Συζήτηση κατηγορίας:Εγκαταλελειμμένα χωριά στον δήμο Βισαλτίας/Πρόταση διαγραφής

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κατηγορία:Εγκαταλελειμμένα χωριά στον δήμο Βισαλτίας[επεξεργασία κώδικα]

Κατηγορία:Εγκαταλελειμμένα χωριά στον δήμο Βισαλτίας (συζήτηση · ιστορικό · σύνδεσμοι · παρακολ. · μητρώο)


Διαγραφή

  1. η Κατηγορία:Εγκαταλελειμμένα χωριά του Νομού Σερρών είναι κατηγορία μη διάχυσης και αποτελεί εξαίρεση στο γενικό κανόνα ότι οι σελίδες δεν τοποθετούνται ταυτόχρονα σε κατηγορία και σε υποκατηγορία. Υποσύνολα που χωρίζουν τους οικισμούς απλά σε μικρότερα όρια, δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ενδιαφέροντος.
  2. ένας από τους βασικούς σκοπούς μιας σελίδας κατηγορίας είναι να λειτουργεί ως ευρετήριο, με ταξινόμηση των λημμάτων αλφαβητικά. Αν αφαιρέσουμε την βασική Κατηγορία:Εγκαταλελειμμένα χωριά του Νομού Σερρών από όλα τα λήμματα και την αντικαταστήσουμε με μια υποκατηγορία, τότε ο αναγνώστης που γνωρίζει το όνομα ενός οικισμού, θα πρέπει, για την περίπτωση του Νομού Σερρών, να αναζητήσει 7 σελίδες υποκατηγοριών.
  3. το γεγονός ότι μια κατηγορία αυξάνεται σε μέγεθος, από μόνο του δεν αρκεί ως αιτία για δημιουργία υποκατηγοριών. Οι κατηγορίες είναι σχεδιασμένες ώστε να μπορούν να είναι μεγάλες αν απαιτείται, π.χ. μετά τις 200 σελίδες εμφανίζεται σελιδοποίηση (pagination).
  4. η Κατηγορία:Εγκαταλελειμμένα χωριά του Νομού Σερρών έχει γεωγραφική έννοια, καθώς οι νομοί της Ελλάδας αποτελούν καταργημένη βαθμίδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ωστόσο συνεχίζουν να αναφέρονται ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Αντιθέτως, οι υποκατηγορίες Εγκαταλελειμμένα χωριά στον Δήμο τάδε, έχουν διοικητική έννοια.
  5. η διάκρισή τους ανά διοικητική περιοχή ήδη επιτυγχάνεται, αφού τα λήμματα περιέχουν κατηγορίες Δήμων (Κατηγορία:Δήμος_Σιντικής, Κατηγορία:Δήμος_Σερρών κ.ο.κ.). Η προσθήκη άλλης μίας κατηγορίες σχετικά με διοικητικές βαθμίδες είναι πλεονασμός.
  6. αρκετοί πρώην οικισμοί, ως διοικητικές οντότητες (κοινότητες), μπορεί πριν την εγκατάλειψή τους να ανήκαν σε διαφορετικούς δήμους απ' ότι ανήκουν σήμερα οι θέσεις τους ως γεωγραφικές πλέον εκτάσεις. Η συμπερίληψή τους σε υποκατηγορίες σύμφωνα με σημερινά διοικητικά όρια, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ενδέχεται να δημιουργήσει ασαφή και ίσως συγκεχυμένη πληροφόρηση.
  7. η χρήση διαφορετικού γένους και πτώσης της ελληνικής γλώσσας μεταξύ κύριας κατηγορίας και υποκατηγοριών, όπως και η χρήση μικρού γράμματος στη λέξη "δήμου", αλλά κεφαλαίου στη λέξη "νομού", είναι προχειρότητες που ακόμη κι αν έπρεπε να δημιουργήσουμε υποκατηγορίες, θα έπρεπε να τις αποφύγουμε. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή την κατηγορία, θα υιοθετηθεί στο μέλλον και στις άλλες υποκατηγορίες της γονικής Κατηγορία:Εγκαταλελειμμένα χωριά της Ελλάδας, οπότε πρέπει να γίνει μελετημένα.
  8. κι αν το μελετήσουμε, όλες οι υποκατηγορίες πρέπει να μετονομαστούν από "Εγκαταλελειμμένα χωριά του..." στο ορθότερο "Πρώην οικισμοί του...", καθώς υπάρχουν οικισμοί που δεν εγκαταλείφθηκαν αλλά καταστράφηκαν ή συμπτύχθηκαν σε πόλεις/κωμοπόλεις, οικισμοί που δεν ήταν χωριά αλλά συνοικισμοί, τσιφλίκια, καλύβια, συνοικίες κ.ά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συνέπεια με τους προσδιοριστές των σχετικών αντικείμενων Wikidata, αφού πολλά αντικείμενα ορίζονται ως "πρώην οικισμός" και όχι "εγκαταλελειμμένο χωριό". Αυτά πρέπει να διορθωθούν πριν δημιουργηθούν νέες υποκατηγορίες.

serresmap 💬 12:34, 14 Μαΐου 2024 (UTC)[απάντηση]