Τζον Βέρντον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Βέρντον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Verdon (Αγγλικά)
Γέννηση1  Ιανουαρίου 1942[1]
Νέα Υόρκη
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑμερικανικά αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοThink of a Number
Περίοδος ακμής2010
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςNero Award (2015)
Ιστότοπος
www.johnverdon.net/pages/index.php

Ο Τζον Π. Βέρντον είναι Αμερικανός μυθιστοριογράφος. Το 2010 ο εκδοτικός οίκος Crown/Random House δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο της κατηγορίας μυστηρίου-θρίλερ, Σκέψου Έναν Αριθμό, το πρώτο μυθιστόρημα στην αστυνομική σειρά βιβλίων του ντετέκτιν Ντέιβ Γκάρνεϊ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βέρντον είναι απόφοιτος του λυκείου Regis στη Νέα Υόρκη και του πανεπιστημίου Fordham. Η αρχή της καριέρας του ήταν στον τομέα της διαφημιστικής βιομηχανίας στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε στα δημιουργικά σκέλη πολλών μεγάλων επιχειρήσεων. Αφού συνταξιοδοτήθηκε από τον διαφημιστικό τομέα, ο ίδιος και η σύζυγός του αποφάσισαν να φύγουν από την πόλη και να μετακομίσουν στην αγροτική περιοχή των δυτικών πρόποδων των βουνών Κάτσκιλ[2].

Η πρώτη του επιδίωξη αφού έφυγε από την πόλη ήταν να σχεδιάσει και να φτιάξει έπιπλα τύπου Shaker -μία καριέρα την οποία ακολούθησε για τα επόμενα 10 χρόνια. Επίσης, έγινε θαυμαστής των κλασσικών αστυνομικών περιπετειών, σε όλες τις εκδοχές τους από τον Άρθουρ Κόναν Ντόυλ εώς τον Ρος Μακντόναλντ και τον Ρέτζιναλντ Χιλ.

Η σύζυγός του, Ναόμι, τον ενέπνευσε να γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα μυστηρίου. Δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε το πρώτο του βιβλίο, το Σκέψου Έναν Αριθμό. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε σε 27 χώρες και βρέθηκε στις λίστες των ευπώλητων βιβλίων και στην Ελλάδα[3]. Η μεταγενέστερη επιτυχία του τόσο ανάμεσα στο αγοραστικό κοινό όσο και στους κριτικούς βιβλίων τον ώθησε να γράψει και δέυτερο βιβλίο, το Κράτα Τα Μάτια Σου Κλειστά, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν οι ίδιοι κεντρικοί χαρακτήρες. Αυτή ήταν η αρχή μίας σειράς αστυνομικών-θρίλερ βιβλίων με πρωταγωνιστή τον συνταξιοδοτημένο ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών Ντέιβ Γκάρνεϊ. Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 24 γλώσσες[4].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σκέψου Έναν Αριθμό (2010
  • Κράτα Τα Μάτια Σου Κλειστά (2011)
  • Άσε Το Διάβολο Ήσυχο (2012)
  • Ο Πίτερ Παν Πρέπει Να Πέθάνει (2014)
  • Η Λίμνη Των Λύκων (2016)
  • Ο Λευκός Ποταμός Φλέγεται (2018)
  • Ο Δολοφόνος Είναι Νεκρός (2021)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 BNE authority file. datos.bne.es/resource/XX5012359. Ανακτήθηκε στις 2  Ιουλίου 2020.
  2. «John Verdon - Author». johnverdon.net. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2021. 
  4. www.bookreporter.com https://www.bookreporter.com/authors/john-verdon. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2021.  Missing or empty |title= (βοήθεια)