες. Τον χειμώνα του 2003, βρισκόταν σε δοκιμαστικά στην Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά δεν άρεσε στον προπονητή της ομάδας, Ολέγκ Ρομάντσεφ[11]. Επίσης τον αρνήθηκαν στην Λοκομοτίβ Μόσχας και στην Άρσεναλ Κιέβου.[5]. Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2003, έγινε γνωστό ότι ο Γιούρι υπέγραψε συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας[12].

ΤΣΣΚΑ Μόσχας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύπελλο ΚΑΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Γιούρι έλαβε μέρος στο Κύπελλο ΚΑΚ, το οποίο διηξήχθει από τις 17 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2004. Ο Γιούρι έκανε το ντεμπούτο του στην διοργάνωση, απέναντι στην λευκορωσική ομάδα, ΦΚ Γκόμελ, και αντικαταστάθηκε στο 70ο λεπτό. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 2-2[13]. Στον δεύτερο αγώνα της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης, απέναντι στην Παχτακόρ Τασκένδης, ο οποίος τελείωσε 2-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Γιούρι έπαιξε σε όλα τα 90 λεπτά[14]. Στον τελευταίο προκριματικό αγώνα, απέναντι στην Ρέγκαρ-ΤάντΑΖ (Τατζικιστάν), ο οποίος τελείωσε 2-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Γιούρι επίσης έπαιξε σε όλα τα 90 λεπτά[15]. Στον προημιτελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχασε από την Σκόντο Ρίγας, με σκορ 1-0, και αποκλείστηκε από την διοργάνωση[16]. Μετά την διοργάνωση, ο προπονητής της νεανικής ομάδας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Γιούρι Άντζεμ, είπε ότι ο Γιούρι έχει καλές ευκαιρίες για να κρατηθεί στην αρχική εντεκάδα της ομάδας[17].

Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ρωσίας 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιούρι Ζιρκόφ με την μπάλα

Στις 7 Μαρτίου 2004, ο Γιούρι έκανε το ντεμπούτο του σε επίσημο αγώνα για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο Σούπερ Καπ Ρωσίας, απέναντι στην Σπαρτάκ Μόσχας, στην αρχική εντεκάδα. Ο αγώνας τελείωσε 1-3 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[18]. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο που κατέκτησε ο Γιούρι μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο προπονητής της ομάδας, Αρτούρ Ζόρζε, δήλωσε ότι ο Γιούρι είχε παίξει ωραία και ότι τον περιμένουν σπουδαίες επιτυχίες[19].

Στις 12 Μαρτίου 2004, ο Γιούρι έκανε το ντεμπούτο του για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Πρωτάθλημα Ρωσίας, απέναντι στην Τορπέντο-Μεταλούργκ, όπου ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στο 63ο λεπτό. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 0-0[20]. Στις 3 Απριλίου 2004, στην 4η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ρωσίας, ο Γιούρι σκόραρε το πρώτο του τέρμα για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον αγώνα απέναντι στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Στο 70ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ρολάν Γκούσεφ εκτέλεσε κόρνερ, οι αμυντικοί της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έστειλαν την μπάλα στα πόδια του Γιούρι, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα[21]. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σπόρτ Εξπρές", αυτό το τέρμα ανακυρήχθηκε το πιο ωραίο τέρμα της αγωνιστικής[22]. Την επόμενη αγωνιστική, ο Γιούρι διπλασίασε τα τέρματα του για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στις 7 Απριλίου 2004, στον αγώνα απέναντι στην ΦΚ Ροστόφ-στο-Ντον, ο Γιούρι άνοιξε το σκορ, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα μετά από σουτ του Σεργκέι Σιμάκ. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 3-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σε αυτό τον αγώνα, ο Γιούρι δέχτηκε και την πρώτη κίτρινη κάρτα στο Πρωτάθλημα Ρωσίας[23]. Στην 10η αγωνιστική, ο Γιούρι σκόραρε το 3ο του τέρμα για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, απέναντι στην Σατούρν Ράμενσκ. Στις 10 Ιουλίου 2004, στον αγώνα απέναντι στην Αμκάρ Πέρμ, ο Γιούρι σκόραρε 2 τέρματα και έδωσε μια πάσα για γκολ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του αγώνα, ο Γιούρι ανακυρήχθηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του αγώνα[24]. Στις 21 Αυγούστου 2004, στον αγώνα της 21ης αγωνιστικής, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπαιξε απέναντι στην Σατούρν Ράμενσκ. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, στο γήπεδο ξέσπασε καυγάς μεταξύ των ποδοσφαιριστών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Σατούρν Ράμενσκ, το ΟΜΟΝ και κάποιοι φίλαθλοι. Μετά τον καυγά, ο διαιτητής απέβαλε δύο ποδοσφαιριστές από την κάθε ομάδα. Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αυτοί ήταν ο Γιούρι και ο Βασίλι Μπερεζούτσκι[25]. Ο Γιούρι δεν μπορούσε να αγωνιστεί για 5 αγώνιστικές. Το τελευταίο του τέρμα στο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ρωσίας 2004, ο Γιούρι σκόραρε στις 25 Οκτωβρίου 2004, απέναντι στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης[26]. Στην σεζόν 2004, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε την 2η θέση στο Πρωτάθλημα Ρωσίας[27]. Παρά την αλλαγή προπονητή στην μέση της σεζόν, ο Γιούρι δεν έχασε την θέση του στην αρχική εντεκάδα, κατέκτησε την 2η θέση στη Λίστα των 33 καλύτερων ποδοσφαιριστών[28] και εντάχθηκε στην συμβολική εθνική του Πρωταθλήματος Ρωσίας 2004[29].

Στο Κύπελλο Ρωσίας, ο Γιούρι έκανε το ντεμπούτο του στις 23 Μαρτίου 2004, απέναντι στην ΦΚ Ουραλάν, στον οποίο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε τον ανίπαλο της[30]. Στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ρωσίας, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχασε, και στους 2 αγώνες, από την Κρίλια Σοβέτοφ Σαμάρα[31], και αποκλείστηκε από την διοργάνωση. Ο Γιούρι συμμετείχε μόνο σε 3 αγώνες του Κύπελλου Ρωσίας 2003-2004.

Τσάμπιονς Λιγκ 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Ιουλίου 2004, ο Γιούρι έκανε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Νέφτις Μπακού, σε αγώνα του 2ου προκριματικού γύρου. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 0-0[32]. Στον επαναληπτικό αγώνα, στην Μόσχα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε την Νέφτιτς Μπακού, με σκορ 2-0[33]. Στον τρίτο προκριματικό γύρο, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπαιξε απέναντι στην Ρέιντζερς Γλασκόβης, όπου και στους 2 αγώνες ο Γιούρι βγήκε στην αρχική εντεκάδα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το συνολικό αποτέλεσμα των 2 αγώνων ήταν 3-2 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κάτι που της έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχει στους ομίλους της τελικής φάσης της διοργάνωσης[34]. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε την 3η θέση στον όμιλο, κάτι που της έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχει στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2005.

Εθνική Ρωσίας Ελπίδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του Μάρτη του 2004, ο Γιούρι για πρώτη φορά δέχτηκε πρόταση από την Εθνική Ρωσίας Ελπίδων[35]. Στα τέλη του Απρίλη, ο Γιούρι έλαβε πρόσκληση από την Εθνική Ρωσίας Ελπίδων για τον αγώνα με την Εθνική Νορβηγίας Ελπίδων[36]. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2004, ο Γιούρι έκανε το ντεμπούτο του σε επίσημο αγώνα για την Εθνική Ρωσίας Ελπίδων, απέναντι στην Εθνική Σλοβακίας Ελπίδων, ο οποίος τελείωσε 4-0 υπέρ της Εθνικής Ρωσίας Ελπίδων[37]. Ο Γιούρι, στους προκριματικούς αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων, συμμετείχε στους αγώνες απέναντι στην Εθνική Λουξεμβούργου Ελπίδων (4-0 υπέρ της Εθνικής Ρωσίας Ελπίδων), Εθνική Πορτογαλίας Ελπίδων (2-0 υπέρ της Εθνικής Πορτογαλίας Ελπίδων[38]) και Εθνική Εσθονίας Ελπίδων (3-0 υπέρ της Εθνικής Ρωσίας Ελπίδων), στον οποίο ο Γιούρι σκόραρε το πρώτο του τέρμα για την Εθνική Ρωσίας Ελπίδων[39]. Στην σεζόν 2004, ο Γιούρι συμμετείχε για την Εθνική Ρωσίας Ελπίδων σε 7 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και των φιλικών, και σκόραρε 1 τέρμα[40].

Σεζόν 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ρωσίας 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Μαρτίου 2005, ο Γιούρι συμμετείχε στον πρώτο του αγώνα στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2005, απέναντι στην Τέρεκ Γκρόζνι, ο οποίος τελείωσε με σκορ 3-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[41]. Το πρώτο του τέρμα στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2005, ο Γιούρι το σκόραρε στις 22 Ιουνίου 2005, απέναντι στην ΦΚ Σίννικ - μετά από πάσα του Ελβέρ Ραχίμιτς, ο Γιούρι με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα[42]. Στις 2 Ιουλίου 2005, στον αγώνα απέναντι στην Ντιναμό Μόσχας, ο Γιούρι τραυματίστηκε σοβαρά[43] και απουσίαζε για 3 εβδομάδες. Συνολικά, στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2005, ο Γιούρι έλαβε μέρος σε 20 αγώνες, όπου σκόραρε 2 τέρματα (το δεύτερο στις 30 Οκτωβρίου 2005, απέναντι στην ΦΚ Ροστόφ-στο-Ντον)[44]. Μια αγωνιστική πριν από το τέλος του Πρωταθλήματος Ρωσίας 2005 (δηλ. στην 29η αγωνιστική), ο Γιούρι μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έγιναν πρωταθλητές[45]. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σεζόν, ο Γιούρι έλαβε την 1η θέση στη λίστα των 33 καλύτερων ποδοσφαιριστών του Πρωταθλήματος Ρωσίας[46].

Στο Κύπελλο Ρωσίας 2004-05, ο Γιούρι συμμετείχε στον πρώτο του αγώνα, στις 1 Μαρτίου 2005, απέναντι στην ΦΚ Μόσχας, ο οποίος τελείωσε με σκορ 3-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[47], ενώ ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των 2 ομάδων τελείωσε με το ίδιο σκορ υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[48]. Στον πρώτο προημιτελικό αγώνα απέναντι στην Σατούρν Ράμενσκ, ο Γιούρι δεν συμμετείχε[49]. Στον επαναληπτικό αγώνα, που διηξήχθει στις 10 Μαΐου 2005, και τελείωσε με σκορ 0-0, ο Γιούρι αντικαταστήθηκε στο 78ο λεπτό. Στον πρώτο ημιτελικό αγώνα, όπου η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιμετώπισε την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχασε με σκορ 0-1 από τον αντίπαλο της[50]. Στον επαναληπτικό αγώνα, ο Γιούρι δεν συμμετείχε. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 2-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κάτι που της έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχει στον τελικό[51]. Στον τελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιμετώπισε την ΦΚ Χίμκι. Στο 68ο λεπτό της αναμέτρησης, μετά από σέντρα του Όλιτς Ίβιτσα, ο Γιούρι με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο τελικός τελείωσε με σκορ 1-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία χάρη στο τέρμα του Γιούρι κατέκτησε το Κύπελλο Ρωσίας 2004-05 (το 2ο στην ιστορία της)[52].

Στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου Ρωσίας 2005-2006, που διηξήχθει στις 6 Ιουλίου 2005, απέναντι στην Τορπέντο Βλαντίμιρ, ο Γιούρι δεν συμμετείχε[53]. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 2-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στον επαναληπτικό αγώνα, ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην αρχική εντεκάδα, αλλά μετά το πρώτο ημίχρονο αντικαταστάθηκε. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 1-1[54].

Ευρωπαϊκά κύπελλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πρώτο αγώνα των 1/16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2004-05, απέναντι στην Μπενφίκα, ο οποίος τελείωσε με σκορ 2-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Γιούρι δεν συμμετείχε. Στον επαναληπτικό αγώνα, ο οποίος τελείωσε με σκορ 1-1, ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην αρχική εντεκάδα[55]. Και στους 2 αγώνες της επόμενης φάσης, απέναντι στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην αρχική εντεκάδα. Στα τελευταία λεπτά του δεύτερου αγώνα με την Παρτιζάν, ο Γιούρι έσωσε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας από το γκολ, αφού σταμάτησε την μπάλα στην γραμμή των αδείων διχτύων της ομάδας του[56]. Το συνολικό αποτέλεσμα των 2 αγώνων ήταν 3-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία με αυτό τον τρόπο, προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στον προημιτελικό αγώνα, απέναντι στην ΦΚ Οσέρ (Γαλλία), ο οποίος τελείωσε 4-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[57], ο Γιούρι έδωσε 2 πάσες για γκολ. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σπόρτ Εξπρές"[58], ο Γιούρι ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του αγώνα. Στον επαναληπτικό αγώνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχασε με σκορ 2-0 από την αντίπαλο της, αλλά συνέχεισε την εμφάνιση της στην διοργάνωση. Ο πρώτος ημιτελικός αγώνας, απέναντι στην Πάρμα Π.Σ., τελείωσε με σκορ 0-0, αλλά ο επαναληπτικός, που διηξήχθει στην Μόσχα, τελείωσε με σκορ 3-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[59]. Στο 10ο λεπτό, ο Γιούρι έκανε πάσα στο Ντανιέλ Καρβάλιο, ο οποίος με την σειρά του, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Στις 18 Μαΐου 2005, στο Στάδιο Ζοζέ Αλβαλάντε, στην Λισαβόνα, διηξήχθει ο τελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2004-05, μεταξύ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Στο 29ο λεπτό, ο Ροζέϊρο άνοιξε το σκορ για την Σπόρτινγ Λισαβόνας. Στο 56ο λεπτό, μετά από πάσα του Καρβάλιο, ο Αλεξέι Μπερεζούτσκι ισοφάρισε για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο 65ο λεπτό, ο Γιούρι έκανε το σκορ 2-1 και στο 75ο λεπτό, ο Βάγκνερ Λαβ διαμόρφωσε το τελικό σκορ 3-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[60]. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έγινε ο πρώτος ρωσικός ποδοσφαιρικός ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ[61].

Στον αγώνα για το Σούπερ Κύπελλο Ευρώπης, ο Γιούρι αντικαταστάθηκε στο 66ο λεπτό της αναμέτρησης, εξαιτίας τραυματισμού[62]. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 3-1 υπέρ της Λίβερπουλ Φ.Κ.[63].

Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2005-06, ο Γιούρι συμμετείχε σε όλους τους 4 αγώνες. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε την 3η θέση στον όμιλο της και αποκλείστηκε από την διοργάνωση[64].

Εθνική Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Φεβρουαρίου 2005, ο Γιούρι έκανε το ντεμπούτο του για την Εθνική Ρωσίας, στον αγώνα απέναντι στην Εθνική Ιταλίας, ο οποίος τελείωσε 2-0 υπέρ της Εθνικής Ιταλίας[65]. Συνολικά, στην σεζόν 2005, ο Γιούρι συμμετείχε σε 4 αγώνες για την Εθνική Ρωσίας. Επίσης, ο Γιούρι συμμετείχε σε 2 αγώνες για την Εθνική Ρωσίας Ελπίδων απέναντι στην Εθνική Δανίας Ελπίδων. Στον πρώτο αγώνα, η Εθνική Δανίας Ελπίδων κέρδισε με σκορ 1-0, ενώ στον δεύτερο κέρδισαν την Εθνική Ρωσίας Ελπίδων με σκορ 3-1. Στον δεύτερο αγώνα, ο Γιούρι άνοιξε το σκορ στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης, αλλά στο 62ο λεπτό, ο Τόμας Κάλενμπεργκ, μετά από φάουλ του Ιγκόρ Ακινφέεφ στην περιοχή της Εθνική Ρωσίας Ελπίδων, ισοφάρισε. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα, όταν ο διαιτητής ακύρωσε το δεύτερο τέρμα της Εθνικής Ρωσίας Ελπίδων, ο Γιούρι έβγαλε την φανέλα του και την έδωσε στο διαιτητή, ο οποίος του έδειξε την κόκκινη κάρτα. Επίσης κόκκινη κάρτα δέχτηκαν ο Βλαντιμίρ Μπιστρόφ, Σεργκέι Τσερνογκάεφ, Αλεξάντερ Σαμέντοφ και Αλεξάντερ Μπουχάροφ[66]. Αυτό το επεισόδειο έγινε μεγάλο θέμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης[67]. Μετά, ο Γιούρι δημοσίως ζήτησε συγγνώμη για την συμπεριφορά του σε αυτό τον αγώνα[68].

Σεζόν 2006[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ρωσίας 2006[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Μαρτίου 2006, διηξήχθει αγώνας για το Σούπερ Καπ Ρωσίας, όπου σύμφωνα με τους κανονισμούς, έπρεπε να αναμετρηθούν μεταξύ τους οι νικητές του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ρωσίας της προηγούμενης σεζόν, αλλά, στις περιπτώσεις όποτε μια ομάδα κέρδιζε και στις δύο διοργανώσεις, έπρεπε να αντιμετωπίσει την ομάδα που κατέκτησε την 2η θέση στο Πρωτάθλημα Ρωσίας. Για αυτό, και στην σεζόν 2006, αντίπαλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Σούπερ Καπ Ρωσίας έγινε η Σπαρτάκ Μόσχας. Στο 22ο λεπτό, ο Εγκόρ Τιτόφ άνοιξε το σκορ για την Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά στο 42ο λεπτό, ο Γιούρι, αφού νίκησε τον τερματοφύλακα, ισοφάρισε για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σκοράροντας έτσι το 1ο του τέρμα στο Σούπερ Καπ Ρωσίας[69]. Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, η Σπαρτάκ Μόσχας έκανε το σκορ 2-1, αλλά στο 72ο λεπτό, χάρη στο τέρμα του Τσίντι Όντια, έκανε το σκορ 2-2. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε τον αγώνα με τελικό σκορ 3-2, χάρη στο τέρμα του νεοφερμένου Ζο. Ο Γιούρι μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για δεύτερη φορά, κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ρωσίας[70].

Στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2006, ο Γιούρι συμμετείχε σε 27 αγώνες[71]. Το μοναδικό του τέρμα στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2006, ο Γιούρι το σκόραρε στις 14 Οκτωβρίου 2006, στον αγώνα απέναντι στην ΦΚ Ρούμπιν Καζάν[71]. Στις 18 Νοεμβρίου, στην 29η αγωνιστική, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ρωσίας 2006, αφού νίκησε στον εκτός έδρας αγώνα, την Λούτς-Ενέργκια, με σκορ 0-4. Ο Γιούρι κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ρωσίας για δεύτερη φορά στην καριέρα του[72].

Στις 5 Μαρτίου 2006, ο Γιούρι συμμετείχε στον πρώτο αγώνα του Κύπελλο Ρωσίας 2005-06 στην νέα σεζόν, απέναντι στην Σπαρτάκ Κοστρομά, ο οποιός τελείωσε με σκορ 5-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και στον οποίο ο Γιούρι σκόραρε 1 τέρμα[73]. Στον επαναληπτικό αγώνα, ο οποίος τελείωσε με σκορ 0-3 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Γιούρι δεν συμμετείχε[74]. Στους προημιτελικούς και στους ημιτελικούς αγώνες του Κυπέλλου Ρωσίας 2005-06, ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην αρχική εντεκάδα. Στις 20 Μαΐου 2006, διηξήχθει ο τελικός του Κυπέλλου Ρωσίας 2005-06, στον οποίο αναμετρήθηκαν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Σπαρτάκ Μόσχας. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 3-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, και ο Γιούρι, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, κατέκτησε το Κύπελλο Ρωσίας[75].

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σεζόν 2006, ο Γιούρι κατέκτησε την 1η θέση στη λίστα των 33 καλύτερων ποδοσφαιριστών του Πρωταθλήματος Ρωσίας[76].

Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας άρχισε την πορεία της για το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07 από τον τρίτο προκριματικό γύρο, ο οποίος άρχισε στις 9 Αυγούστου 2006, απέναντι στην ΦΚ Ρούζομπεροκ. Στον πρώτο αγώνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε με σκορ 3-0, ενώ στον επαναληπτικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε με σκορ 2-0. Στον πρώτο αγώνα, ο Γιούρι συμμετείχε σε όλα τα 90 λεπτά του αγώνα[77], ενώ στον επαναληπτικό, βγήκε στο γήπεδο μετά το πρώτο ημίχρονο[78]. Στον όμιλο της τελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07, ο Γιούρι έλαβε μέρος σε όλους τους 6 αγώνες. Στις 6 Δεκεμβρίου 2006, ο Γιούρι σκόραρε στον αγώνα απέναντι στο Αμβούργο ΣΦ, και αυτό το τέρμα ανακυρήχθηκε το πιο ωραίο τέρμα στο Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07[79]. Αφού δέχτηκε πάσα από το κέντρο, ο Γιούρι πέρασε 3 αντιπάλους, και αφού βγήκε ένας με ένα με τον τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα[80].

Εθνική Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σεζόν 2006, ο Γιούρι συμμετείχε σε 3 αγώνες για την Εθνική Ρωσίας. Στον πρώτο αγώνα, η Εθνική Ρωσίας αναμετρήθηκε με την Εθνική Βραζιλίας. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 0-1 υπέρ της Εθνικής Βραζιλίας. Ο Γιούρι συμμετείχε σε όλα τα 90 λεπτά του αγώνα[81]. Στον δεύτερο αγώνα, η Εθνική Ρωσίας αναμετρήθηκε με την Εθνική Ισραήλ. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 1-1[82]. Ο Γιούρι αντικαταστάθηκε στο 77ο λεπτό. Στον τελευταίο του αγώνα για την Εθνική Ρωσίας στη σεζόν 2006, ο οποίος διηξήχθει στις 15 Νοεμβρίου 2006, στη Βόρεια Μακεδονία, η Εθνική Ρωσίας αναμετρήθηκε με την Εθνική Βόρειας Μακεδονίας. Ο Γιούρι είχε κάποιες καλές ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει[83].

Σεζόν 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ρωσίας 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Μαρτίου 2007, στο Στάδιο Λουζνίκι, στην Μόσχα, διηξήχθει ο 5ος τελικός του Σούπερ Καπ Ρωσίας. Όπως και την προηγούμενη φορά, οι ομάδες που αναμετρήθηκαν μεταξύ τους ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχα και η Σπαρτάκ Μόσχας. Μόλις στο 1ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Γιούρι έκανε πάσα στον Βάγκνερ Λαβ, ο οποίος με την σειρά του, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Σπαρτάκ Μόσχας. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με σκορ 1-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ζιρκόφ, Ακινφέεφ και Ιγκνασέβιτς. 29 Απριλίου 2007. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Σατούρν Ράμενσκ, 3-1.

Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, ο Γιούρι εκτέλεσε ένα δυνατό σουτ, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Στο 47ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Νικίτα Μπαζένοφ ισοφάρισε για την Σπαρτάκ Μόσχας. Στο 51ο λεπτό, ο Ιγκνασέβιτς, μετά από δυνατό σουτ, έκανε το σκορ 2-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά στο 61ο λεπτό, ο Ντμίτρι Τορμπίνσκι, ισοφάρισε για την Σπαρτάκ Μόσχας. Στο 64ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ζο έκανε το σκορ 3-2 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ζο διαμόρφωσε το τελικό σκορ 4-2 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[84]. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ρωσίας για 3η φορά στην ιστορία της.

Στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2007, ο Γιούρι συμμετείχε σε 29 από τους 30 αγώνες, αφού δεν συμμετείχε στον αγώνα με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, εξαιτίας κίτρινων καρτών[85]. Το πρώτο του τέρμα στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2007, ο Γιούρι το σκόραρε στις 29 Απριλίου 2007, στον αγώνα απέναντι στην Σατούρν Ράμενσκ, μετά από εκτέλεση κόρνερ. Ο αγώνας τελείωσε 3-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[86]. Το 2ο του τέρμα στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2007, ο Γιούρι το σκόραρε στον αγώνα απέναντι στην Κρίλια Σοβέτοφ Σαμάρα, ο οποίος τελείωσε 4-2 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[87]. Στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2007, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε την 3η θέση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σεζόν 2007, ο Γιούρι, για 3η συνεχόμενη φορά, κατέκτησε την 1η θέση στη λίστα των 33 καλύτερων ποδοσφαιριστών του Πρωταθλήματος Ρωσίας.

Στο Κύπελλο Ρωσίας 2006-07, ο Γιούρι, το 2007, έλαβε μέρος σε 2 αγώνες. Στη φάση των 1/8 του Κυπέλλου Ρωσίας 2006-07, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιμετώπισε την Κρίλια Σοβέτοφ Σαμάρα. Ο πρώτος αγώνας τελείωσε με σκορ 0-0[88], ενώ ο επαναληπτικός αγώνας τελείωσε με σκορ 2-0 υπέρ της Κρίλια Σοβέτοφ Σαμάρα. Και στους 2 αγώνες, ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην αρχική εντεκάδα.

Οι αγώνες του Κυπέλλου Ρωσίας 2007-08 για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, άρχισαν στις 27 Ιουνίου 2007, στη φάση των 1/16, απέναντι στην ΦΚ Μπάλτικα Καλίνινγκραντ, ο οποίος τελείωσε με σκορ 0-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[89]. Ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην αρχική εντεκάδα. Στην επόμενη φάση, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιμετώπισε την ΦΚ Χίμκι[90]. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 2-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, το 2ο γκολ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας το σκόραρε ο Γιούρι. Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ρωσίας 2007-08[91], η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιμετώπισε την Σπαρτάκ-Νάλτσικ. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 2-1 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κάτι που της έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ευρωπαϊκά κύπελλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μιας και κατέκτησε την 3η θέση στον όμιλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας συνέχισε την εμφάνιση της στα ευρωπαϊκά κύπελλα στην φάση των 1/16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στις 22 Φεβρουαρίου 2007, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιμετώπισε την ΦΚ Μακάμπι Χάιφα[92]. Ο πρώτος αγώνας τελείωσε με σκορ 0-0. Στον επαναληπτικό αγώνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχασε από την ΦΚ Μακάμπι Χάιφα με σκορ 1-0, και αποκλείστηκε από την διοργάνωση[93]. Και στους 2 αγώνες, ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην αρχική εντεκάδα και συμμετείχε σε όλα τα 90 λεπτά του αγώνα.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας άρχισε την πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ 2007-08 από την φάση των ομίλων της τελικής φάσης της διοργάνωσης. Στον πρώτο αγώνα, απέναντι στην Αϊντχόφεν ΠΣΦ[94], ο οποίος τελείωσε με σκορ 2-1 υπέρ της Αϊντχόφεν ΠΣΦ, ο Γιούρι έκανε πάσα στον Βάγκνερ, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Αϊντχόφεν ΠΣΦ. Στον αγώνα απέναντι στην τουρκική Φενερμπαχτσέ, ο Γιούρι συμμετείχε σε πολλές επικύνδινες φάσεις, και σε μια από αυτές έβγαλε τον Βάγκνερ Λαβ τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα της Φενερμπαχτσέ, αλλά ο Βάγκνερ δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα των τούρκων[95] . Στον αγώνα απέναντι στην Ίντερ, ο Γιούρι εκτέλεσε πολλές καλές σέντρες, αλλά κανένας από τους συμπαίχτες του δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 2-1 υπέρ της Ίντερ[96]. Στον επαναληπτικό αγώνα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχασε από την Ίντερ με σκορ 2-4[97]. Στους επαναληπτικούς αγώνες με την Αϊντχόφεν[98] και την Φενερμπαχτσέ[99], ο Γιούρι δεν κατάφερε ούτε να σκοράρει, ούτε να κάνει μια πάσα για γκολ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ομίλου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέκτησε την τελευταία, 4η θέση, και αποκλείστηκε από την διοργάνωση[100].

Εθνική Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σεζόν 2007, ο Γιούρι έλαβε μέρος σε 9 αγώνες για την Εθνική Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και των φιλικών αγώνων με την Εθνική Ολλανδίας και την Εθνική Πολωνίας[101]. Ο πρώτος επίσημος αγώνας του Γιούρι για την Εθνική Ρωσίας, διηξήχθει στις 24 Μαρτίου 2007, στο Ταλίν, για τα προκριματικά του Euro 2008. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 2-0 υπέρ της Εθνικής Ρωσίας[102]. Στον πρώτο αγώνα απέναντι στην Εθνική Ανδόρρας, ο Γιούρι έκανε πάσα στον Αλεξάντερ Κερζακόφ, ο οποίος με την σειρά του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα[103]. Στον αγώνα με την Εθνική Αγγλίας, ο Γιούρι εκτέλεσε δυνατό σουτ, αλλά οι αμυντικοί της Εθνικής Αγγλίας απέκρουσαν αυτό το σουτ[104]. Ο τελευταίος αγώνας του Γιούρι για την Εθνική Ρωσίας στην σεζόν 2007, ήταν ο επαναληπτικός αγώνας με την Εθνική Ανδόρρας. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 0-1 υπέρ της Εθνικής Ρωσίας, και αφού η Εθνική Κροατίας κέρδισε την Εθνική Αγγλίας, η Εθνική Ρωσίας πέρασε στην τελική φάση του Euro 2008.

Σεζόν 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ρωσίας 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζιρκόφ ετοιμάζεται να εκτελέσει πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου Ρωσίας 2008-09 απέναντι στην Αμκάρ Πέρμ.

Τον Ιανουάριο του 2008, ο Γιούρι ανανέωσε το συμβόλαιο του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μέχρι το 2011[105]. Στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2008, ο Γιούρι συμμετείχε σε 28 αγώνες, στους οποίους έδωσε 8 πάσες για γκολ[106] και σκόραρε 3 τέρματα[107]. Στον διαγωνισμό για τις πάσε για γκολ, ο Γιούρι κατέκτησε την 2η θέση στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2008, μετά από τον πορτογάλο Νταννί. Το πρώτο του τέρμα στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2008, ο Γιούρι το σκόραρε στις 30 Αυγούστου 2008, στον αγώνα απέναντι στην Λοκομοτίβ Μόσχας. Στο 68ο λεπτό της αναμέτρησης, αφού πέρασε 3 αμυντικούς, ο Γιούρι νίκησε τον τερματοφύλακα της Λοκομοτίβ Μόσχας, Ιβάν Πελιτσσόλι[108]. Όταν τελείωσε το Πρωτάθλημα Ρωσίας 2008, αυτό το τέρμα ανακυρήχθηκε από τους φιλάθλους της ΤΣΣΚΑ Μόσχας το πιο ωραίο τέρμα του Πρωταθλήματος Ρωσίας 2008[109].

Στον αγώνα της 27ης αγώνιστικής απέναντι στην Σπαρτάκ Μόσχας, ο Γιούρι είχε αποβληθεί από το γήπεδο. Στο 86ο λεπτό της αναμέτρησης ξέσπασε καυγάς μεταξύ των ποδοσφαιριστών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και των διαιτητών, εξαιτίας του ότι οι διαιτητές δεν έδωσαν κόρνερ υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Γιούρι πήγε κοντά στον βοηθό διαιτητή και τον χτύπησε στο μέτωπο, και για αυτό δέχτηκε κίτρινη κάρτα. Μετά πήγε κοντά στον διαιτητή, τον έβρισε και τον έσπρωξε, και για αυτό δέχτηκε κόκκινη κάρτα[110]. Εξαιτίας αυτού του επεισοδείου, ο Γιούρι απουσίαζε για μια αγωνιστική από τα γήπεδα. Όταν μίλησε για αυτή την αποβολή, ο Γιούρι είπε ότι πρίν από αυτό το επεισόδιο ήταν θυμωμένος, επειδή οι διαιτητές δεν έδιναν πολλές φορές σημασία στα φάουλ που του έκαναν οι ποδοσφαιριστές της Σπαρτάκ Μόσχας, ενώ επίσης, οι διαιτητές δεν μπορούσαν να συννενοηθούν μεταξύ τους και είχαν αρκετές διαφωνίες. Επίσης, ο Γιούρι είπε ότι, όσο θυμάται τον εαυτό του, δεχόταν πάντα κόκκινες κάρτες για μη αξιοπρεπές συμπεριφορά[111].

Στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2008, ο Γιούρι μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κατέκτησε την 2η θέση[112]. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πρωταθλήματος Ρωσίας 2008, ο Γιούρι ανακυρήχθηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Πρωταθλήματος Ρωσίας 2008[2].

Στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ρωσίας 2007-08, απέναντι στην Τόμ Τόμσκ, ο Γιούρι έκανε πάσα για γκολ, και ανακυρήχθηκε ο πιο "επικίνδυνος" ποδοσφαιριστής του αγώνα[113]. Στις 17 Μαΐου 2008, στο Στάδιο Λοκομοτίβ, διηξήχθει ο τελικός του Κυπέλλου Ρωσίας 2007-08, στον οποίο αναμετρήθηκαν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Αμκάρ Πέρμ. Στο 57ο λεπτό της αναμέτρησης, η Αμκάρ Πέρμ άνοιξε το σκορ, χάρη στο τέρμα του Νικολά Ντρίντσιτς, ο οποίος ψηλοκρέμασε τον Ακινφέεφ. Στο 64ο λεπτό, ο Τομισλάφ Ντούϊμοβιτς, έκανε το σκορ 2-0 υπέρ της Αμκάρ Πέρμ. Στο 66ο λεπτό, ο Βάγκνερ Λαβ μείωσε για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ στο 74ο λεπτό, ο Ζο, μετά από πάσα του Γιούρι, σκόραρε και έκανε το σκορ 2-2. Στην παράταση, το σκορ δεν άλλαξε, ενώ στα πέναλτι, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε την Αμκάρ Πέρμ με σκορ 4-1. Έτσι, ο Γιούρι κατέκτησε το Κύπελλο Ρωσίας για 3η φορά στην καρίερα του[114].

Ευρωπαϊκά κύπελλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2008, στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναμετρήθηκε με την Σλαβέν Μπελούπο (Κροατία). Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αρχικά, έχανε 1-0, αλλά στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης κατάφερε να πάρει την νίκη με σκορ 1-2[115]. Στον επαναληπτικό αγώνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε με σκορ 1-0[116]. Στον επόμενο αγώνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, με σκορ 3-0[117]. Σε αυτό τον αγώνα, ο Γιούρι είχε πολλές καλές ευκαιρίες για να σκοράρει, μα δεν τα κατάφερε. Στον αγώνα με την Φέγενορντ (Ολλανδία), ο Γιούρι έκανε πάσα στον Αλεξέι Μπερεζούτσκι, ο οποίος με την σειρά του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 1-3 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[118]. Στον αγώνα απέναντι στην Λεχ Ποζνάν (Πολωνία), στον οποίο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε με σκορ 2-1, ο Γιούρι σκόραρε το 3ο του τέρμα στα ευρωπαϊκά κύπελλα[119]. Στον αγώνα απέναντι στην ΦΚ Νανσύ, ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην θέση του αριστερού αμυντικού. Στο 32ο λεπτό της αναμέτρησης, αφού έφτασε στην περιοχή των γάλλων, ο Γιούρι, έκανε πάσα στον Ραμόν, ο οποίος με την σειρά του, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 4-3 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[120], κάτι που της έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχει στον όμιλο Θ' της τελικής φάσης της διοργάνωσης.

Εθνική Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιούρι Ζιρκόφ κατά την διάρκεια της προπόνησης της Εθνικής Ρωσίας στο Λέογκανγκ (Αυστρία).

Συνολικά, το 2008, ο Γιούρι έλαβε μέρος σε, συμπεριλαμβανόμενου και των φιλικών αγώνων, 12 αγώνες για την Εθνική Ρωσίας. Στον αγώνα απέναντι στην Εθνική Καζακστάν, ο Γιούρι έκανε πάσα στον Ντμίτρι Σιτσιόφ, ο οποίος με την σειρά του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα[121]. Στο Euro 2008, ο Γιούρι, θεωρητικά, έπαιζε στην θέση του αριστερού αμυντικού, αλλά συμμετείχε σε πολλές επιθέσεις της Εθνικής Ρωσίας. Ήταν αυτός που εκτελούσε συχνά τα κόρνερ ή τα φάουλ. Στον αγώνα απέναντι στην Εθνική Σουηδίας, ο Γιούρι έκανε πάσα στον Αντρέι Αρσάβιν, ο οποίος με την σειρά του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα[122]. Στον αγώνα με την Εθνική Ολλανδίας, όταν το σκορ ήταν 1-1, οι αμυντικοί της Εθνικής Ολλανδίας σταμάτησαν με φάουλ τον Γιούρι στην περιοχή τους, αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι. Παρόλο που ο διαιτητής δεν έδωσε το πέναλτι[123][124], η Εθνική Ρωσίας νίκησε με σκορ 3-1[123]. Στον ημιτελικό, η Εθνική Ρωσίας έχασε από την Εθνική Ισπανίας με σκορ 3-0, αλλά παρόλο αυτά, για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Euro 2008, ο Γιούρι εντάχθηκε στη συμβολική εθνική του Euro 2008, σύμφωνα με την UEFA[125].

Το φθινόπωρο του 2008, ο Γιούρι έλαβε μέρος σε 3 προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010.

Σεζόν 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ρωσίας 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιούρι Ζιρκόφ

Το Πρωτάθλημα Ρωσίας 2009 άρχισε για τον Γιούρι, όπως και τις προηγούμενες φορές, άρχισε με τον αγώνα για το Σούπερ Καπ Ρωσίας, στον οποίο αναμετρήθηκαν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η ΦΚ Ρούμπιν Καζάν. Ο αγώνας διηξήχθει στις 7 Μαρτίου 2009, στο Στάδιο Λουζνίκι[126]. Στην αρχή του αγώνα, η ΦΚ Ρούμπιν Καζάν κατείχε την υπεροχή, ενώ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προσπαθούσε να σκοράρει σε αντεπιθέσεις. Στο 26ο λεπτό, ο Γιούρι, μετά από πάσα του Αλάν Ντζαγκόεφ, επειχήρησε δυνατό σούτ, αλλά ο τερματοφύλακας της ΦΚ Ρούμπιν Καζάν, Σεργκέι Ρίζικοφ, το απέκρουσε. Στο 43ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Γιούρι, αφού πέρασε 3 ποδοσφαιριστές της ΦΚ Ρούμπιν Καζάν, έβγαλε σέντρα για τον Ντζαγκόεφ, ο οποίος έβγαλε σέντρα στην περιοχή. Οι αμυντικοί της ΦΚ Ρούμπιν Καζάν δεν κατάφεραν να διώξουν την μπάλα και ο Ντέϊβαντας Σέμπερας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και άνοιξε το σκορ. Στο 66ο λεπτό, ο Ρομάν Σαρόνοφ, ισοφάρισε και έκανε το σκορ 1-1. Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, ο Γιούρι έκανε πάσα στον επιθετικό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Τόμας Νέτσιντ, ο οποίος δεν κατάφερε να νικήσει τον τερματοφύλακα της ΦΚ Ρούμπιν Καζάν, ο οποίος έδιωξε την μπάλα από την περιοχή του. Ο Γιούρι προσπάθησε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο Ντάτο Κβιρκβέλιγια σταμάτησε την μπάλα στην γραμμή των διχτύων[127]. Στο 113ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Νέτσιντ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ρίζικοφ, και έτσι διαμόρφωσε το τελικό σκορ 1-2 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Γιούρι κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ρωσίας για 4η φορά στην καρίερα του. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σπόρτ Εξπρές", ο Γιούρι ήταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του αγώνα[128].

Στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2009, ο Γιούρι συμμετείχε σε 10 αγώνες, στους οποίους έκανε 4 πάσες για γκολ και σκόραρε 1 τέρμα[129]. Το μοναδικό του τέρμα στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2009, ο Γιούρι το σκόραρε στον αγώνα απέναντι στην Λοκομοτίβ Μόσχας, μετά από πάσα του Ευγκένι Αλντόνιν[130]. Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, ο Γιούρι 4 φορές εντάχθηκε στην συμβολική εθνική της αγωνιστικής, σύμφωνα με την εφημερίδα "Σπόρτ Εξπρές"[131]. Στις 14 Ιουνίου 2009, ο Γιούρι συμμετείχε στον τελευταίο του αγώνα για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, απέναντι στην ΦΚ Μόσχας.

Στο Κύπελλο Ρωσίας 2008/2009, ο Γιούρι συμμετείχε σε 3 αγώνες, αρχίζοντας από τα προημιτελικά, απέναντι στην Λοκομοτίβ Μόσχας. Σε αυτό τον αγώνα, που τελείωσε με σκορ 1-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, χάρη στο τέρμα του Νέτσιντ, ο Γιούρι είχε αρκέτες καλές ευκαιρίες, μα δεν κατάφερε να σκοράρει[132]. Στον ημιτελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιμετώπισε την Ντιναμό Μόσχας. Στο 38ο λεπτό, ο Βάγκνερ Λαβ, με πέναλτι, άνοιξε το σκορ για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ, στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου, ο Μουσσά Μααζού, μετά από πάσα του Γιούρι, έκανε το σκορ 2-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στα τελευταία λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, οι ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Μόσχας, αρχικά μείωσαν στο σκορ, ενώ στο τέλος κατάφεραν να ισοφαρίσουν. Στην παράταση, το σκορ δεν άλλαξε, ενώ στα πέναλτι κέρδισαν οι ποδοσφαιριστές της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[133]. Ο Γιούρι είχε σκοράρει και αυτός στα πέναλτι. Στον τελικό του Κυπέλλου Ρωσίας 2008-09, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κέρδισε την ΦΚ Ρούμπιν Καζάν, με σκορ 1-0. Στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Γιούρι τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το γήπεδο.

Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, για τον Γιούρι ενδιαφέρθηκαν πολλοί ευρωπαϊκοί συλλόγοι, όπως η Μπαρτσελόνα[134], αλλά ο Γιούρι υπέγραψε συμβόλαιο με την Τσέλσι, με το σύστημα 3+1 έτη. Μετά από ιατρικές αναλύσεις, ο Γιούρι έγινε επίσημα ποδοσφαιριστής της Τσέλσι[135]. Η μεταγραφή του Γιούρι στην Τσέλσι κόστισε 18 εκατομμύρια στερλίνα[136], και με αυτό τον τρόπο, ο Γιούρι έγινε ο πιο ακριβός ρώσος ποδοσφαιριστής στην ιστορία[137]. Στις 5 Αυγούστου 2009, ο Γιούρι τραυματίστηκε και απουσίαζε από τα γήπεδα για 1 μήνα, ενώ γύρισε στις προπονήσεις στις 25 Αυγούστου[138].

Ευρωπαϊκά κύπελλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σεζόν 2009, ο Γιούρι συμμετείχε σε 3 αγώνες για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα ευρωπαϊκά κύπελλα - 2 απέναντι στην Άστον Βίλα και 1 απέναντι στην Σαχτάρ Ντονέτσκ. Στον πρώτο αγώνα με την Άστον Βίλα, ο οποίος τελείωσε με σκορ 1-1[139], ο Γιούρι είχε κάποιες καλές ευκαιρίες, όπως ένα δυνατό σουτ, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Στον επαναληπτικό αγώνα, ο Γιούρι κατάφερε να σκοράρει. Στο δεύτερο ημίχρονο, μετά από εκτέλεση φάουλ, ο Γιούρι άνοιξε το σκορ, ενώ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Βάγκνερ Λαβ διαμόρφωσε το τελικό σκορ 2-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[140]. Στην φάση των 1/8, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναμετρήθηκε με την Σαχτάρ Ντονέτσκ. Σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος τελείωσε με σκορ 1-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[141], ο Γιούρι δέχτηκε κίτρινη κάρτα και δεν μπορούσε να λάβει μέρος στον επόμενο αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στον επαναληπτικό αγώνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχασε και αποκλείστηκε από την διοργάνωση[142].

Τσέλσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν 2009/2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας 2009/2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Δεκεμβρίου 2009, ο Γιούρι έλαβε μέρος στον πρώτο του αγώνα για την Τσέλσι, απέναντι στην Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ, ο οποίος τελείωσε με σκορ 1-1. Ο Γιούρι συμμετείχε σε 17 αγώνες του Πρωταθλήματος Αγγλίας, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει τέρμα σε κανένα από αυτούς.

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας, στις 2 Δεκεμβρίου 2009, απέναντι στην Μπλάκμπερν Ρόβερς, ο οποίος τελείωσε 3-3 στην κανονική διάρκεια και 4-3 στα πέναλτι υπέρ της Τσέλσι, ο Γιούρι συμμετείχε σε όλα τα 120 λεπτά του αγώνα, και σκόραρε στην φάση των πέναλτι[143].

Ευρωπαϊκά κύπελλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την μεταγραφή του στην Τσέλσι, ο Γιούρι συμμετείχε σε 3 αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ 2009-10. Στις 21 Οκτωβρίου 2009, ο Γιούρι έκανε το ντεμπούτο του για την Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όταν στο 73ο λεπτό, αντικατέστησε τον Σαλομόν Καλού. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 4-0 υπέρ της Τσέλσι. Στις 25 Νοεμβρίου 2009, στον αγώνα απέναντι στην ΦΚ Πόρτο, ο οποίος τελείωσε με σκορ 1-0 υπέρ της Τσέλσι, ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην αρχική εντεκάδα. Στις 8 Δεκεμβρίου 2009, στον αγώνα απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, στο 26ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Γιούρι έκανε πάσα στον Ντιντιέρ Ντρογκμπά, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ΑΠΟΕΛ. Ο αγώνας τελείωσε με σκορ 2-2, και η Τσέλσι πέρασε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης[144].

Εθνική Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σεζόν 2009, ο Γιούρι έλαβε μέρος σε 3 αγώνες στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010. Στον αγώνα απέναντι στην Εθνική Αζερμπαϊτζάν[145], ο Γιούρι έκανε πάσα στον Ρομάν Παβλιουτσένκο, ο οποίος, όμως, δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα[146]. Στους υπόλοιπους 2 αγώνες, απέναντι στην Εθνική Λιχτενστάιν και Εθνική Φινλανδίας, ο Γιούρι βγήκε στο γήπεδο στην αρχική εντεκάδα.

Στύλ παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιούρι, κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας, έπαιξε σχεδόν σε όλες τις θέσεις[147]. Στην αρχή της καριέρας του, όταν ήταν ποδοσφαιριστής της Σπαρτάκ Ταμπόφ, έπαιζε στην θέση του επιθετικού[148] και του αριστερού[149] μέσου. Όταν μετακόμισε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αρχικά, έπαιζε στην θέση του αριστερού αμυντικού, αλλά ο τότε-προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρτούρ Ζόζε, άλλαξε ιδέα και έβαλε τον Γιούρι στην θέση του αριστερού μέσου[150]. Στην Εθνική Ρωσίας, ο Γιούρι, αρχικά, έπαιζε στην θέση του αριστερού μπάκ-χαφ, ενώ σήμερα, ο Γιούρι παίζει στην θέση του αριστερού μέσου.


Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιούρι έχει 2 αδέρφια και 1 αδερφή[150]. Ο μικρότερος αδερφός, Νικολάι, είναι ποδοσφαιριστής της ομάδας των νέων της ΤΣΣΚΑ Μόσχας[151]. Στις 1 Φεβρουαρίου 2008, ο Γιούρι παντρεύτηκε την Ίννα[152]. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2008, γεννήθηκε ο γιος του Γιούρι, Ντμίτρι[153].

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την μέση εκπαίδευση, ο Γιούρι την έλαβε στο 19ο Σχολείο, ενώ μετά διδασκόταν Ηλεκτρική-Μηχανική στο πανεπιστήμιο[5]. Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Γιούρι έδωσε τις τελευταίες του εξετάσεις στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ταμπόφ και προστατεύσε το δίπλωμα του[154].

Ελεύθερος χρόνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ελεύθερο του χρόνο, ο Γιούρι παίζει σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακούει μουσική ή βλέπει ταινίες[155]. Τώρα τελευταία, ο Γιούρι συλλέγει αντικείμενα που έχουν σχέση με τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, και ελπίζει ότι θα μπορέσει να ανοίξει μουσείο στο σπίτι του, όπου θα μπορεί να παρουσιάσει την συλλογή του[156][157].

Σκάνδαλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιούρι συμμετείχε 2 φορές σε δυστυχήματα. Για πρώτη φορά αυτό έγινε τον Ιανουάριο του 2005, στο Ταμπόφ - τον Γιούρι, ο οποίος οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα, χτύπησαν, και ο Γιούρι χτύπησε πάνω στο φανάρι. Ο Γιούρι σώθηκε χάρη στους αερόσακους[150]. Για δεύτερη φορά, αυτό έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2008, στο Καλίνινγκραντ. Σε αυτό το επεισόδιο, ο Γιούρι δεν έπαθε τίποτα[158].

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομαδικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

  • Πρωταθλητής Ρωσίας - 2005, 2006
  • Δευτεροπρωταθλητής Ρωσίας - 2004, 2008
  • Χάλκινο μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Ρωσίας - 2007
  • Νικητής του Κυπέλλου Ρωσίας - 2004/2005, 2005/2006, 2007/2008, 2008/2009
  • Νικητής του Σούπερ Καπ Ρωσίας - 2004, 2006, 2007, 2009
  • Νικητής του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ - 2004/2005
  • Κύπελλο του Channel One - 2007

Τσέλσι ΦΚ

  • Πρωταθλητής Αγγλίας - 2009/2010
  • Κυπελλούχος Αγγλίας - 2009/2010

Εθνική Ρωσίας

  • Χάλκινο μετάλλιο στο Euro 2008

Ατομικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καλύτερος ποδοσφαιριστής του Κυπέλλου Ελπίδας - 2003[10]
  • Βραβείο της Φιλίας - 2006[159]
  • Στη λίστα των 33 καλύτερων ποδοσφαιριστών του Πρωταθλήματος Ρωσίας - Νο.1 (2005, 2006, 2007, 2008) Νο.2 (2004)
  • Εντάχθηκε στην συμβολική εθνική του Euro 2008, σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ[125]
  • Υποψήφιος για την "Χρυσή Μπάλα" - 2008
  • Καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ρωσίας, σύμφωνα με το περιοδικό Φουτμπόλ - 2008
  • Καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ρωσίας, σύμφωνα με την εφημερίδα "Σοβιετικός αθλητισμός" - 2008
  • Καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ρωσίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό πρόγραμμα "Το ποδόσφαιρο της Ρωσίας" - 2008
  • Καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ρωσίας, σύμφωνα με την ΡΠΟ (Ρωσική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία)[2]
  • Κάτοχος του βραβείο "Ηγέτης της Εθνικής Ρωσίας" - 2008[160]

Στατιστικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2010)

Ομάδα Σεζόν Πρωτάθλημα Κύπελλο Σούπερ Καπ Ευρωπαϊκά κύπελλα Итого
Παιχνίδια Γκολ Παιχνίδια Γκολ Παιχνίδια Γκολ Παιχνίδια Γκολ Αγώνες Γκολ
Σπαρτάκ Ταμπόφ 2001 2 0 0 0 2 0
2002 37 10 0 0 37 10
2003 33 16 3 0 36 16
Συνολικά 74 26 3 0 77 26
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2004 25 6 2 0 1 0 10 0 38 6
2005 20 2 6 1 14 1 40 4
2006 27 1 6 1 1 1 8 1 42 4
2007 29 2 5 1 1 0 8 0 43 3
2008 28 3 2 0 6 1 36 4
2009 10 1 3 1 1 0 3 1 17 3
Συνολικά 139 15 24 4 4 1 48 4 215 24
Τσέλσι
2009/2010 17 0 6 0 0 0 4 0 27 0
Συνολικά 17 0 6 0 0 0 4 0 27 0
Κατά την διάρκεια της καριέρας του 230 41 33 4 4 1 52 4 319 50

Εθνική Ρωσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2009)

Νούμερο Ημερομηνία Αντίπαλος Σκορ Γκολ (Ζιρκόφ) Διοργάνωση
1 9 Φεβρουαρίου 2005 Ιταλία 0:2 Φιλικός αγώνας
2 30 Μαρτίου 2005 Εσθονία Εσθονία 1:1 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2006
3 4 Ιουνίου 2005  Λετονία 2:0 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2006
4 8 Ιουνίου 2005  Γερμανία 2:2 Φιλικός αγώνας
5 1 Μαρτίου 2006 Βραζιλία Βραζιλία 0:1 Φιλικός αγώνας
6 7 Οκτωβρίου 2006 Ισραήλ 1:1 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008
7 15 Νοεμβρίου 2006  Βόρεια Μακεδονία 2:0 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008
8 7 Φεβρουαρίου 2007 Ολλανδία 1:4 Φιλικός αγώνας
9 24 Μαρτίου 2007 Εσθονία Εσθονία 2:0 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008
10 2 Ιουνίου 2007 Ανδόρρα Ανδόρρα 4:0 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008
11 6 Ιουνίου 2007 Κροατία Κροατία 0:0 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008
12 22 Αυγούστου 2007 Πολωνία 2:2 Φιλικός αγώνας
13 12 Σεπτεμβρίου 2007 Αγγλία Αγγλία 0:3 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008
14 17 Οκτωβρίου 2007 Αγγλία Αγγλία 2:1 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008
15 17 Νοεμβρίου 2007 Ισραήλ 1:2 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008
16 21 Νοεμβρίου 2007 Ανδόρρα Ανδόρρα 1:0 Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008
17 26 Μαρτίου 2008  Ρουμανία 0:3 Φιλικός αγώνας
18 23 Μαΐου 2008 Καζακστάν 6:0 Φιλικός αγώνας
19 28 Μαΐου 2008 Σερβία 2:1 Φιλικός αγώνας
20 10 Ιουνίου 2008  Ισπανία 1:4 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008
21 14 Ιουνίου 2008 Ελλάδα Ελλάδα 1:0 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008
22 18 Ιουνίου 2008 Σουηδία 2:0 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008
23 21 Ιουνίου 2008 Ολλανδία 3:1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008
24 26 Ιουνίου 2008  Ισπανία 0:3 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008
25 20 Αυγούστου 2008 Ολλανδία 1:1 Φιλικός αγώνας
26 10 Σεπτεμβρίου 2008 Ουαλία 2:1 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010
27 11 Οκτωβρίου 2008  Γερμανία 1:2 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010
28 15 Οκτωβρίου 2008  Φινλανδία 3:0 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010
29 28 Μαρτίου 2009 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν 2:0 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010
30 1 Απριλίου 2009 Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν 1:0 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010
31 10 Ιουνίου 2009  Φινλανδία 3:0 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010
32 10 Οκτωβρίου 2009  Γερμανία 0:1 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010
33 14 Νοεμβρίου 2009 Σλοβενία 2:1 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010
34 18 Νοεμβρίου 2009 Σλοβενία 0:1 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Αρσάβιν και ο Ζιρκόφ είναι υποψήφιοι για το βραβείο "Χρυσή Μπάλα"
  2. 2,0 2,1 2,2 Ο Γιούρι Ζιρκόφ ανακυρήχθηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ρωσίας το 2008
  3. Ο Γιούρι Ζιρκόφ - ποδοσφαιριστής της χρονίας σύμφωνα με το περιοδικό Φουτμπόλ
  4. Σοβιετικός αθλητισμός, Γιούρι Ζιρκόφ - ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Πρωταθλήματος Ρωσίας 2008
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Τα παιδικά χρόνια του Ζιρκόφ. Φτώχεια.
  6. Λοκομοτίβ Καλούγκα — Σπαρτάκ Ταμπόφ, 4:2
  7. 7,0 7,1 7,2 Η στατιστική του Γιούρι Ζιρκόφ στην Σπαρτάκ Ταμπόφ
  8. Μέντι Σελιάτινο - Σπαρτάκ Ταμπόφ, 2:3
  9. Ποδόσφαιρο. Στα δίχτυα μας. Κέντρο. 33η αγωνιστική
  10. 10,0 10,1 Μεταγραφική περίοδος 2003-2004
  11. Ι. Ράμπινερ. Πώς σκότωναν την Σπαρτάκ Μόσχας. 2006
  12. Ο Ζιρκόφ μετακομίζει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας
  13. Κύπελλο ΚΑΚ 2004
  14. Παχτακόρ Τασκένδης — ΤΣΣΚΑ Μόσχας — 1-2 (1-1).
  15. ΤΣΣΚΑ Μόσχας —Ρέγκαρ-ΤάντΑΖ — 2-1 (0-0)
  16. ΤΣΣΚΑ Μόσχας — Σκόντορ Ρίγας — 0-1
  17. Κύπελλο ΚΑΚ
  18. Σπαρτάκ Μόσχας — ΤΣΣΚΑ Μόσχας — 1-3 (1-1, 1-1)
  19. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ρωσίας στην σεζόν 2004. Άποψη του Σπόρτ Εξπρές
  20. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΦΚ Μόσχας, 0-0
  21. ΤΣΣΚΑ Μόσχας — Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης — 3-3 (2-1)
  22. Το πιο ωραίο τέρμα της 4ης αγωνιστικής
  23. ΦΚ Ροστόφ-στο-Ντον — ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 1-3 (0-1)
  24. Το νέο αστέρι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας
  25. Σατούρν Ράμενσκ — ΤΣΣΚΑ Μόσχας — 0-1 (0-0)
  26. Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης — ΤΣΣΚΑ Μόσχας — 0-3 (0-1)
  27. Πρωτάθλημα Ρωσίας. 30η αγωνιστική
  28. Οι 33 καλύτεροι
  29. Συμβολική εθνική Πρωταθλήματος Ρωσίς 2004
  30. 1/8: Επαναληπτικοί αγώνες
  31. 1/4: Πρώτοι αγώνες
  32. Νέφτιτς Μπακού — ΤΣΣΚΑ Μόσχας — 0-0
  33. Τώρα μπορούμε να ετοιμαστούμε για την Ρέιντζερς Γλασκόβης
  34. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ!
  35. Ο Σαμέντοφ θα παίζει για την Ρωσιά
  36. Στην Εθνική Ρωσίας Ελπίδων προσκλήθηκαν 5 νεοφερμένοι
  37. Εθνική Ρωσίας Ελπίδων — Εθνική Σλοβακίας Ελπίδων — 4-0
  38. Εθνική Πορτογαλίας Ελπίδων — Εθνική Ρωσίας Ελπίδων — 2-0
  39. Εθνική Ρωσίας Ελπίδων — Εθνική Εσθονίας Ελπίδων — 3-0
  40. Εθνική Ρωσίας Ελπίδων 2004
  41. ΤΣΣΚΑ Μόσχας — Τέρεκ Γκρόζνι — 3-0 (1-0)
  42. ΦΚ Σίννικ — ΤΣΣΚΑ Μόσχας — 1-1 (1-0)
  43. Ο Γιούρι θα απουσιάζει για 2 εβδομάδες
  44. Η στατιστική του Γιούρι Ζιρκόφ στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2005
  45. Ντιναμό Μόσχας — ΤΣΣΚΑ Μόσχας — 1-2 (0-0)
  46. Στη λίστα των 33 καλύτερων υπάρχουν 15 ξένοι
  47. Κύπελλο Ρωσίας 2004-05, 1/8, πρώτοι αγώνες
  48. Κύπελλο Ρωσίας 2004-05, 1/8, επαναληπτικοί αγώνες
  49. Κύπελλο Ρωσίας 2004-05, Προημιτελικοί, πρώτοι αγώνες
  50. Κύπελλο Ρωσίας 2004-05, Ημιτελικοί, πρώτοι αγώνες
  51. Κύπελλο Ρωσίας 2004-05, Ημιτελικοί, επαναληπτικοί αγώνες
  52. Ο τελικός του Κυπέλλου Ρωσίας 2004-05
  53. Κύπελλο Ρωσίας 2005/2006, 1/16, πρώτοι αγώνες
  54. Κύπελλο Ρωσίας 2005/2006, 1/16, επαναληπτικοί αγώνες
  55. Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2004-05, 1/16
  56. Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2004-05, 1/8, επαναληπτικοί αγώνες
  57. Οι προημιτελικοί του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2004-05, πρώτοι αγώνες
  58. Ήμασταν καλύτεροι
  59. Οι ημιτελικοί του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 2004/2005, επαναληπτικοί αγώνες
  60. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Νικητής του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ!!!
  61. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Από την Λισαβόνα στην Λισαβόνα
  62. Ο Γιούρι Ζιρκόφ τραυματίστηκε
  63. Ευχαριστώ ΤΣΣΚΑ Μόσχας!
  64. Όμιλος Ζ'
  65. Εθνική Ιταλίας - Εθνική Ρωσίας, 2-0
  66. Εθνική Δανίας Ελπίδων - Εθνική Ρωσίας Ελπίδων, 3-1
  67. Ακόμα μια ντροπή — «νεολαία»
  68. Ο Ζιρκόφ ζητά συγγνώμη για την συμπεριφορά του στον αγώνα με την Εθνική Δανίας Ελπίδων
  69. Θα ήταν αμαρτία αν δεν χρησιμοποιούσα την σέντρα του Βάγκνερ
  70. Σούπερ Καπ Ρωσίας - 2006
  71. 71,0 71,1 Η στατιστική του Γιούρι Ζιρκόφ στην σεζόν 2006
  72. Λούτς-Ενέργκια - ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 0-4
  73. Κύπελλο Ρωσίας 2005-06. 1/8, πρώτοι αγώνες
  74. Κύπελλο Ρωσίας 2005-06, 1/8, επαναληπτικοί αγώνες
  75. Ο τελικός του Κυπέλλου Ρωσίας 2005/2006
  76. Ποίος είναι υπέρ του Ακινφέεφ? Όλοι!
  77. ΤΣΣΚΑ Μόσχας — ΦΚ Ρούζομπεροκ - 3-0
  78. ΦΚ Ρούζομπεροκ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 0-2
  79. Το τέρμα του Ζιρκόφ ανακυρήχθηκε το ωραιότερο τέρμα στο Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07
  80. Αμβούργο ΣΦ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 3-2
  81. Εθνική Ρωσίας - Εθνική Βραζιλίας - 0-1
  82. Εθνική Ρωσίας - Εθνική Ισραήλ - 1-1
  83. Εθνική ΠΓΔΜ - Εθνική Ρωσίας - 0-2
  84. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Σπαρτάκ Μόσχας - 4-2
  85. Η στατιστική του Γιούρι Ζιρκόφ στην σεζόν 2007
  86. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Σατούρν Ράμενσκ - 3-1
  87. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Κρίλια Σοβέτοφ Σαμάρα - 4-2
  88. 1/8 Κυπέλλου Ρωσίας 2006/2007. Πρώτοι αγώνες
  89. Κύπελλο Ρωσίας 2007/08. 1/16
  90. Κύπελλο Ρωσίας 2007/2008. 1/8
  91. Κύπελλο Ρωσίας 2007/2008. Προημιτελικοί
  92. Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2006/2007, 1/16, πρώτοι αγώνες
  93. Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2006/2007, 1/16, επαναληπτικοί αγώνες
  94. Αϊντχόφεν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 2-1
  95. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενερμπαχτσέ, 2-2
  96. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ίντερ, 1-2
  97. Ίντερ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 4-2
  98. Αϊντχόφεν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
  99. Φενερμπαχτσέ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 3-1
  100. Όμιλος Η'
  101. Το πρόφιλ του Γιούρι Ζιρκόφ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Ρωσίας
  102. Εθνική Εσθονίας - Εθνική Ρωσίας - 2-0
  103. Εθνική Ρωσίας - Εθνική Ανδόρρας, 4-0
  104. Εθνική Ρωσίας - Εθνική Αγγλίας - 2-1
  105. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανανέωσε τα συμβόλαια της με 5 ποδοσφαιριστές
  106. Η πιο ωραία πάσα για γκολ
  107. Η στατιστική του Γιούρι Ζιρκόφ στο Πρωτάθλημα Ρωσίας 2008
  108. Λοκομοτί Μόσχας - ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 0-2
  109. Το πιο ωραίο τέρμα του Πρωταθλήματος Ρωσίας 2008
  110. 27η αγωνιστική
  111. Γιούρι Ζιρκόφ: «Μου έδειχαν πάντα κόκκινη κάρτα για ανάρμοστη συμπεριφορά»
  112. Ο βαθμολογικός πίνακας του Πρωταθλήματος Ρωσίας 2008
  113. Ο Φιγκαρό για τον Χίντινγκ
  114. Ο τελικός του Κυπέλλου Ρωσίας 2007/2008
  115. Σλαβέν Μπελούπο - ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 1-2
  116. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Σλαβέν Μπελούπο - 1-0
  117. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - 3-0
  118. Φέγενορν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 1-3
  119. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Λεχ Ποζνάν - 2-1
  120. ΦΚ Νανσύ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 3-4
  121. Εθνική Ρωσίας - Εθνική Καζακστάν - 6-0
  122. Εθνική Ρωσίας - Εθνική Σουηδίας - 2-0
  123. 123,0 123,1 Εθνική Ολλανδίας - Εθνική Ρωσίας - 1-3
  124. Ο κύριος πρωταγωνιστής
  125. 125,0 125,1 Ανακοινώθηκε η συμβολική εθνική
  126. Σούπερ Καπ Ρωσίας 2009
  127. Η χρονολογία του αγώνα
  128. Σούπερ Καπ Ρωσίας. ΦΚ Ρούμπιν Καζάν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας — 1-2 (0-1, 1-0, 0-1)
  129. Πρωτάθλημα Ρωσίας 2009, 12η αγωνιστική
  130. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Λοκομοτίβ Μόσχας — 4-1 (1-0)
  131. Πρωτάθλημα Ρωσίας 2009, 9η αγωνιστική, Η συμβολική εθνική της αγωνιστικής σύμφωνα με την εφημερίδα "Σπόρτ Εξπρές"
  132. Κύπελλο Ρωσίας 2008/2009. Προημιτελικοί
  133. Κύπελλο Ρωσίας — 2008/2009. Ημιτελικοί.
  134. Ο Λαπόρτα δεν θέλει να επαναλάβει την λυπητερή εμπειρία
  135. Καλή τύχη, Γιούρι!
  136. Ζιρκόφ - ποδοσφαιριστής της Τσέλσι
  137. Μεταγραφές. Από τον "μηχανικό" Ζιντσένκο στον "αριστοκράτη" Ζιρκόφ
  138. Γιούρι Ζιρκόφ: «Δεν το κρύβω, το δεξί μου γόνατο ακόμα πονά»
  139. Άστον Βίλα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας — 1-1 (0-1)
  140. ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Άστον Βίλα — 2-0 (0-0)
  141. ΤΣΣΚΑ Μόσχας — Σαχτάρ Ντονέτσκ - 1-0 (0-0)
  142. Σαχτάρ Ντονέτσκ — ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 2-0 (0-0)
  143. Ο Ζιρκόφ στην αρχική εντεκάδα της Τσέλσι στον αγώνα με την Μπλάκμπερν
  144. Ο Ζιρκόφ έκανε πάσα για γκολ στον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ
  145. Το πρόφιλ του Γιούρι Ζιρκόφ στην ιστοσελίδα της Εθνική Ρωσίας
  146. Εθνική Ρωσίας - Εθνική Αζερμπαϊτζάν — 2-0 (1-0)
  147. Αλεξάντερ Μπουμπνόφ: «Ο Μαλουντά δεν είναι τόσο σταθερός όσο ο Ζιρκόφ»
  148. Ο παιδικός προπονητής του Ζιρκόφ: Και ξαφνικά - ο Γιούρι στην Τσέλσι!
  149. Το πρόφιλ του Γιούρι Ζιρκόφ στην επίσημη ιστοσελίδα της Σπαρτάκ Ταμπόφ
  150. 150,0 150,1 150,2 Στο ΓΚΑΙ ήπαν ότι γεννήθηκα τυχερός.
  151. Το πρόφιλ του Νικολάι Ζιρκόφ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας
  152. Ο Ζιρκόφ παντρεύτηκε στην Τουρκία
  153. Ο Ζιρκόφ και ο Γκριγκόρεφ έγιναν πατέρες!
  154. Γιούρι Ζιρκόφ: Πίστευω ότι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα αναλάβει Ευρωπαίος
  155. Γιούρι Ζιρκόφ: Σπαρτάκ Μόσχας - Ο αντίπαλος Νο.1
  156. Η αρρώστια του Ζιρκόφ
  157. Αλεξέι και Βασίλι Μπερεζούτσκι: «Χωρίς αίσθηση χιούμορ δεν πρέπει να παίζεις ποδόσφαιρο»
  158. Ο Γιούρι Ζιρκόφ συμμετείχε σε δυστήχημα
  159. Διάταγμα Νο.610 του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (12/6/2006)
  160. Ηγέτης

Άλλες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]