Συζήτηση χρήστη:Galat05/πρόχειρο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Λήμμα για Θανάση Τριαρίδη[επεξεργασία κώδικα]

@Χρήστης:Dr Moshe, Γεια σας. Ξεκινώ εδώ τη νέα μου προσπάθεια για το λήμμα που αφορά στον κ. Θανάση Τριαρίδη. Παράλληλα (θα) μελετώ τις σελίδες που μου προτείνατε στη συζήτηση του αρχικού λήμματος.

Ακολουθώντας πιστά τους κανόνες της ΒΠ στη σελίδα για τη Σύγκρουση κινήτρων, δηλώνω ότι έχω κάνει τη μεταπτυχιακή μου διατριβή στο έργο του κ. Τριαρίδη. Επίσης, έχω γράψει άλλες τρεις μελέτες για το έργο του. Εθελοντικά, στις εκδόσεις δήγμα, έχω κάνει φιλολογική επιμέλεια σε κάποια βιβλία. Ο εκδοτικός δεν υφίσταται από το 2013, ούτως ή άλλως ήταν αυτοδιαχειριζόμενος και όσοι συνεισφέραμε κάτι (σχεδιασμό εξώφυλλων, διορθώσεις) το κάναμε αφιλοκερδώς - με ρομαντική διάθεση για τη Λογοτεχνία. Οι εκδόσεις ήταν μια προσπάθεια του κ. Τριαρίδη να δώσει βήμα σε νέους συγγραφείς - κυρίως της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία του από εκεί. Αν και έλαβα μέρος σε αυτόν τον λογοτεχνικό κύκλο, θα προσπαθήσω να είμαι απολύτως ουδέτερη και αντικειμενική κατά τη συγγραφή του λήμματος (έστω σε αυτή την πρόχειρη μορφή του). Galatea (συζήτηση) 17:10, 22 Οκτωβρίου 2022 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ, αγαπητή @Γαλάτεια, για την ενημέρωση. Εύχομαι να προκύψει ένα καλό και αξιοπρεπές λήμμα ως συνεργατική προσπάθεια και χαίρομαι που θελήσατε να συμβάλετε σε αυτό. Οι όποιες εποικοδομητικές παρατηρήσεις των συντακτών εδώ θα σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτιμάται επίσης η ειλικρινής δήλωση για τη σύνδεσή σας με τον συγγραφέα και το έργο του· έχοντας η ίδια ευαισθητοποιηθεί ως προς αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα εργαστείτε για την ουδετερότητα του λήμματος, παρ' όλο που αυτό πιθανώς θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους σας. Ευχαριστώ. Dr Moshe 08:23, 23 Οκτωβρίου 2022 (UTC)[απάντηση]


@Χρήστης:Dr Moshe Γεια σας και πάλι! Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε αν είναι όλα οκ στο πρόχειρο αυτό λήμμα; Ακολουθώ τη δομή του λήμματος για τον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82_(%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82) Είναι και αυτός εν ζωή και πολυγραφότατος. Μπορεί να γίνει δημόσιο; Να αντικαταστήσει το λειψό υπάρχον; Βεβαίως θα συνεχίσω να το επεξεργάζομαι. @Χρήστης:Dr Moshe (Kind reminder)

Σας ευχαριστώ, αγαπητή @Γαλάτεια, για την ειδοποίηση και ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και λιγοστού χρόνου). Εκτιμώ την εμπιστοσύνη σας, όπως και τον κόπο που καταβάλατε να συντάξετε το λήμμα από την αρχή σε αυτή την πρόχειρη σελίδα. Είναι προφανές ότι έχετε κάνει αρκετή δουλειά, τόσο στον τομέα τού ύφους όσο και της τεκμηρίωσης. Εν πρώτοις, παρακαλώ επιτρέψτε μου να επισημάνω μια ακούσια μάλλον παρεξήγηση: Δεν έχω την εξουσιοδότηση ή την αρμοδιότητα να εγκρίνω ή να απορρίψω την εκδοχή ενός λήμματος ούτε την τελική απόφαση για τη μεταφορά του, όπως μου ζητήσατε· προσπάθησα απλώς να συμβάλω στην καλύτερη συνεννόηση και στην προσφορότερη έκβαση της διένεξης που είχε προκύψει. Η εισήγησή μου εξακολουθεί να είναι, όπως είχα εξαρχής αναφέρει, ότι θα αποτελούσε συνετή επιλογή να προσκαλέσετε εδώ (σε αυτή τη σελίδα) όσους είχαν συμμετάσχει στη συζήτηση για το αρχικό λήμμα, προκειμένου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Εξυπακούεται ότι οι παρατηρήσεις όλων των συμμετεχόντων θα βοηθήσουν υπό την προϋπόθεση ότι είναι εποικοδομητικές, καλοπροαίρετες και διατυπωμένες με σεβασμό.
Παρακαλώ επιτρέψτε μου λίγες εισηγήσεις σε όσα, με προφανή μόχθο και αφοσίωση, έχετε γράψει:
  • Θα ήταν καλό, κατά τη γνώμη μου, να συμπεριληφθούν οι νομικές σπουδές τού συγγραφέα· το γεγονός είναι τεκμηριωμένο και συνηθίζεται στις βιογραφίες.
  • Έχετε βελτιωθεί πολύ στον τομέα τού ύφους και χαίρομαι που το προσέξατε. Επειδή το λεξιλόγιο είναι αποφασιστικός παράγοντας ουδετερότητας ή μη ενός λήμματος, σας παρακαλώ δώστε προσοχή στη σελίδα Βικιπαίδεια:Εγχειρίδιο μορφής/Λέξεις για προσοχή. Έχω τη γνώμη ότι θα σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη διατύπωση.
  • Κατά τη γνώμη μου, η ενότητα που περιγράφει τις παραστάσεις θεατρικών έργων τού συγγραφέα δεν είναι εγκυκλοπαιδική· προτείνω να την παραλείψετε εντελώς. Αρκεί ότι αναφέρονται στην εργογραφία τού συγγραφέα. Επιπλέον, κατανοώ ότι κάνατε μεγάλη προσπάθεια να συγκεντρώσετε πηγές για την παρουσίαση καθενός από τα βιβλία τού συγγραφέα (στην ενότητα Έργα και κριτική). Επιτρέψτε μου, όμως, να πω με όλο τον σεβασμό ότι είναι προτιμότερο να έχετε εδώ μια σύντομη επισκόπηση (σε μία ή δύο το πολύ παραγράφους) του συνόλου τού έργου, όπως προκύπτει από αξιόπιστες πηγές, και όχι ανάλυση κάθε βιβλίου. Αυτό θα σας προστατέψει επίσης από εκφράσεις που θα έδιναν ίσως την εντύπωση προβολής. Να θυμάστε ότι σε βιογραφίες ζώντων προσώπων ο χρόνος είναι σπουδαίος παράγοντας αξιολόγησης· αφήστε τον χρόνο να αναδείξει το αποτύπωμα, ώστε να γραφτούν αξιόλογες λόγιες μελέτες, μονογραφίες και αφιερώματα, όχι απλώς περιστασιακά δημοσιεύματα. Στην ενότητα αυτήν θέλουμε το καταστάλαγμα της αποτίμησης, όπως το δείχνουν οι έγκυρες ακαδημαϊκές πηγές, όχι τη λεπτομερή έκθεση.
  • Το λήμμα που χρησιμοποιήσατε ως πρότυπο, όπως αναφέρετε, δεν είναι υποδειγματικό αλλά έχει προβλήματα τεκμηρίωσης και δομής. Προτιμήστε να δείτε κάποιο από τα Καλά λήμματα ή Προβεβλημένα λήμματα, προκειμένου να πάρετε μια ιδέα.
Σέβομαι ιδιαίτερα τον κόπο σας και ευχαριστώ που είχατε την καλοσύνη να ακολουθήσετε τη συμβουλή μου. Ασφαλώς, δεν είστε υποχρεωμένη να συμφωνήσετε με τις επισημάνσεις αυτές· επιτρέψτε μου μόνο να επαναλάβω την εξής πρόταση: Δοκιμάστε να ξεκινήσετε ή να αναπτύξετε κάποιο άλλο λήμμα τής ΒΠ, που εμπίπτει στα ενδιαφέροντά σας. Αυτό θα σας δώσει, καθώς πιστεύω, τη χαρά τής συνεισφοράς και θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε περισσότερο με την εγκυκλοπαιδική γραφή.
Σας διαβεβαιώνω για την καλή πρόθεση όλων των ανωτέρω και ζητώ συγγνώμη αν κάτι διατυπώθηκε κάπως αδέξια ή έντονα. Εύχομαι καλή συνέχεια με παραγωγική δραστηριότητα. Ευχαριστώ. Dr Moshe 21:16, 22 Νοεμβρίου 2022 (UTC)[απάντηση]
Γεια σας,@Dr Moshe Ευχαριστώ θερμά για όλες τις επισημάνσεις - απολύτως καλοδεχούμενες. Συγγνώμη αν σας πίεσα. Μάλλον -άθελά μου- σας έδωσα ρόλο διαιτητή. Θα μελετήσω και θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας. Μόλις κάνω τις απαιτούμενες διορθώσεις/προσθήκες/αφαιρέσεις, θα προσκαλέσω όσους συμμετείχαν στο αρχικό λήμμα. Δεν ξέρω αν θα εργαστώ σε νέο λήμμα, πιέζομαι κι εγώ πάρα πολύ χρονικά. Εκτός αυτού, αν έκανα, νομίζω πως θα αφορούσε το έργο του κ. Τριαρίδη "Lebensraum", που κάλλιστα μπορεί να σταθεί μόνο του, όχι μόνο γιατί οι κριτικές το κατατάσσουν στα κομβικά του σύγχρονου θεάτρου αλλά και γιατί στο Λήμμα της ΒΠ για την κα Πηγή Δημητρακοπούλου (https://el.wikipedia.org/wiki/Πηγή_Δημητρακοπούλου) καταλαμβάνει 1 ολόκληρη παράγραφο. Αν θυμάμαι καλά μου το είχε προτείνει και η χρήστρια @ΔώραΣτρουμπούκη. Δεν είναι ότι δε θα μπορούσα να συνεισφέρω και με λήμματα που δε σχετίζονται με τον κ. Τριαρίδη. Απλώς επειδή υπάρχει λίγος ελεύθερος χρόνος, επιλέγω α) ό,τι με εμπνέει και β) ό,τι το φιλολογικό μου δαιμόνιο κρίνει ότι αξίζει να υπάρχει σε εγκυκλοπαίδεια και αφορά σε κάτι/καποιον εν ζωή! Στην Ελλάδα θεωρείται ύποπτο, αλλά στην Αμερική (αναφέρομαι εκεί γιατί τυχαίνει να έχω φίλο διδάκτορα σε Πανεπιστήμιο στην S. Carolina και με ενημερώνει εκ των έσω) είναι ευχής έργον να γράφει κανείς μελέτες / λήμματα / διατριβές για εν ζωή συγγραφείς. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι! Galatea (συζήτηση) 21:14, 30 Νοεμβρίου 2022 (UTC)[απάντηση]