Ρητόριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ρητόριος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρολόγος
συγγραφέας[1]

Ο Ρητόριος, (Ῥητόριος), ήταν βυζαντινός αστρολόγος, ο τελευταίος μεγάλος κλασικός αστρολόγος από τον οποίο έχουμε κάποια αποσπάσματα. Έζησε στα τέλη του 6ου αρχές 7ου αιώνα στην βυζαντινή Αίγυπτο.

Έγραψε μια εκτεταμένη επιτομή στα ελληνικά των τεχνικών των ελληνιστικών αστρολόγων που προηγήθηκαν και είναι μία από τις καλύτερες πηγές για το έργο του Αντιόχου του Αθηναίου. Παρόλο που το έργο του δεν σώζεται άθικτο το πρωτότυπο χειρόγραφο, έχουμε αρκετές βυζαντινές εκδοχές του. Ο Ρητόριος παρέχει σημαντική επιβεβαίωση των πιο συγκεχυμένων αστρολογικών τεχνικών του Vettius Valens, του αστρολόγου που ασκεί την πρακτική του, η παράδοση του οποίου είναι κάπως αντίθετη με τις γνωστές μεθόδους του Κλάδιου Πτολεμαίου.

Το έργο που διασώζεται είναι το : Ἐπιτομή Τέχνης Ἀστρονομικῆς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rhetorius the Egyptian, 'Astrological Compendium' (Tempe, Az.: A.F.A., Inc., 2009.) translated by James Herschel Holden
  • Robert Schmidt, Project Hindsight
  • Dorian Gieseler Greenbaum (translation and commentary). Late Classical Astrology: Paulus Alexandrinus and Olympiodorus (with the Scholia of later Latin Commentators). ARHAT, 2001.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]