Σοφοκλής Ευαγγελινός Αποστολίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σοφοκλής Ευαγγελινός Αποστολίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σοφοκλής Ευαγγελινός Αποστολίδης (Ελληνικά)
Γέννηση8  Μαρτίου 1807[1]
Τσαγκαράδα Μαγνησίας[2]
Θάνατος17  Δεκεμβρίου 1883[2][1]
Κέιμπριτζ
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Αγγλικά
ΣπουδέςΚολλέγιο Άμερστ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταορθόδοξος μοναχός[2]
βιβλιοθηκονόμος[2]
συγγραφέας[3]
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ (1842–1883)
Κολλέγιο Άμερστ (1830–1834)
Πανεπιστήμιο Γέιλ (1837–1840)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σοφοκλής Ευαγγελινός Αποστολίδης (1807-1888) υπήρξε διαπρεπής Έλληνας λόγιος του 19ου αιώνα, λεξικογράφος και από τους πρώτους Έλληνες καθηγητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Τσαγκαράδα της Θεσσαλίας το 1807. Οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν ήδη μικρός και ο θείος του Κωνστάντιος που τον υιοθέτησε κατά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης του 1821, τον πήρε μαζί του στο Κάιρο καθώς και στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά. Μετά την διαμονή στην Αίγυπτο, ο Ευαγγελινός Αποστολίδης έγινε μαθητής του Ανθίμου Γαζή το 1828 στη Σύρο όπου είχε μεταφερθεί ο λόγιος των Μηλαιών μετά την έναρξη της επανάστασης. Καλούμενος ο "μικρός Σοφοκλής" από τον Μάγνητα δασκαλό του, θα μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1829 όπου και θα αρχίσει τις σπουδές του με την οικονομική βοήθεια του ιεραποστόλου Μπριούερ. Το 1842 διορίστηκε υφηγητής της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το 1860 ανέλαβε καθηγητής της έδρας στο αυτό πανεπιστήμιο στο οποίο και δίδαξε μέχρι τον θάνατό του το 1883.

Ποτέ δεν πήρε πτυχίο στα προγράμματα σπουδών που ακολούθησε αλλά του απονεμήθηκαν τιμητικά τίτλοι σπουδών για το σημαντικό έργο στο οποίο είχε αφιερώσει τη ζωή του. Θεωρείται από τους πιο εκκεντρικούς καθηγητές του Χάρβαρντ, πάντα κλεισμένος στο μικρό φοιτητικό του διαμέρισμα, απότομος ως προς τους επισκέπτες αλλά γλυκύτατος με τους μαθητές του. Άριστος γνώστης της Ελληνικής αλλά και λάτρης της Αραβικής και Αγγλικής φιλολογίας.

Απεβίωσε το 1883 στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σοφοκλής Ευαγγελινός Αποστολίδης εκτός των πολλών διδακτικών του συγγραμμάτων συνέγραψε και εξέδωσε το 1870 το πολύτιμο λεξικό της ελληνικής γλώσσας της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου όπου καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 146 π.Χ. μέχρι το 1100.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]