Ρε Αλέξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρε Αλέξης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1427
Λευκωσία
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Κύπρου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτης

Ο Ρε Αλέξης (από το re που σημαίνει ρήγας-βασιλιάς[1]) ήταν Κύπριος επαναστάτης του μεσαίωνα και πρόσκαιρος βασιλιάς της Κύπρου.

Ο Αλέξης ήταν φτωχός δουλοπάροικος από το χωριό Μηλιά Αμμοχώστου όπου γεννήθηκε[1]. Εκεί ο Αλέξης στην υπηρεσία των Φράγκων έγινε ιπποκόμης και αγγελιοφόρος του βασιλιά, έτσι κέρδισε το προνόμιο, σπάνιο την εποχή εκείνη για δουλοπάροικο, να μετακινείται σε όλη την Κύπρο ελεύθερα[2][1]. Μετά την ήττα του βασιλιά Ιανού της Κύπρου στην Μάχη της Χοιροκοιτίας το 1426 και την αιχμαλωσία του, ο Αλέξης ηγήθηκε λαϊκής εξέγερσης και κατάφερε να απελευθερώσει την Κύπρο για περίοδο 6 μηνών[3].

Αρχικά κατάφερε να καταλάβει την πόλη της Λευκωσίας έπειτα τη Μόρφου τη Λεμεσός τη Λεύκα ενώ πρωτεύουσά του όπου και εγκαταστάθηκε έγινε το Λευκόνοικο[2][1] όπου έστησε την δική του κυβέρνηση από δουλοπάροικους και ανακηρύχθηκε από τον λαό ρήγας βασιλιάς[2]. Οι Φράγκοι συνέχισαν τις προσπάθειες για ανατροπή του και με στρατεύματα που ήρθαν από τη Δύση, στις 14 Μαΐου 1427 πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ιωαννίτες Ιππότες όπου μετά από βασανιστήρια κρεμάστηκε σε μία συκαμινιά στην Λευκωσία[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]