Συζήτηση:Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα/Κριτική λημμάτων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το λήμμα αυτό είχε παλαιότερα προταθεί για αξιόλογο χωρίς να γίνει αποδεκτό. Μετά από μερικές προσθήκες, περισσότερη τεκμηρίωση από ελληνικές κυρίως πηγές και αλλαγές κάποιων στοιχείων, νομίζω πως πρέπει πρώτα να περάσει από την κριτική ώστε να δούμε αν έχει ελλείψεις και μετά να το θέσουμε ως υποψήφιο αξιόλογο. --Ellinikosemfilios (συζήτηση) 11:44, 4 Ιουνίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Καταρχήν, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, έχουν τακτοποιηθεί κάτι παράξενες εκφράσεις-συμπεράσματα, η βαρύτητα στις βρετανικές επιχειρήσεις, που έδινε την εντύπωση ότι ο πόλεμος διεξήχθη σε κοινοπολιτειακό έδαφος. Υπάρχουν όμως ζητήματα που πρέπει να διασαφηνισθούν:

Γραμμή Μεταξά-συνθηκολόγηση ΤΣΑΜ[επεξεργασία κώδικα]

  • η πρόταση "Ουσιαστικά, όμως, η γραμμή περισσότερο παραδόθηκε, λόγω της υπερφαλάγγισης και της κύκλωσής της από τους Γερμανούς παρά κατέρρευσε.", χρειάζεται κάποια επεξήγηση, και ιδιαίτερα: ποιά οχυρά δεν είχαν παραδοθεί όταν δόθηκε η εντολή του ΤΣΑΜ για συνθηκολόγηση;
  • "Αρκετά στρατεύματα που υπερασπίζονταν τη μεθόριο συνέχισαν να μάχονται και ένας αριθμός από αυτά κατόρθωσε να εκκενωθεί δια θαλάσσης" (ο σύνδεσμος σε 'θάλασσα' φαίνεται περιττός). Προφανώς εννοείται ότι έφυγαν μέσω κάποιου λιμανιού ανατ. Μακεδονίας-Θράκης που πρέπει να σημειωθεί. Δεν αναφέρεται ότι η ταξιαρχία Έβρου που πέρασε στην Τουρκία και από εκεί προωθήθηκε στη Μ. Ανατολή.
  • Η τελευταία παράγραφος "Σε μία αποτίμηση της κατάστασης, στις 9 Απριλίου, ο Στρατάρχης Λιστ εξέφρασε τη γνώμη ότι, ....", θα πρέπει να μετακινηθεί στο επόμενο κεφάλαιο, γιατί γεωγραφικά έχει να κάνει με την δυτική Μακεδονία.

Παράδοση της Στρατιάς Ηπείρου[επεξεργασία κώδικα]

  • Η συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου καλύπτεται πολύ συνοπτικά: από τα μειονεκτήματα του άρθρου καθώς βασίσθηκε στην μετάφραση από το αγγλικό, έτσι για την καθαρά αγγλοκεντρική πλευρά της ιστορίας η συνθηκολόγηση ίσως να μην ήταν τόσο σημαντική, όμως σε μια Ελληνο-γερμανική σύγκρουση είναι πολύ βασικό να σημειωθούν οι παράμετροι και το παρασκήνιο που οδήγησε στη συνθηκολόγηση: το Γενικό Στρατηγείο δεν δεχόταν την ανακωχή, την τελευταία στιγμή μάταια αντικατέστησε τον Τσολάκογλου, ο οποίος ήταν παρ’ όλ’ αυτά αποφασισμένος, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση αλλά αποτυχημένη μέχρι που υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση Β'.
  • "Οι Έλληνες στρατιώτες δεν αντιμετωπίστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου και τους επετράπη να γυρίσουν στα σπίτια τους μετά τον αφοπλισμό των μονάδων τους, ενώ στους αξιωματικούς επετράπη να κρατήσουν τα όπλα τους". Χρειάζεται εδώ κάποια επεξήγηση αφού μιλάμε για μερικούς εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, την κύρια δύναμη του Ελληνικού Στρατού που πολεμούσε από το Φθινόπωρο. Έτσι απλά πήγαν όλοι σπίτια τους; Ίσως θα πρέπει να γίνει μια σύντομη αναφορά στο περιστατικό Κωνσταντίνου Βέρση και στο κλίμα που επικρατούσε.

Εκκένωση των κοινοπολιτειακών δυνάμεων[επεξεργασία κώδικα]

Εδώ ίσως παραείναι λεπτομερειακό το κεφάλαιο, ειδικά όταν αναφέρεται σε υπό σκέψη σχέδιο εκκένωσης από τις 11 Απριλίου. Ελληνικές δυνάμεις έφυγαν; Εκτός από συνοπτική μια αναφορά, χρειάζετα πιστεύω να σημειωθεί πόσοι έφυγαν για Κρήτη και μετά για Μ. Ανατολή, πιστεύω ότι θα πρέπει να αναφερθεί και πόσα πλοία/αεροσκάφη του ελληνικού ναυτικού/αεροπορίας κατάφεραν να διαφύγουν.Alexikoua 22:09, 24 Ιουνίου 2012 (UTC)

Τοποθετώ ξανά το λήμμα αυτό στον κατάλογο, ζητώντας την βοήθειά σας για την βελτίωσή του. --Ellinikosemfilios (συζήτηση) 08:07, 13 Ιανουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]