Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

O σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός είναι τμήμα του  επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι δηλαδή το σύνολο των δραστηριοτήτων επαγγελματικού προσανατολισμού οι οποίες εφαρμόζονται στα σχολεία.[Σημ 1] Υποδηλώνει το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται στους μαθητές και των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του  σχολείου, σκοπός των οποίων είναι η υποβοήθηση των εκπαιδευόμενων να επιλέξουν, σε διάφορες φάσεις της σχολικής τους διαδρομής, την κατεύθυνση των σπουδών που θα ακολουθήσουν.[1] Η έννοια του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού (ΣΕΠ) είναι μεταγενέστερη της αντίστοιχης έννοιας του επαγγελματικού προσανατολισμού.[2][3]

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον νόμο 1566/1985, τον νόμο 2525/1997  αλλά και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η ύπαρξη μαθήματος ΣΕΠ[Σημ 2] στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων. Οι ώρες διδασκαλίας, οι τάξεις, τα αναλυτικά προγράμματα καθώς και οι αναθέσεις του μαθήματος  στις διάφορες ειδικότητες των εκπαιδευτικών,  ποικίλουν στην διάρκεια των ετών.[4] Υπάρχουν επίσης  ως διακριτές δραστηριότητες η Αγωγή Σταδιοδρομίας[Σημ 3], οι ημέρες Επαγγελματικού Προσανατολισμού και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων. Επιπλέον  γίνονται στα σχολεία επισκέψεις και διαλέξεις επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαιδευτικές επισκέψεις  μαθητών σε επαγγελματικούς χώρους, οργανωμένες ξεναγήσεις στα  ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες είναι  θεσμοθετημένες και  συνιστούν τον «Θεσμό του ΣΕΠ» στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική θέση κατέχουν και τα 79 Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) του Υπουργείου Παιδείας, που λειτουργούν σε όλους τους νομούς της χώρας τα οποία  εξυπηρετούν μαθητές, νέους έως 25 ετών, γονείς – κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς, παρέχοντα δωρεάν υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.[5][6] Στο παρελθόν λειτούργησαν και 570 Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ)  σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα.[7][8]

Τριτοβάθμια εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίστοιχα, όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση οργανώνονται  διάφορες δραστηριότητες και λειτουργούν  Γραφεία Διασύνδεσης[Σημ 4], σχεδόν σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παρέχουν ένα πλήθος υπηρεσιών προς τους φοιτητές (συμπλήρωση βιογραφικού σημειώματος, και συνοδευτικής επιστολής, προετοιμασία για συνέντευξη κ.λ.π). Επίσης διευκολύνουν στην εύρεση θέσεων για πρακτική άσκηση (όταν  αυτή απαιτείται για την λήψη του πτυχίου) και φυσικά  την εξεύρεση εργασίας στους αποφοίτους τους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. συνήθως της δευτεροβάθμιαςεκπαίδευσης
  2. μερικοί δεν το θεωρούν «παραδοσιακό»  μάθημα αλλά περισσότερο ως ένα σύνολο δραστηριοτήτων, με δεδομένο, ότι συνήθως δεν βαθμολογείται 
  3. στο ευρύτερο πλαίσιο των Προγραμμάτων των Σχολικών δραστηριοτήτων,
  4. μπορεί να τα συναντήσουμε και με άλλες ονομασίες

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κασσωτάκης, Μ. (2002). Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός. Τυπωθήτω - Γεώργιος Δαρδανός. σελ. 54. 
  2. ΥΠΕΠΘ/ΠΙ (2008). Σχολικός Επαγγελματικός προσανατολισμός: Σχεδιάζω το επαγγελματικό μου μέλλον...Γ Γυμνασίου (βιβλίο μαθητή). Αθήνα: ΟΕΔΒ. ISBN 960-06-1948-4. 
  3. ΥΠΕΠΘ/ΠΙ (2007). Σχολικός Επαγγελματικός προσανατολισμός: Σχεδιάζω το επαγγελματικό μου μέλλον...Γ Γυμνασίου (βιβλίο εκπαιδευτικού). Αθήνα: ΟΕΔΒ. ISBN 960-06-1949-2. 
  4. ΥΠΕΠΘ/ΠΙ (1999). Προγράμματα σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδευσης Κοινωνικές Επιστήμες Ι. Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 
  5. ΥΠΕΠΘ/ΠΙ (2001). Ετοιμάζομαι για τη Ζωή.Γ΄γυμνασίου ΣΕΠ (βιβλίο για τον καθηγητή). Αθήνα: ΟΕΔΒ. ISBN 960-06-1011-8. 
  6. ΥΠΕΠΘ/ΠΙ (2004). Ετοιμάζομαι για τη ζωή Γ γυμνασίου (βιβλίο μαθητή). ΟΕΔΒ. ISBN 960061010X. 
  7. ΥΠΕΠΘ/ΠΙ (2003). Σχεδιάζω το Μέλλον μου.(Βιβλίο για τον καθηγητή).Α τάξη του Ενιαίου Λυκείου. Αθήνα: ΟΕΔΒ. ISBN 960-06-1009-6. 
  8. Υ[ΕΠΘ/ΠΙ (2011). Σχεδιάζω το μέλλον μου.Α τάξη Γενικού Λυκείου (βιβλίο μαθητή). Αθήνα: ΟΕΔΒ. ISBN 960-06-1009-6. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]