Το λιμάνι της ομίχλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Λιμάνι της Ομίχλης
Out of the Fog
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΆνατολ Λίτβακ[1]
ΠαραγωγήΧαλ Ουόλις
ΣενάριοΡόμπερτ Ρόσσεν και Τζέρι Γουόλντ
ΠρωταγωνιστέςΤζον Γκάρφιλντ, Άιντα Λουπίνο, Τόμας Μίτσελ, Aline MacMahon, Έντι Άλμπερτ, Τζον Κουάλεν και Τζορτζ Τομπάιας
ΜουσικήLeo F. Forbstein
ΦωτογραφίαΤζέιμς Γούνγκ Χάου
ΜοντάζΟυόρεν Λο
ΔιανομήWarner Bros.
Πρώτη προβολή1941
Κυκλοφορία14 Ιουνίου 1941 (1941-06-14) (ΗΠΑ)
Διάρκεια80 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Λιμάνι της Ομίχλης (Πρωτότυπος τίτλος: Out of the Fog) είναι ένα αστυνομικό δραματκό φιλμ νουάρ Αμερικανικής παραγωγής του 1941 σε σκηνοθεσία Ανατόλ Λίτβακ και σενάριο των Ρόμπερτ Ρόσεν, Ρόμπερτ Μακόλεϊ και Τζέρι Γουόλντ, βασισμένο στο θεατρικό έργο "Gentle People" του Ίρβιν Σο. Πρωταγωνιστούν οι Τζον Γκάρφιλντ, Άιντα Λουπίνο και ο Τόμας Μίτσελ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μπρούκλιν, το ψάρεμα είναι το χόμπι των εργαζομένων Τζόνα Γκούντγουιν και Όλαφ Τζόνσον και χρησιμοποιούν το παλιό τους σκάφος για να ψαρεύουν κάθε βράδυ. Και οι δύο ονειρεύονται να αγοράσουν ένα μεγάλο σκάφος για να μπορούν να ψαρεύουν στον κόλπο. Η κόρη του Τζόνα είναι η εικοσιέναχρονη τηλεφωνήτρια Στέλλα, η οποία είναι μια φιλόδοξη νεαρή γυναίκα που ονειρεύεται να φύγει από τη γειτονιά της και διατηρεί σχέση με τον εργάτη Τζορτζ Γουάτκινς, ένος απλού άνθρωπου που ονειρεύεται να την παντρευτεί. Αλλά η Στέλλα είναι δυσαρεστημένη με τον βαρετό Τζορτζ. Τότε γνωρίζει τον Χάρολντ Γκοφ, έναν απατεώνα που την εντυπωσιάζει. Αυτό που δεν ξέρει η Στέλλα είναι ότι ο Χάρολντ εκβιάζει και παίρνει χρήματα πουλώντας προστασία στον Τζόνα και τον Όλαφ για να «προστατεύσει» τη βάρκα τους από τη φωτιά. Ως ασφάλεια, βάζει τους δύο να υπογράψουν ένα σύντομο σημείωμα στο οποίο οι πληρωμές σε μετρητά δηλώθηκαν ως αποπληρωμή χρεών στοιχημάτων.

Ο Γκοφ χρησιμοποιεί τα χρήματα για να αγοράσει άρωμα για τη Στέλλα. Για να απομακρύνει τη Στέλλα από τον Γκοφ, ο Τζόνα της υπόσχεται ένα ταξίδι στην Κούβα, το οποίο θέλει να πληρώσει με τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει μαζί με τον Όλαφ για το μεγαλύτερο σκάφος. Ο Γκοφ το ανακαλύπτει και προσφέρει στη Στέλλα να την πάει αυτός στην Κούβα. Απαιτεί από τον Τζόνα να του παραδώσει τις αποταμιεύσεις, αλλά ο Τζόνα θυμωμένος παίρνει τον Γκοφ και τον πηγαίνει στην αστυνομία. Εκεί ο Γκοφ δείχνει την υπογεγραμμένη επιστολή, οπότε ο δικαστής πρέπει να τον απελευθερώσει.

Η Στέλλα λέει στον πατέρα της ότι θέλει να πάει στην Κούβα με τον Γκοφ. Ο Τζόνα και ο Όλαφ αποφασίζουν να σκοτώσουν τον Γκοφ και τον δελεάζουν να πάει στο σκάφος τους. Εκεί σχεδιάζουν να τον ρίξουν στη θάλασσα, αλλά ο Όλαφ δεν το καταφέρνει. Ο Γκοφ τελικά πέφτει στη θάλασσα εξαιτίας ενός ατυχήματος και πνίγεται. Ο Τζόνα βρίσκει το πορτοφόλι του Γκοφ με τις αποταμιεύσεις του. Αφού βρεθεί το πτώμα του Γκοφ, η αστυνομία αναζητά το πορτοφόλι που λείπει. Οι αξιωματικοί ψάχνουν τη βάρκα, αλλά δεν βρίσκουν τίποτα γιατί ο Τζόνα έχει ρίξει το πορτοφόλι στο νερό. Όταν φεύγουν οι αξιωματικοί, ο Τζόνα βγάζει το πορτοφόλι από το νερό. Στην ακτή προσκαλούν την Στέλλα να πάει για ψάρεμα στον κόλπο.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γράφοντας στο Bright Lights Film Journal, ο Άλαν Κον είπε: «Όπως ο Γκοφ, ο Γκάρφιλντ - ο προοδευτικός, ο αληθινός κοινός άνθρωπος του οποίου η άθλια μοίρα ήταν να καταστραφεί μέσω της τραγωδίας της μαύρης λίστας του Χόλιγουντ - αποκαλύπτει την καταστροφή και τη φαντασία της εποχής της ύφεσης σε μια καπιταλιστική κοινωνία καθώς καταδικάζει όλες τις φασιστικές δυνάμεις που βάζουν έναν κόσμο σε πόλεμο».[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0033987/. Ανακτήθηκε στις 12  Απριλίου 2016.
  2. Kohn, Alan (30 Απριλίου 2003). «Little Big Man: John Garfield Triumphs in Anatole Litvak's Out of the Fog». Bright Lights Film Journal. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]