Πασιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πασιανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση310 (περίπου)
Βαρκελώνη
Θάνατος390 (περίπου)
Βαρκελώνη
Τόπος ταφήςBasilica of Saints Justus and Pastor
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Eορτασμός αγίου9 Μαρτίου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
συγγραφέας[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος (Ρωμαιοκαθολική αρχιεπισκοπή της Βαρκελώνης)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πασιανός (λατ.: Pacianus, καταλανικά: Sant Pacià‎‎, περίπου 310–391 μ.Χ.) ήταν επίσκοπος Βαρκελώνης κατά τον τέταρτο αιώνα. Ήταν επίσκοπος από περίπου το 365 μ.Χ. έως το 391 μ.Χ., διαδεχόμενος τον Πρετέξτατο (Pretextat), ο οποίος είχε συμμετάσχει σε Σύνοδο στην Σαρδική το 347 μ.Χ. και είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος επίσκοπος της Βαρκελώνης.

Θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας[2] και αναφέρεται στο De viris illustribus του Ιερωνύμου, στο οποίο επαινείται η ευγλωττία, οι γνώσεις του, η αγνότητα και η αγιότητα της ζωής του.

Τα γραπτά του σώζονται μόνο εν μέρει σε τρία γράμματα και μια σύντομη πραγματεία, το Paraenesis ad Poenitentiam[3]. Στα γραπτά του ασχολείται με την εκκλησιαστική πειθαρχία, το βάπτισμα, το παπικό πρωτείο και τις διδασκαλίες σχετικά με την αποκήρυξη του Νοβιανισμού, ο οποίος τότε ανθούσε στην Ισπανία. Είναι επίσης γνωστός για μια φράση από ένα από τα γράμματά του: Christianus mihi nomen est, catholicus vero cognomen («Το όνομά μου είναι Χριστιανός, το επώνυμό μου Καθολικός[4]».)

Ο Πασιανός ήταν παντρεμένος και απέκτησε έναν γιο, τον Flavius Dexter, ο οποίος υπηρέτησε ως οικονόμος του Θεοδοσίου Α΄ και ως πραιτωριανός του Ονωρίου[3] [5] . Ο Ιερώνυμος δεν γνώριζε τον Πασιανό προσωπικά, αλλά ήξερε τον γιο του, στον οποίο είναι αφιερωμένο το De Viris Illustribus.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Ιταλικά) Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture. SISMEL – Edizioni del Galluzzo.
  2. Documento sin título
  3. 3,0 3,1 St. Pacian – Catholic Online
  4. «Patron Saints Index: Saint Pacian of Barcelona». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2021. 
  5. Saint of the Day, March 9 Αρχειοθετήθηκε 2011-12-27 στο Wayback Machine. at SaintPatrickDC.org. Retrieved 2012-03-03.