Πριγκίπισσα Όλγα Πάλεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όλγα Καρνόβιτς Πάλεϊ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Δεκεμβρίου 1865
Αγία Πετρούπολη
Θάνατος2  Νοεμβρίου 1929[1]
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταημερολογιογράφος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠαύλος Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας (1902–1919)
Erich Gerhard von Pistohlkors (1884–1901)[2]
ΤέκναΙρίνα Πάλεϊ
Βλαδίμηρος Παύλοβιτς του Πάλεϋ
Marianne Pistohlkors[3]
Νατάλια Πάβλοβνα Πάλεϊ[3]
Alexander Pistohlkors
ΓονείςValerian Karnovich[3] και Olga Meszaros[3]
ΟικογένειαPrince Paley
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η πριγκίπισσα Όλγα Βαλεριανόβνα Πάλεϊ (2 Δεκεμβρίου 1865 – 2 Νοεμβρίου 1929) ήταν η μοργανατική δεύτερη σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Παύλου Αλεξάντροβιτς της Ρωσίας.

Νεαρή ηλικία και πρώτος γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε ως Όλγα Καρνόβιτς στην Αγία Πετρούπολη, κόρη του ευγενή Βαλεριανού Καρνόβιτς (Карновичи) και της συζύγου του, Όλγας Βασιλιέβνας Μεσάρος. Η οικογένειά της ήταν γερμανικής καταγωγής και είχε εγκατασταθεί στη Ρωσία από τον 17ο αι. Παντρεύτηκε τον στρατηγό Έριχ Γκέρχαρντ φον Πίστολκορς (1853 - 1935 Ρίγα) το 1884, μέλος της αριστοκρατικής οικογένειας Πίστολκορς (Pistohlkors), με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά:

Σκάνδαλο και δεύτερος γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Όλγα ξεκίνησε μία σχέση με τον Μεγάλο Δούκα Παύλο Αλεξάντροβιτς, προκαλώντας ένα μεγάλο κοινωνικό σκάνδαλο. Ρώσοι αυλικοί και μέλη της οικογένειας του Παύλου έβλεπαν την Όλγα ως κοινή γυναίκα και «πόρνη». [4] Στον χορό στο Χειμερινό Παλάτι παρευρέθηκε φορώντας τα διαμάντια, που είχε κληροδοτήσει στον Παύλο η τέως Αυτοκράτειρα Μαρία Αλεξάντροβνα. Η Αυτοκράτειρα Μαρία Φεοντόροβνα της Ρωσίας αναγνώρισε τα αυτοκρατορικά κοσμήματα και συγκλονισμένη, διέταξε τον αρχιθαλαμηπόλο της να συνοδεύσει την Όλγα έξω από τον χορό. [5] Ο μεγαλύτερος αδελφός του Παύλου, Βλαντιμίρ, δήλωσε ότι «εάν η [Όλγα] γίνει γυναίκα του αδελφού μου, θα της γυρίσω την πλάτη και ποτέ δεν θα ξαναδεί το πρόσωπο μου». [6]

Ο Παύλος ζήτησε άδεια από τον Τσάρο Νικόλαο Β΄ για να νυμφευτεί την Όλγα, αλλά ο Τσάρος αρνήθηκε. Ο γάμος της Όλγας με τον Πιστόχλορ έληξε με διαζύγιο. Έμεινε έγκυος από τον Παύλο και γέννησε τον Βλαντιμίρ Παύλοβιτς.

Το 1902, ο Παύλος έφυγε στο Παρίσι με τρία εκατομμύρια ρούβλια και νυμφεύτηκε την Όλγα σε μοργανατικό γάμο. Στην Όλγα δεν δόθηκαν τίτλοι, επειδή ο γάμος δεν είχε εγκριθεί. Ο Τσάρος Νικόλαος Β΄ θύμωσε από την ανυπακοή του Παύλου και παραπονέθηκε ότι «φοβάται πως μία ολόκληρη αποικία μελών της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Οικογένειας θα εγκατασταθεί στο Παρίσι με τις ημι-νόμιμες και παράνομες συζύγους τους!» [7] Το 1904, ο Λούτπολντ πρίγκιπας αντιβασιλιάς της Βαυαρίας παραχώρησε στην Όλγα τον τίτλο της κόμισσας φον Χόενφελσεν. Το 1915, η Όλγα ζήτησε από τον Γκριγκόρι Ρασπούτιν να υποβάλει αναφορά στον Νικόλαο Β΄, ώστε ο Τσάρος να της παραχωρήσει έναν ρωσικό τίτλο.[8] Ο Νικόλαος Β΄ συμφώνησε και της παραχώρησε τον τίτλο της πριγκίπισσας Πάλεϊ γι' αυτήν και τους απογόνους της.

Η Όλγα και ο Παύλος είχαν τρία παιδιά:

Η Όλγα μισούσε τον θετό γιο της, τον Μεγάλο Δούκα Ντμίτρι Παύλοβιτς, επειδή ο γιος της Βλαντιμίρ δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι Μεγάλος Δούκας, όπως ο μεγαλύτερος αδελφός του.[9] Προσπάθησε να στρέψει τον Παύλο εναντίον τού γιου του και έγραψε στον σύζυγό της: «Σου έλεγα σε κάθε γράμμα, "μην εμπιστεύεσαι τον Ντμίτρι" και εγώ η ίδια εξαπατήθηκα από τα καταραμένα κόλπα του! Σπάνια μισώ τους ανθρώπους, όσο τον μισώ τώρα!» [10] Τον Οκτώβριο του 1916, ήταν θυμωμένη με τον Παύλο που έδωσε εκλεκτό κρασί από το κελάρι τους στον Ντμίτρι και είπε: «Θα το καταλάβαινα με κάποιο τρόπο, αν το προσέφερε στον Αυτοκράτορα», παραπονέθηκε, «αλλά να το σπαταλήσεις στον Ντμίτρι… ήταν εντελώς περιττό».[11]

Εξορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Όλγα εγκατέλειψε τη Ρωσία το 1920 με τις δύο κόρες της και πήγε στη Φινλανδία, αφού ο γιος και ο σύζυγός της εκτελέστηκαν από την επαναστατική κυβέρνηση. Πέθανε στην εξορία στο Παρίσι στις 2 Νοεμβρίου 1929, σε ηλικία 63 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10200.htm#i101998. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p10200.htm#i101998. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. John Curtis Perry, Flight of the Romanovs, p. 71
  5. John Curtis Perry, Flight of the Romanovs, p. 71
  6. John Curtis Perry, Flight of the Romanovs, p. 72
  7. John Curtis Perry, Flight of the Romanovs, p. 72
  8. John Curtis Perry, Flight of the Romanovs, p. 129
  9. John Curtis Perry, Flight of the Romanovs, p. 127
  10. John Curtis Perry, Flight of the Romanovs, p. 128
  11. John Curtis Perry, Flight of the Romanovs, p. 129

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]