Τέρενς Γουίντερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τέρενς Γουίντερ
Γέννηση2  Οκτωβρίου 1960[1][2]
Νέα Υόρκη
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Σάιντ Τζονς
Ιδιότητασεναριογράφος, σκηνοθέτης τηλεόρασης, τηλεοπτικός παραγωγός, παραγωγός ταινιών, δικηγόρος, συγγραφέας, δημιουργός τηλεοπτικών σειρών και σκηνοθέτης κινηματογράφου
ΒραβεύσειςΒραβεία Writers Guild of America, βραβείο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Βραβείο Έμμυ Εξαιρετικού Σεναρίου για μία Δραματική Σειρά (2004) και Βραβείο Έμμυ Εξαιρετικού Σεναρίου για μία Δραματική Σειρά (2006)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τέρενς Γουίντερ (αγγλικά: Terence Winter, γενν. 2 Οκτωβρίου 1960) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και νομικός. Είναι ο δημιουργός, ο σεναριογράφος και ο εκτελεστικός παραγωγός της σειράς Boardwalk Empire του HBO. Προτού δημιουργήσει την σειρά, ο Γουίντερ είχε δουλέψει ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως στη σειρά Οι Σοπράνος.

Όντας καλός φίλος του Μάρτιν Σκορσέζε, ο Γουίντερ σύντομα ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και έγραψε το σενάριο της ταινίας του Σκορσέζε Ο Λύκος της Wall Street, ενώ βρέθηκε υποψήφιος και για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου.

Πρώιμη ζωή, εκπαίδευση και νομική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουίντερ γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1960 στην Νέα Υόρκη. Μεγάλωσε στο Μπρούκλιν. Σπούδασε νομική και εγκληματολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Σάιντ Τζονς. Μετά την αποφοίτησή του από αυτήν, ο Γουίντερ ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος στην Νέα Υόρκη και είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων (bars) της πολιτείας της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ. Αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να δουλέψει στην κινηματογραφική βιομηχανία. Την περίοδο αυτή, ο Γουίντερ είχε ήδη γίνει ένας αναγνωρισμένος δικηγόρος στην περιοχή του Μπρούκλιν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Freebase Data Dumps. Google.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm1010540. Ανακτήθηκε στις 14  Οκτωβρίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Terence Winter στο Wikimedia Commons