Χρήστης:Kyriaziath/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γεωαναζήτησημικρογραφία Η γεωαναζήτηση  είναι ένα κυνήγι θησαυρού   που πραγματοποιείται με την βοήθεια της τεχνολογίας. Οι συμμετέχοντες αναζητούν κρύπτες (που είναι μικρά αδιάβροχα κουτιά συνήθως) . Προκειμένου να τις εντοπίσουν, οι παίκτες χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές πλοήγησης στο κινητό τους , που τους ειδοποιούν όταν πλησιάζουν το αντικείμενο που ψάχνουν. Αυτά τα κουτιά- περιέκτες μπορεί να είναι κρυμμένα παντού: σε πάρκα , δρόμους, δάση, ακόμη και στο βυθό. Αφού βρουν την κρύπτη και το μικρό αντικείμενο μέσα σ΄ αυτήν, οι παίκτες υπογράφουν σε ένα ειδικό ημερολόγιο ή φύλλο εγγραφής. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Τα κρυμμένα αντικείμενα δεν είναι θαμμένα, αλλά είναι τοποθετημένα ώστε να διακρίνονται από μία συγκεκριμένη κλίση και οπτική.

Η γεωαναζήτηση είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουν οι παίκτες το φυσικό περιβάλλον ,ενώ αναζητούν κρύπτες. Επίσης, μπορούν να συνδυάσουν το παιχνίδι με άλλες υπαίθριες δραστηριότητες , όπως ορειβασία , ποδηλασία και κατάδυση. Τέλος, οι συμμετέχοντες μπορούν να ενημερωθούν για το φυσικό περιβάλλον και να συμβάλλουν στην καθαριότητα της περιοχής που εξερευνούν. Στα αγγλικά είναι ο όρος ''geocaching'' και υπάρχουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια κρύπτες σε πάνω από εκατό χώρες παγκοσμίως. Αυτή η δραστηριότητα προήλθε από ένα άλλο παιχνίδι που εμφανίστηκε το 1854 και στο οποίο χρησιμοποιούνταν στοιχεία και τοποθεσίες ενσωματωμένες σε ιστορίες .Η γεωαναζήτηση με την σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε περίπου το 2002 ,καθώς τότε υπήρχε η δυνατότητα να προσδιοριστεί επακριβώς η θέση μικρών κοντέινερ, που ενδέχεται να περιέχονται στις κρύπτες που αναζητούν οι παίκτες. Στην Ελλάδα υπάρχει το ελληνικό forum του Geocaching με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το παιχνίδι.

Πηγή https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/geocaching/, https://www.geocaching.com/articles/Brochures/EN/EN_Geocaching_BROCHURE_online_color.pdf, https://www.hartorama.gr/el/vivlia/xenoglossa-ekpaideftika/anglika-frontistiriaka/burlington-books-burlington-webkids-b1-student-s-book_215015/?gclid=CjwKCAiAp8iMBhAqEiwAJb94zwSjmlElefeywoQ1OKS_xK31fD0p4FWnfgV7VSOf4_9o_ZDfmRFLYhoC9VoQAvD_BwE σελίδα 8,{{Geocaching}}, https://en.wikipedia.org/wiki/Geocaching#Geocaches[1] 
  1. ορειβασία
  2.  Missing or empty |title= (βοήθεια