Πρωινή περίπολος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πρωινή περίπολος
ΣκηνοθεσίαΝίκος Νικολαΐδης[1]
ΠαραγωγήΝίκος Νικολαΐδης, Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου
ΣενάριοΝίκος Νικολαΐδης και Χέρμαν Ράουτσερ
ΠρωταγωνιστέςΜισέλ Βάλεϊ, Τάκης Σπυριδάκης
ΜουσικήΓιώργος Χατζηνάσιος
ΦωτογραφίαΝτίνος Κατσουρίδης
ΜοντάζΑνδρέας Ανδρεαδάκης
Πρώτη προβολή1987
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Η Πρωινή περίπολος είναι μια ελληνική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1987 σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη. Η ταινία εισάγει μια νέα εικονογραφία στο έργο του Νικολαΐδη και περιέχει αρκετά στοιχεία που μοιάζουν κάπως με τα είδη του θρίλερ και της μετααποκαλυπτικής επιστημονικής φαντασίας.[2] Η ταινία έχει ένα περίτεχνο αλλά απλό σενάριο με έντονες αντιθέσεις. Οι διάλογοι της ταινίας περιέχουν αποσπάσματα από έργα των Δάφνη Ντι Μωριέ, Φίλιπ Κ. Ντικ, Ρέιμοντ Τσάντλερ και Χέρμαν Ράουτσερ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια μοναχική γυναίκα, την οποία υποδύεται η Μισέλ Βάλεϊ, περιπλανιέται στα ερείπια μιας κατεστραμμένης και ερημωμένης πόλης σε μια μετααποκαλυπτική εποχή. Αναρωτιέται τι έγινε και πού πήγαν όλοι οι κάτοικοι. Δεν θυμάται πολλά για τον εαυτό της, ούτε καν το όνομά της, πού πηγαίνει και αν είχε ποτέ οικογένεια. Παντού παραμονεύουν παγίδες και η πρωινή περίπολος την παρακολουθεί.[3]

Οι αναζητήσεις της σε όλη την πόλη δεν πετυχαίνουν και κανείς δεν μπορεί να τη βοηθήσει. Οι εικόνες του παρελθόντος έρχονται με τη μορφή ονείρων και της δίνουν καθοδήγηση και ελπίδα της. Όλα τα παράθυρα και όλες οι πόρτες των κτηρίων της πόλης είναι ανοιχτά και η πόλη έχει βυθιστεί στη σιωπώ, μια σιωπή που παραβιάζεται μόνο από τους ήχους που βγαίνουν από μια κινηματογραφική αίθουσα στην οποία η πρωταγωνίστρια βρίσκεται για μια στιγμή.

Ωστόσο, η επικρατούσα σιωπή είναι παροδική, γιατί ενίοτε η πόλη ζωντανεύει και γίνεται επικίνδυνη. Η απροσεξία και η ευπιστία μπορεί να κοστίσουν ζωές. Η γυναίκα τελικά συναντά έναν μοναχικό άντρα που εργάζεται ως φύλακας και βρίσκεται σε απόγνωση. Τελικά, βρίσκει μαζί του τον απόλυτο σύνδεσμο αγάπης και θανάτου (ένα θέμα που εξερεύνησε ο Νίκος Νικολαΐδης στις μεταγενέστερες ταινίες του). Μέσα στα συντρίμμια ενός καταναλωτικού κόσμου, οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να αντέξουν τη βία που κυριαρχεί. Ο μόνος τρόπος να συνεχίζουν να ελπίζουν είναι να μείνουν μαζί.[4]

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μισέλ Βάλεϊ ως γυναίκα
  • Τάκης Σπυριδάκης ως φύλακας
  • Λιάνα Χατζή ως μεθυσμένη
  • Νίκος Χατζής ως αλήτης
  • Τάκης Λουκάτος ως δάσκαλος
  • Πάνος Θανασούλης ως φύλακας
  • Ράνια Τριβέλα

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1987,[5] Βραβείο Φωτογραφίας και Βραβείο Τεχνικών Επιτεύξεων στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠ.ΠΟ 1988.[6] Επιλέχθηκε επίσημα για προβολή στο Fantasporto τον Φεβρουάριο του 1989, όπου ήταν υποψήφια για Διεθνές Βραβείο Ταινίας Φαντασίας και επιλέχθηκε επίσης επίσημα για προβολή στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Avoriaz τον Ιανουάριο του 1987, όπου ήταν υποψήφια για το Μεγάλο Βραβείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0093791/. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2016.
  2. Karalis, Vrasidas (2012). A History of Greek Cinema. New York, New York: Continuum International Publishing Group. σελ. 223. ISBN 978-1441112781. 
  3. «ΠΡΩΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ – nikos nikolaidis». Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 
  4. «Πρωινή Περίπολος». Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 27 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 
  5. Γενικά 1987: Βραβεία Ελληνικός κινηματογράφος. Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2014. 
  6. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Πρωινή περίπολος, https://www.filmfestival.gr/el/movie-tiff/movie/13359, ανακτήθηκε στις 2024-03-22 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]