Σίμπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των Νήσων Σολομώντα που περιλαμβάνει και το νησί Σίμπο

Το Σίμπο (αγγλικά: Simbo) είναι ένα νησί των Νήσων Σολομώντα και βρίσκεται στη δυτική επαρχία. Ήταν γνωστό στους πρόωρους Ευρωπαίους ως νησί "Έντιστοουν" (Eddystone).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί Σίμπο αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο κύρια νησιά, ένα μικρό νησί που ονομάζεται Nusa Simbo χωρισμένο από μια λιμνοθάλασσα αλμυρού νερού από μια μεγαλύτερη. Αυτά τα νησιά είναι γνωστά στον τοπικό πληθυσμό ως Mandegugusu, ενώ στους υπόλοιπους κατοίκους των Νήσων Σολομώντα τα νησιά αναφέρονται Σίμπο.

Το νησί έχει επίσης ένα ενεργό ηφαίστειο που ονομάζεται "Ove"[1] καθώς και αρκετές λιμνοθάλασσες αλμυρού νερού και μια λίμνη γλυκού νερού.

Σεισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Απριλίου 2007 το Σίμπο επλήγη από έναν τεράστιο σεισμό και στη συνέχεια από τσουνάμι, ο οποίος είναι τώρα γνωστός ως "σεισμός των Νήσων Σολομώντα του 2007". Ένα τσουνάμι των 12 μέτρων κατέστρεψε δύο χωριά στη βόρεια πλευρά του νησιού και σκότωσε 10 ανθρώπους.[2]

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένες από τις ιστορικές πολιτιστικές πρακτικές στο Σίμπο αναφέρονται στο The Ghost Road, ένα μυθιστόρημα της Πατ Μπάρκερ για τον Ά' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο συγγραφέας χρησιμοποίησε υλικό από την έρευνα του Άρθουρ Μωρίς Χόκαρτ και του ψυχαναλυτή Ουίλιαμ Ρίβερς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το ηφαιστείο Όβε του νησιού Σίμπο». Volcanodiscovery.com. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2020.  (Αγγλικά)
  2. «Τσουνάμι χτυπά το νησί Σίμπο και προκαλεί καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες». www.asia-pacific.undp.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2020.  (Αγγλικά)