Συζήτηση:Έλληνες στον Λίβανο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Έλληνες Μουσουλμάνοι στον Λίβανο[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ χρήστη Glorious 93 μπορεί να είμαι καινούριος εδώ και να μην έχω αντιληφθεί πλήρως τις πολιτικές της Βικιπαίδειας. Ζητώ συγγνώμη, λοιπόν, αν έκανα κάτι σωστό που δεν είναι σωστό. Ένα, όμως, από τα πρώτα πράγματα που διάβασα είναι πως, όταν ένα edit δεν είναι θεμελιωμένο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και το συγκεκριμένο διατύπωνε κάτι με τρόπο απόλυτο και χωρίς να παράσχει πηγή. Λάθος μου, ίσως, που δεν αναζήτησα στο σύνολο του λήμματος την πηγή και ζητώ συγγνώμη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το απόσπασμα αυτό παρέμενε αθεμελίωτο.

Μετά την προσθήκη της πηγής από μέρους σου, έχω να επισημάνω τα εξής:

  • Πρώτον, διάβασα με προσοχή το άρθρο της κας Τσολακίδου, του οποίου δεν προκύπτει διαδικτυακά η ακριβής ημερομηνία δημοσίευσης, καθώς και το έντυπο δημοσίευσης (ISBN; doi;). Βγαίνει ένα "ξεκρέμαστο" pdf χωρίς καμία άλλη πληροφορία ως προς το citation. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι "ανακτήθηκε το 2006" (τι σημαίνει αυτό) και σε κάθε περίπτωση από το κεφάλαιο 2 (σελ. 1246-247) και τη βιβλιογραφία (ΟΛΕΣ οι πηγές της συγγραφέως είναι της δεκαετίας του 90) προκύπτει ότι το field work της κας Τσολακίδου έλαβε χώρα έως το 2000. Συνεπώς, είναι μια άκρως ανεπίκαιρη πηγή! Και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις της αξιόπιστης πηγής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποδεικνύει είναι ότι μέχρι το 2000 υπήρχαν προβλήματα με την πρεσβεία και όχι ότι ΤΩΡΑ υπάρχουν.
  • Δεύτερον, η πηγή αυτή η ανεπίκαιρη χρησιμοποιείται με μεροληπτικό τρόπο. Στη σελίδα 1247 αναφέρεται ότι (μεταφράζω) "σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης, η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων τους τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ". Αυτό το κομμάτι γιατί δεν αναφέρεται στο κείμενο;
  • Τρίτον, μπορεί να μου υποδειχθεί πού μέσα στην επίμαχη πηγή αναφέρεται ότι "αιτήματά τους για χορήγηση [...] ευκαιριών για την βελτίωση των ελληνικών τους μέσω ταξιδιών στην Ελλάδα δεν γίνονταν αποδεκτά από την ελληνική πρεσβεία". Αντιλαμβάνομαι ότι συχνά μπορεί να "παρασυρόμαστε" από τον οίστρο μας αλλά τουλάχιστον να αποτυπώνουμε αυτά που διαβάζουμε.

Εν συνόψει, αμφισβητώ πλήρως την πηγή ως ανεπίκαιρη, μερικώς μόνο επαληθεύσιμη (ακόμη και ως πηγή), καθώς και τον τρόπο παράθεσής της καθώς παρουσιάζει ως ισχύοντες ισχυρισμούς που αφορούν την περίοδο πριν από το 2000. Σε κάθε περίπτωση, αν η πηγή είναι να παραμείνει, παρόλα αυτά, θα πρότεινα την κάτωθι διατύπωση, που νομίζω ότι είναι πλήρως αντικειμενική, την οποία και εντάσσω στο καθαυτό κείμενο:

"Σύμφωνα με μελέτη της αν. καθηγήτριας του ΑΠΘ, Ρούλας Τσολακίδου, που αφορά στο διάστημα έως το 2000, μέλη της κοινότητας των ελληνικής καταγωγής μουσουλμάνων του Λιβάνου είχαν εκφράσει παράπονα για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τις ελληνικές αρχές, περιλαμβανομένης της ελληνικής πρεσβείας. Πάντως, στην ίδια μελέτη παρατίθενται δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης που εκπροσωπεί τους ελληνικής καταγωγής μουσουλμάνους του Λιβάνου ("Φιλανθρωπικός Κοινωνικός Λιβανέζικος Κρητικός Σύλλογος"), ο οποίος επισημαίνει τη σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια των σχέσεων μεταξύ της κοινότητας και της ελληνικής πρεσβείας".--Istoriodifis (συζήτηση) 12:36, 24 Ιανουαρίου 2019 (UTC)[απάντηση]