Συζήτηση:Πηλονήσι Μήλου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Από συζήτηση χρηστών[επεξεργασία κώδικα]

Είδα ότι στο άρθρο Κατάλογος ελληνικών νησίδων ανά νομό, διέγραψες το Πηλονήσι από τη Μήλο και το τοποθέτησες ως εναλλακτική ονομασία της Πολυαίγου της Κιμώλου. Κάνοντας μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google βρήκα 2 ιστοσελίδες ([1] και [2]) (+1 στη Βικιπαίδεια στο άρθρο Μήλος [3]), όπου αναφέρεται ως "Πηλονήσι (Πολύαιγος)", καμία φορά όμως ως "Πολύαιγος (Πηλονήσι)". Μάλιστα και στις 3 η Πολύαιγος της Κιμώλου αναφέρεται ξεχωριστά ως νησί το οποίο βρίσκεται κοντά στη Μήλο ή στην Κίμωλο ([4], [5] και [6]. Ακόμη, το Πηλονήσιο αναφέρεται 12 φορές ως νησίδα η οποία ανήκει στο Δ.Δ. Μήλου του Δήμου Μήλου, το οποίο, όμως, είναι λίγο περίεργο καθ' ότι η γεωγραφική της θέση θα δικαιολογούσε την υπαγωγή της στο Δ.Δ. Τριοβασάλου, όπου ανήκουν και τα παρακείμενα χωριά Απολλώνια και Βούδια. Στην εγκυκλοπαίδεια Δομή όπου έψαξα, για μεν το Πηλονήσιο αναφέρονται τα εξής: "Ακατοίκητη νησίδα [....] κοντά στη ΒΑ ακτή της Μήλου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μήλου του νομού Κυκλάδων." (τόμος 23, σελ. 757), για δε την Πολύαιγο "Ακατοίκητη νησίδα [....] στα Α της Μήλου και στα ΝΑ της Κιμώλου, από την οποία χωρίζεται με το στενό Πυργί. Υπάγεται διοικητικά στην κοινότητα Κιμώλου του νομού Κυκλάδων. [....] Ονομάζεται επίσης Πελαγονήσι, Πόλιβος, Πόλυβος ή Πολίνο." (τόμος 24, σελ. 315). Στην ιστοσελίδα της National Geospatial-Intelligence Agency [7], από όπου μπορεί κάποιος να κατεβάσει τα αρχεία με τις συντεταγμένες των τοπωνυμίων της Ελλάδας (στην ίδια σελίδα στο GREECE -> Reading Order ή Reversed Generics - είναι μεγάλα αρχεία μη εμπλουτισμένου κειμένου), οι συντεταγμένες για το Πηλονήσι - PILONISI είναι 36o 45΄ Βόρειο και 24o 33΄ Ανατολικό, ενώ για την Πολύαιγο - POLYAIGOS (η οποία αναφέρεται και ως Πόλιβος - POLIVOS ) είναι 36o 45΄ 24΄΄ Βόρειο και 24o 38΄ 13΄΄ Ανατολικό. Τα ίδια αναφέρονται στο [8]. Η θέση στο Google Maps υπάρχει στις ιστοσελίδες [9], [10] και[11]. Στους επόμενους χάρτες υπάρχει γραμμένη και η ονομασία Πηλονήσι [12] και [13]. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 1323, 1 Νοεμβρίου 2000 και συγκεκριμένα στη σελ. 18059) το Πηλονήσι (μαζί με τη νησίδα Παξιμάδι) περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση ως να ανήκει στη Μήλο, άλλωστε και όλα τα νησιά τα οποία αναφέρονται εκεί είναι μικρές νησίδες-βραχονησίδες και όχι νησιά, όπως είναι η Πολύαιγος [14]. Για να τελειώνω, υπάρχει άρθρο του Βήματος όπου αναφέρεται ότι τα παρακείμενα Μεταλλεία Βαρυτίνης βρίσκονται στην περιοχή Πηλονήσι της Μήλου [15]. Σύμφωνα με τα παραπάνω θα έπρεπε το Πηλονήσι να παραμείνει όπως ήταν. Αλλά, το πρόβλημα είναι ότι όταν κάποιος δει την περιοχή με το Google Earth, ανακαλύπτει ότι εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται ένα νησί, φαίνεται μια μικρή χερσόνησος η οποία συνδέεται με την ξηρά με μια στενή λωρίδα γης! Τα συμπεράσματα δικά σου. Neachili-- Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 15:25 (ΕΕΤ).


Η έρευνα που έκανες είναι φανταστική. Έκανα "πρωτότυπη έρευνα" και τα συμπεράσματα έχουν ως εξής:

  • Το κομμάτι αυτό γης (η χερσόνησος) που βρίσκεται στη θέση 36.7572 , 24.5453 λέγεται Πηλονήσι, αλλά και Κάβος.
  • Συνεπώς δεν πρέπει να μπει ως νησί, αφού είναι χερσόνησος
  • Όπου βρήκες την ονομασία Πηλονήσι με συντεταγμένες 36o 45΄ Βόρειο και 24o 33΄ Ανατολικό, σωστά τα λένε, αλλά δε δίνει τη σωστή θέση, γιατί λείπουν τα δεύτερα λεπτά. Η σωστή θέση είναι 36.7572 , 24.5453 ή αλλιώς 36ο 45' 25,93' ' Ν, 24ο 32' 43,08' ' Ε. Όπως λέμε "σωστός και εσύ και σωστός και ο άλλος".
  • Η Πολύαιγος δεν γνωρίζω αν λέγεται Πηλονήσι. Το θεωρώ μάλλον απίθανο, αφού απέναντι υπάρχει κάτι άλλο με ονομασία Πηλονήσι. Έτσι σβήνω από τον κατάλογο τη λέξη Πηλονήσι. Καλύτερα τίποτα, παρά λάθος. Έχει άλλωστε τόσα πολλά ονόματα που είναι σίγουρα.

--Focal Point 18:11, 21 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Βέβαια δεν παύει να θεωρείται "επισήμως" νησί, δεδομένου ότι στη Διοικητική διαίρεση νομού Κυκλάδων αναφέρεται ως Πηλονήσιο Μήλου. Αποθηκεύω την όλη συζήτηση στο Συζήτηση:Πηλονήσι Μήλου και ας βγάλουν άκρη οι επόμενοι.--Focal Point 18:23, 21 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]