Χαβάη (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαβάη
ΣκηνοθεσίαMarco Berger
ΠαραγωγήMarco Berger
Pedro Irusta
ΣενάριοMarco Berger
ΠρωταγωνιστέςManuel Vignau
Mateo Chiarino
Luz Palazón
Antonia De Michelis
Manuel Martínez Sobrado
ΜουσικήPedro Irusta
ΜοντάζMarco Berger
Διάρκεια102 λεπτά
ΠροέλευσηΑργεντινή
Γλώσσαισπανικά

Η Χαβάη είναι μία ρομαντική ιστορία μεταξύ δύο αντρών, από τον Αργεντίνο σκηνοθέτη Marco Berger, γυρισμένη στα ισπανικά. Αφηγείται την ιστορία δύο αντρών προερχόμενων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα οι οποίοι με το χρόνο αρχίζουν να αναπτύσσουν αισθήματα ο ένας για τον άλλον. Η ταινία είναι γυρισμένη σε επαρχία της Αργεντινής.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ορφανός Μαρτίν (Mateo Chiarino) γυρίζει στην παλιά του γειτονιά, ελπίζοντας να μείνει με τη θεία του μετά το θάνατο της γιαγιάς του που τον φιλοξενούσε. Φτάνοντας εκεί όμως ανακαλύπτει πως η θεία του μετακόμησε χωρίς να αφήσει τη νέα της διεύθυνση. Μη έχοντας άλλο μέρος να μείνει και χωρίς χρήματα, αναγκάζεται να μείνει σε ένα κτήμα πίσω από ένα εγκαταλειλημμένο κτίριο. Βρισκόμενος σε αναζήτηση δουλείας, βρίσκει τελικά έναν παιδικό φίλο τον Ευγένιο (Manuel Vignau) ο οποίος πλέον είναι συγγραφέας και τον προσλαμβάνει. Μη θέλοντας να παραδεχτεί ο Μαρτίν ότι είναι άστεγος, λέει ψέμματα στον Ευγένιο ότι μένει με τη θεία του. Ο Ευγένιος όμως αντιλαμβάνεται τελικά την κατάσταση του Μαρτίν και τον πείθει να μείνει στο σπίτι του για το καλοκαίρι.
Αν και στην αρχή ο Ευγένιος δε θυμόταν πολλά για τον Μαρτίν, στην πορεία σιγά σιγά οι αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία επιστρέφουν. Συνειδητοποιεί ότι νίωθει μια έλξη για τον Μαρτίν η οποία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη που όμως απωθεί μη θέλοντας να νίωσει ότι εκμεταλλεύται τη δυσμένη θέση του. Ταυτόχρονα, φοβάται μήπως ο Μαρτίν ανταποδώσει στα όποια αισθήματα του εξέφραζε νιώθοντας υποχρεωμένος απέναντι του. Ο Μαρτίν από την πλευρά του έχει αισθήματα για τον Ευγένιο αλλά δεν ξέρει τις προτιμήσεις του ενώ ούτε εκείνος θέλει να νομίσει ο Ευγένιος ότι το κάνει για να του ξεπληρώσει αυτά που κάνει για εκείνον. Παρ’όλα αυτά, ο Ευγένιος και ο Μαρτίν αρχίζουν να έρχονται ολοένα και πιο κοντά και ο Ευγένιος δυσκολεύεται πολύ πλέον να κρύψει την έλξη του. Μία μέρα, μετακινόντας ορισμένα έπιπλα ο Ευγένιος καταλάθως ρίχνει κάτω κάποια σχέδια του που απεικόνιζαν γυμνούς άντρες. Ο Μαρτίν τα βλέπει αλλά ο Ευγένιος αποφεύγει να το συζητήσει και σκέφτεται ότι ίσως του αρέσει. Οι υποψίες του επιβεβαιώνεται όταν μια νύχτα ο Μαρτίν υπό το πρόσχημα ότι θέλει να πλύνει τα ρούχα του γδύνεται μπροστά στον Ευγένιο.
Το επόμενο πρωί, ο Μαρτίν φιλάει τον Ευγένιο βέβαίος ότι του αρέσει. Ο Ευγένιος όμως αναπάντεχα αντιστέκεται και ο Μαρτίν απομακρύνεται μπερδεμένος. Το ίδιο απόγευμα ο Ευγένιος ανακαλύπτει ότι ο Μαρτίν είχε μαζέψει τα πράγματα του και είχε φύγει. Τις επόμενες μέρες τον αναζητά δίχως αποτέλεσμα. Στη συνέχεια ο Ευγένιος θυμάται ότι ο Μαρτίν είχε πει τη φράση “δύο ανανάδες” και συνειδητοποιεί ότι αναφερόταν σε μια φωτογραφία από έναν δίσκο με διαφάνειες από τη Χαβάη που το έβλεπαν στο View Master μικροί. Ψάχνει το δίσκο αυτό και το παλιό View Master και τα αφήνει στο κτήμα που έμενε ο Μαρτίν. Μερικές μέρες μετά ο Μαρτίν επιστρέφει, κρατώντας στο χέρι του το View Master. Χαμογελάνε και τελικά φιλιούνται.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Manuel Vignau στο ρόλο του Ευγένιου (Eugenio)
  • Mateo Chiarino στο ρόλο του Μαρτίν (Martin)
  • Luz Palazón στο ρόλο μιας κυρίας
  • Antonia De Michelis ως η γειτόνισσα
  • Manuel Martinez Sobrado στο ρόλο του αδερφού του Ευγένιου

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαβάη δημιουργήθηκε από τη συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη και σκηνογράφου Marco Berger και του μουσικού/συνθέτη Pedro Irusta. Επιχορήγηθηκε από τις εκστρατείες του Kickstarter. Η πρώτη καμπάνια είχε στόχο τα 40.000$ αλλά δεν ήταν επιτυχής. Η καμπάνια επαναλήφθηκε με μικρότερο στόχο τα 20.000$. Τελικά συγκεντρώθηκαν 27.000$ επιτρέποντας έτσι στην ταινία να συνεχιστεί να γυρίζεται. Ο Berger περιγράφει την Χαβάη σαν μια “τυπική ιστορία της Jane Austen” σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία κλασική ιστορία δύο ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και τη δυναμική μεταξύ του ισχυρού και του αβοήθητου.

Προβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν η επίσημη επιλογή του Buenos Aires Internation Festival of Independent Cinema (BAFICI), του BFI Flare: London GBT Film Festival του BFI London Film Festival, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε φεστιβάλ ταινίων της Βαρκελόνης, της Σεούλ, του Ταϊπέι, της Κοπεγχάγης και του Βερολίνου

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]