Σαρλ Βικτόρ Μωγκέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαρλ Βικτόρ Μωγκέν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Charles Victor Mauguin (Γαλλικά)
Γέννηση19  Ιουλίου 1878
Προβέν
Θάνατος25  Απριλίου 1958[1][2]
Βιλζουίφ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφυσικός
διδάσκων πανεπιστημίου
κρυσταλλογράφος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Παρισιού
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής (30  Μαρτίου 1939)

Ο Σαρλ Βικτόρ Μωγκέν (γαλλ. Charles-Victor Mauguin, 19 Σεπτεμβρίου 187825 Απριλίου 1958) ήταν Γάλλος καθηγητής της ορυκτολογίας και κρυσταλλογράφος.

Βιογραφικά δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μωγκέν, γιος ενός φούρναρη, γεννήθηκε στην πόλη Προβέν. Οι διακρίσεις του στη σχολή του Σαιν Κλου τού επέτρεψαν να εισαχθεί στο εργαστήριο οργανικής χημείας της École normale supérieure στο Παρίσι, όπου παρουσίασε τη διατριβή του. Το ενδιαφέρον του για την κρυσταλλογραφία γεννήθηκε από την παρακολούθηση των διαλέξεων του Πιερ Κιουρί το 1905 με θέμα τη συμμετρία στα φυσικά φαινόμενα. Αργότερα, ως βοηθός του Φρεντερίκ Βαλεράν στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, μελέτησε τους υγρούς κρυστάλλους. Το 1933 διαδέχθηκε τον Βαλεράν στην έδρα Ορυκτολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, ενώ προηγουμένως ήταν καθηγητής της ορυκτολογίας στο Μπορντώ και στο Νανσύ. Υπήρξε επίσης μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Επιστημονικά επιτεύγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μωγκέν επινόησε το 1931 μία διεθνή πρότυπη σημειογραφία για τις κρυσταλλογραφικές ομάδες, που τροποποιημένη από τον Γερμανό κρυσταλλογράφο Καρλ Χέρμαν, είναι σήμερα γνωστή ως συμβολισμός Hermann–Mauguin ή απλώς Διεθνής Συμβολισμός.[4]

Ο Μωγκέν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πρόσεξε ότι όταν έθετε ένα λεπτό στρώμα υγρών κρυστάλλων ανάμεσα σε δύο ευθυγραμμισμένα πολωτικά φύλλα, μπορούσε να περιστρέψει το ένα φύλλο ως προς το άλλο και το φως να συνεχίζει να μεταδίδεται μέσα από το όλο σύστημα. Αυτό το χαρακτηριστικό αποκαλείται «φάση κυματοδηγού» ή «Mauguin regime» στο φαινόμενο περιεστραμμένου νηματικού πεδίου (TN-effect), που κατέστησε πρακτικές τις ενδείξεις υγρών κρυστάλλων (LCD)[5] [6]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Charles-Mauguin. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 155921350.
  3. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 5  Μαρτίου 2020.
  4. Wyart, J. «50 Years of X-ray Diffraction» (PDF). International Union of Crystallography. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2016. 
  5. Mauguin, C.: «Sur les cristaux liquides de Lehman», Bull. Soc. Fr. Miner., τόμος 34, σσ. 71–117 (1911)
  6. Blinov L.M.: Structure and Properties of Liquid Crystals, Springer, 2011, Κεφάλαιο 11.