Geocaching

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρύπτη στη Νάξο

Το Geocaching είναι ομαδική δραστηριότητα που εκτελείται σε εξωτερικούς χώρους. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν συσκευές GPS ή άλλες συσκευές πλοήγησης και προσανατολισμού για να κρύψουν ή να βρουν κουτιά (ονομάζονται «γεωκρύπτες» ή «κρύπτες», στα αγγλικά «geocaches» ή «caches») οπουδήποτε στον κόσμο.

Μία κρύπτη είναι συνήθως ένα μικρό αδιάβροχο κουτί (π.χ. τάπερ) που περιέχει ένα ημερολόγιο, ένα μολύβι για να υπογράψει στο ημερολόγιο αυτός που θα βρει την κρύπτη και τον «θησαυρό», που συνήθως είναι μικρά παιχνιδάκια και διάφορα αντικείμενα μικρής αξίας. Επίσης υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη όπως πολύ μικρό (XS), μικρό (S), μεσαίο (M), μεγάλο (L), άλλο (?) μέχρι και το εικονικό (virtual). Εκτός από τα διαφορετικά μεγέθη υπάρχουν και διαφορετικές δυσκολίες (1-5) οι οποίες βαθμολογούνται με αστέρια. Τέλος υπάρχουν και διάφοροι τύποι κρυπτών όπως η κανονική (traditional), η πολλαπλή (multicache), η μυστηρίου (mystery), η Earthcache, η Letterbox Hybrid, η Wherigo, κτλ.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.000.000 κρύπτες καταχωρημένες σε διάφορες ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες σε αυτό το παιχνίδι. Οι κρύπτες είναι τοποθετημένες σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, και στις επτά ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ανταρκτικής.