Πιερ Κιουρί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πιερ Κιουρί
Pierrecurie.jpg
Γέννηση
Τόπος γέννησης Παρίσι
Θάνατος
Τόπος θανάτου Παρίσι
Εθνικότητα Γάλλος
Υπηκοότητα Γαλλία
Γονείς Ευγένιος Κιουρί και Σοφί-Κλερ Ντεπουγί
Σύζυγος Μαρία Κιουρί
Τέκνα Ιρέν Ζολιό-Κιουρί και Εύα Κιουρί-Λαμπουίς
Ερευνητικός τομέας Φυσική
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Παρισιού και Σορβόνη
Διδακτορικός καθηγητής Γκάμπριελ Λίπμαν
Επάγγελμα/
ιδιότητες
φυσικός, χημικός και καθηγητής πανεπιστημίου
Εργοδότης Πανεπιστήμιο του Παρισιού
Γνωστός για μελέτη της Ραδιενέργειας
Signature de Pierre Curie.png
Commons page Wikimedia Commons

Ο Πιερ Κιουρί (15 Μαΐου 185919 Απριλίου 1906) ήταν Γάλλος φυσικός, ο οποίος ασχολήθηκε με την κρυσταλλογραφία, τον μαγνητισμό και την ραδιενέργεια. Το 1903 πήρε το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Κιουρί και τον Ανρί Μπεκερέλ «για τις έρευνές τους πάνω στα φαινόμενα ακτινοβολίας που ανακάλυψε ο Ανρί Μπεκερέλ».

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερ γεννήθηκε στο Παρίσι και εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του. Σε νεαρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και στη γεωμετρία. Στην ηλικία των 18 ετών είχε ήδη ολοκληρώσει σπουδές στο αντίστοιχο επίπεδο του πτυχίου. Δεν συνέχισε όμως αμέσως για το διδακτορικό εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.

Το 1880 μαζί με τον αδελφό του Ζακ έδειξε ότι μπορεί να παραχθεί ηλεκτρική τάση σε κρυστάλλους που τους ασκείται πίεση, ένα φαινόμενο που ονομάστηκε πιεζοηλεκτρικό. Σύντομα έδειξε και το αντίστροφο φαινόμενο, κατά το οποίο κρύσταλλοι παραμορφώνονται όταν υποβληθούν σε ηλεκτρικά πεδία, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως πλέον στην σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία στους κρυσταλλικούς ταλαντωτές.

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πιερ Κιουρί έγινε διάσημος αρχικά για την έρευνά του πάνω στον μαγνητισμό. Μελέτησε τον παραμαγνητισμό, τον διαμαγνητισμό και τον σιδηρομαγνητισμό για τη διδακτορική του διατριβή και ανακάλυψε την επίδραση της θερμοκρασίας στον παραμαγνητισμό, διατυπώνοντας έναν σημαντικό νόμο, που σήμερα είναι γνωστός ως Νόμος του Κιουρί. Η σταθερά που εισάγεται από αυτόν τον νόμο είναι επίσης γνωστής σταθερά του Κιουρί. Ανακάλυψε επίσης ότι τα σιδηρομαγνητικά υλικά έχουν μία κρίσιμη θερμοκρασία πάνω από την οποία χάνουν τις σιδηρομαγνητικές τους ιδιότητες. Η θερμοκρασία αυτή σήμερα ονομάζεται σημείο Κιουρί.

Ο Κιουρί δούλεψε επίσης με τη σύζυγό του Μαρία Κιουρί πάνω στην απομόνωση των στοιχείων ράδιο και πολώνιο. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν τον όρο ραδιενέργεια και υπήρξαν από τους πρωτοπόρους στην μελέτη της. Ερεύνησαν τα είδη ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ραδιενεργές ουσίες και τις χώρισαν σε ακτινοβολία α, β και γ. Η μονάδα μέτρησης ραδιενέργειας, το Κιουρί, φέρει το όνομά τους.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κιουρί νυμφεύθηκε την Πολωνή φυσικό Μαρία Σκουοντόφσκα που έγινε γνωστή μετά τον γάμο της ως Μαρία Κιουρί. Η κόρη τους Ιρέν Ζολιό Κιουρί και ο σύζυγός της Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί ακολούθησαν την ίδια καριέρα και βραβεύτηκαν με Νόμπελ Χημείας το 1935 για την σύνθεση νέων ραδιενεργών στοιχείων. Η άλλη κόρη τους Εβ έγραψε μία βιογραφία για την μητέρα τους. Επίσης η εγγονή τους Ελέν έγινε πυρηνικός φυσικός και ο εγγονός τους Πιερ-Ζολιό βιοχημικός.

Ο Πιερ Κιουρί πέθανε τον Απρίλιο του 1906 χτυπημένος από μία άμαξα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα