Βικιπαίδεια:Καλά λήμματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σχετικά

Τα καλά λήμματα θεωρούνται λήμματα καλής ποιότητας, τα οποία όμως δεν καλύπτουν ακόμη τα κριτήρια για να γίνουν προβεβλημένα λήμματα. Εν συντομία, είναι καλογραμμένα, περιέχουν ακριβείς και τεκμηριωμένες πληροφορίες, παρέχουν ευρεία κάλυψη του θέματος, από μια ουδέτερη οπτική γωνία, είναι σταθερά και με εικόνες (όπου είναι δυνατό). Τα καλά λήμματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιεκτικά και εκτενή όσο τα προβεβλημένα λήμματα, αλλά περιλαμβάνουν όλες τις κύριες πληροφορίες πάνω στο θέμα.

Επί του παρόντος υπάρχουν 64 καλά λήμματα σε σύνολο 233.281 λημμάτων της Βικιπαίδειας. Για να ζητήσετε να αφαιρεθεί ένα λήμμα από τη σελίδα, σημειώστε το στη Βικιπαίδεια:Αφαίρεση καλών λημμάτων.

Ένα εικονίδιο μικρού πράσινου κύκλου με ένα + στο εσωτερικό του () στη δεξιά γωνία της κορυφής της σελίδας του λήμματος υποδεικνύει ότι το λήμμα είναι καλό λήμμα. Επιπλέον, αν το τρέχον λήμμα είναι καλό λήμμα σε άλλη έκδοση γλώσσας, ένα μπρούτζινο αστέρι θα εμφανίζεται δίπλα στο σύνδεσμο της σελίδας της γλώσσας, στην πλευρική μπάρα με τους διαγλωσσικούς συνδέσμους στα αριστερά της σελίδας.

Η διαδικασία για τον ορισμό ενός λήμματος ως καλό λήμμα είναι σκοπίμως απλή. Αν βρείτε ή συνεισφέρετε σε ένα λήμμα που νομίζετε ότι πληροί τα κριτήρια του καλού λήμματος, μπορείτε να το προτείνετε στη σελίδα υποψηφιοτήτων, ώστε να αξιολογηθεί από ένα αμερόληπτο κριτή. Αν το λήμμα θεωρηθεί ως αποδεκτό καλό λήμματα από τον αξιολογητή, τότε θα σημανθεί ως καλό λήμμα και θα προστεθεί στη λίστα με τα καλά λήμματα. Ομοίως, ο καθένας μπορεί να προτείνει ένα λήμμα για αφαίρεση από τη λίστα αν θεωρεί ότι πλέον δεν πληροί τα κριτήρια του καλού λήμματος, ακολουθώντας τις οδηγίες αφαίρεσης. Για να απορριφθεί κάποιο λήμμα μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης ή για να αφαιρεθεί από τα καλά λήμματα, θα πρέπει να δοθεί από τους αξιολογητές μια σχετική επεξήγηση, αλλά και προτάσεις για πιθανές βελτιώσεις στη σελίδα συζήτησης του λήμματος.

Οι διαφωνίες σχετικά με την ποιότητα του λήμματος επιλύονται στη σελίδα επαναξιολόγησης.

Εάν το υποψήφιο λήμμα συντάχθηκε από ένα, κυρίως, άτομο, είναι καλή ιδέα να του ζητηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία. Φυσικά, κανένα λήμμα δεν αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου ατόμου, αλλά η ενεργός συμμετοχή ή η συνεργασία του ατόμου που ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με το λήμμα μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία ανάδειξης του σε καλό λήμμα, ενώ η απροειδοποίητη απόρριψη του λήμματος ενδεχομένως να δυσχεράνει τη συνεργασία αξιολογητή/ριας και συντάκτη/ριας.

Δείτε ακόμη: Βικιπαίδεια:Προβεβλημένα λήμματα

Επιστήμη
Ανθρωπολογία: ΓλωσσοχρονολογίαΌτα Μπένγκα

Γλωσσολογία: Κυπριακό συλλαβάριο

Αστρονομία: C/2006 P1Κομήτης Χέιλ-ΜποπΣήμα Ουάου!

Γεωγραφία: ΖουράφαΌρος Ρενιέρ

Γεωλογία: Τανζανίτης

Βιολογία: Κάρολος ΔαρβίνοςΚύμινοΠέπερι το μέλαν

Ιατρική: ΣύφιληΦυματίωση

Ιστορία: Χρήστος ΠαλάσκαςΤάφος του Μεγάλου ΑλεξάνδρουΛοιμός των ΑθηνώνΜαξιμίλιαν φον ΣπέεΔιαδηλωτής απέναντι στο τανκΡόμπερτ Φάλκον ΣκοτΚτουτς ΑναπάτΛαδίσλαος Β΄ ΓιαγκελόνΠερίανδρος ΑνδρουτσόπουλοςΧάρτα του ΡήγαΕκστρατεία της ΧερσονήσουΠεργαμηνήΠογκρόμ του ΚάμπελΠόλεμος της ΠαραγουάηςΕμφύλιος Πόλεμος της ΑνγκόλαςΕπιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001Οργάνωση Χ

Μαθηματικά: Σπείρα του Ούλαμ

Οικονομικά: Φοίνιξ (χρηματική μονάδα)

Τεχνολογία: Littorio (θωρηκτό)Nürnberg (καταδρομικό)Z3 Max SchultzPola (καταδρομικό)Fiume (καταδρομικό)Σοφί Μπλανσάρ