Μπλάκμπερν Ρόβερς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπλάκμπερν Ρόβερς
Επίσημη ονομασίαBlackburn Rovers Football Club
Ίδρυση1875
ΈδραΜπλάκμπερν, Ηνωμένο Βασίλειο
ΣτάδιοΊγουντ Παρκ, Μπλάκμπερν
Χρώματαμπλε, λευκό και κόκκινο
ΙδιοκτήτηςV H Group
ΠρόεδροςΜάικ Τσέστον
ΠροπονητήςΤζον Γιούστας
ΠρωτάθλημαΤσάμπιονσιπ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Μπλάκμπερν Ρόβερς (αγγλικά: Blackburn Rovers, προφέρεται: [ˈblækbɜːrn ˈroʊvərz]) είναι αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Μπλάκμπερν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Μπλάκμπερν Ρόβερς ιδρύθηκε το 1875 στην πόλη Μπλάκμπερν της επαρχίας Λάνκασαϊρ. Το 1888 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής λίγκας (Football League) της Αγγλίας. Ήδη από το 1890 χρησιμοποιεί ως έδρα το Ίγουντ Παρκ που έχει χωρητικότητα 31.367 θεατών.

Έχει χρώματα το μπλε και το άσπρο και ως έμβλημα το τριαντάφυλλο. Μότο του συλλόγου είναι η λατινική φράση Arte et labore, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν το μότο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και σημαίνει "Tέχνη και εργασία". Εκφράζει τη φιλοσοφία των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, εννοώντας ότι η επιτυχία έρχεται αν συνδυαστούν η επιδεξιότητα με τη σκληρή δουλειά.

Τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης της Μπλάκμπερν Ρόβερς ήταν τα πιο επιτυχημένα, αφού κατέκτησε τέσσερις φορές το Κύπελλο Αγγλίας ως το 1891 και μάλιστα τρεις συνεχόμενες (1884, 1885, 1886), μια επιτυχία που δεν εχει επαναληφθεί από άλλο σύλλογο. Στη συνέχεια πέρασε στάδια ακμής και παρακμής κερδίζοντας μόλις δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο Αγγλίας (1928) ως το 1930.

Τις επόμενες δεκαετίες παρέμεινε στη μετριότητα των χαμηλών κατηγοριών, από την οποία κατάφερε να ξεφύγει μετά το 1991, όταν τη διοίκηση του συλλόγου ανέλαβε ο βιομήχανος Τζακ Γουόκερ (Jack Walker), ο αποκαλούμενος «βαρόνος του χάλυβα».[εκκρεμεί παραπομπή] Προσέλαβε ως μάνατζερ τον Κένι Νταλγκλίς και αμέσως προήχθη στην Πρέμιερ Λιγκ (1992). Δαπάνησε εκατομμύρια λίρες αγοράζοντας σημαντικούς ποδοσφαιριστές, όπως οι Άλαν Σίρερ και Κρις Σάτον και το 1995 κατάφερε κόντρα στα φαβορί να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Αγγλίας ύστερα σχεδόν από 80 χρόνια και να πάρει μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην Μπλάκμπερν αγωνίστηκε για μιάμισι αγωνιστική περίοδο (1996-98) ο Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής Γιώργος Δώνης.

Λίγα χρόνια αργότερα η πρωταθλήτρια ομάδα διαλύθηκε και το 1999 υποβιβάστηκε. Παρά το θάνατο του Γουόκερ, το 2001 ο σύλλογος ανέβηκε πάλι στην Πρέμιερ.[1] Έκτοτε έχει κατακτήσει το Λίγκ Κάπ (2002) κι έχει λάβει μέρος τέσσερις φορές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τo 2010-11 τερμάτισε 15η θέση στην βαθμολογία. Τη σεζόν 2011-12 υποβιβάστηκε στη 2η Κατηγορία Αγγλίας. Το 2017 υποβιβάστηκε ακόμα χαμηλότερα στην 3η κατηγορία για έναν χρόνο, καταφέρνοντας να ανάβει πάλι στην Τσάμπιονσιπ, μετά από νίκη 1-0 με τη Ντόνκαστερ Ρόβερς.[2] Έως σήμερα (2023-24), συνεχίζει να αγωνίζεται στη 2η κατηγορία.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωνύμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Ρόβερς» ένα προσωνύμιο που ακολουθεί την Μπλάκμπερν, οι Άγγλοι το κολλάνε συνήθως σε ομάδες που δεν είχαν σταθερή έδρα στα εντός έδρας παιχνίδια τους, βέβαια αυτό έχει αλλάξει αλλά το προσωνύμιο έμεινε. Άλλο ένα προσωνύμιο λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό είναι «το καμάρι του Λανκσαιερ» από την περιοχή που η ομάδα προέρχεται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «BBC SPORT | FOOTBALL | Blackburn Rovers owner dies». news.bbc.co.uk. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023. 
  2. «Doncaster Rovers 0-1 Blackburn Rovers» (στα αγγλικά). BBC Sport. https://www.bbc.com/sport/football/43792160. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]