Το φιλί της γυναίκας αράχνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης
Kiss of the Spider Woman
O Beijo da Mulher-Aranha
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΈκτορ Μπαμπένκο
ΠαραγωγήΦρανσίσκο Ραμάλιο Τζ.
Ντέιβιντ Γουάισμαν
ΣενάριοΛέοναρντ Σρέιντερ
Βασισμένο σεΤο φιλί της γυναίκας αράχνης του Μανουέλ Πουίγκ
ΠρωταγωνιστέςΓουίλιαμ Χερτ
Ραούλ Τζούλια
Σόνια Μπράγκα
ΜουσικήΝάντο Καμέριο
Τζον Νέσλινγκ
ΦωτογραφίαΡοντόλφο Σάντσεθ
ΜοντάζΜάουρο Αλίσε
ΔιανομήEmbrafilme (Βραζιλία)
Island Alive
FilmDallas Pictures (ΗΠΑ)
Πρώτη προβολή13 Μαΐου 1985 (Κάννες)
Κυκλοφορία26 Ιουλίου 1985 (ΗΠΑ)
Διάρκεια121 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
Βραζιλία
ΓλώσσαΑγγλικά
Πορτογαλικά
Γερμανικά
Γαλλικά
Ακαθάριστα έσοδα$17,005,229

Το φιλί της γυναίκας αράχνης (πρωτότυπος τίτλος: Kiss of the Spider Woman, O Beijo da Mulher-Aranha) είναι αμερικανική-βραζιλιάνικη ταινία σε σκηνοθεσία του Έκτορ Μπαμπένκο. Το σενάριο του Λέοναρντ Σρέιντερ είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μανουέλ Πουίγκ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μία φυλακή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία, βρίσκονται ο Βαλεντίν, που συνελήφθη γιατί είναι αριστερός, και ο Λουίς, που συνελήφθη γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Οι δυο τους είναι πολύ διαφορετικοί, καθώς ο Λουίς σκέφτεται μια ρομαντική ταινία της περιόδου της ναζιστικής προπαγάνδας, ενώ ο Βαλεντίν σκέφτεται την πολιτική κατάσταση στη χώρα και αναπολεί τις στιγμές με την πρώην σύντροφό του, Μάρτα. Έτσι, στην αρχή υπάρχει ένταση μεταξύ τους, όμως όσο περνά ο καιρός γίνονται φίλοι.

Στην πορεία αποκαλύπτεται ότι ο Λουίς είναι τοποθετημένος στο κελί από τη μυστική αστυνομία, προκειμένου να αποσπάσει πληροφορίες από τον Βαλεντίν, ενώ του έχουν υποσχεθεί πως θα τον αφήσουν ελεύθερο αν μάθει τα ονόματα των μελών της επαναστατικής οργάνωσης.

Ο Λουίς ερωτεύεται τον Βαλεντίν και οι δυο τους έρχονται ένα βράδυ σε σεξουαλική επαφή. Ο Βαλεντίν του δίνει έναν τηλεφωνικό αριθμό για να έρθει σε επαφή με την οργάνωση και ο Λουίς, διστάζει στην αρχή επειδή φοβάται τις συνέπειες της προδοσίας, εν τέλει όμως τον δέχεται.

Στο τέλος, ο Λουίς επικοινωνεί με την επαναστατική οργάνωση. Όταν πάει να τους συναντήσει, τον ακολουθεί η μυστική αστυνομία και τον πυροβολεί. Οι αστυνομικοί του λένε πως αν τους δώσει πληροφορίες θα τον πάνε σε νοσοκομείο και θα σωθεί, όμως ο Λουίς αρνείται και πεθαίνει στον δρόμο. Τότε η αστυνομία τον πετά στα σκουπίδια και πλάθει την ιστορία ότι η επαναστατική οργάνωση τον δολοφόνησε.

Στη φυλακή, ο Βαλεντίν βασανίζεται και όταν ο γιατρός του δίνει μορφίνη για να κοιμηθεί, εκείνος βλέπει ότι είναι σε ένα ειδυλλιακό νησί με τη Μάρτα.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Γουίλιαμ Χερτ Λουίς Μολίνα
Ραούλ Τζούλια Βαλεντίν Αρεγουί
Σόνια Μπράγκα Λένι Λαμεζόν/Μάρτα/Γυναίκα Αράχνη

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο φεστιβάλ των Καννών ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ ο Γουίλιαμ Χερτ έλαβε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.[1]

Στα Βραβεία Όσκαρ έλαβε υποψηφιότητα σε τέσσερις κατηγορίες: ταινίας, σκηνοθέτη, διασκευασμένου σεναρίου και Α' Ανδρικού ρόλου (Γουίλιαμ Χερτ) και κέρδισε στην τελευταία.[2]

Στις Χρυσές Σφαίρες ήταν υποψήφια σε τρεις κατηγορίες: καλύτερης δραματικής ταινίας, Α' Ανδρικού ρόλου σε δραματική ταινία (Γουίλιαμ Χερτ, Ραούλ Τζούλια) και Β' Γυναικείου ρόλου (Σόνια Μπράγκα).[3]

Στα βραβεία BAFTA κέρδισε στην κατηγορία Α' Ανδρικού ρόλου (Γουίλιαμ Χερτ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cannes Film Festival - KISS OF THE SPIDER WOMAN». Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2017. 
  2. «THE CRITICS' CORNER: KISS OF THE SPIDER WOMAN». Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2017. 
  3. «Kiss of the Spider Woman - Golden Globes: 4 Nominations». Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]