Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών 1907

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Tο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών διεξήχθη για πρώτη φορά στις 29 Μαρτίου 1907, με την ονομασία "Δρόμος μετ' εμποδίων 8 χιλιομέτρων", στους πανηγυρικούς Αθλητικούς αγώνες προς τιμήν του βασιλιά της Ιταλίας Βιτόριο Εμμανουέλε, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Οι αγώνες διοργανώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, το οποίο ήταν υπερπλήρες και παρουσίαζε θέαμα εφάμιλλο των μεσολυμπιακών αγώνων του 1906. Μετείχαν 15 αθλητές και από τρεις αθλητικούς συλλόγους. Νικητής αναδείχθηκε ο Πανελλήνιος Γ.Σ.

Η διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδρομή στην οποία διεξήχθη ο ανώμαλος δρόμος περιγράφεται ως εξής: Οι δρομείς, αφού έκαναν ένα γύρο στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το λόφο του Αρδηττού (Α΄ Νεκροταφείο), διέσχισαν μια ξερή χαράδρα και πήραν πορεία προς το εργοστάσιο Μαλτσινιώτη (τη μετέπειτα ΠΥΡΚΑΛ στα σύνορα Υμηττού-Δάφνης). Έπειτα στράφηκαν προς τα ανατολικά, πέρασαν από τρεις λόφους και έφτασαν στην κορυφή "Κοπανάς", όπου υπήρχε σημαία δεικνύουσα το μέσο της διαδρομής. Ακολούθως έστριψαν προς βορρά και κινήθηκαν εντός χαράδρας ως την έπαυλη "Δρούγκα". Στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη θέση "Προφήτης Ηλίας" (σημερινό Παγκράτι) και πήραν την αμαξιτή οδό ως το Στάδιο, όπου τερμάτισαν.[1]

Το βαρύτιμο ασημένιο κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την ευκαιρία των αγώνων η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αθλοθέτησε βαρύτιμο έπαθλο προς τιμήν του επίσημου επισκέπτη Ιταλού βασιλέα, το οποίο απονεμήθηκε στο νικητή σύλλογο του δρόμου των 8.000μ, που υπήρξε το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών. Το έπαθλο αυτό καθιερώθηκε να απονέμεται έκτοτε στους νικητές μεγάλων αποστάσεων των πανελληνίων αγώνων στίβου. Το βαρύτιμο κύπελλο παραγγέλθηκε στην Αγγλία και περιγράφεται ως εξής:

  • "Επί του αργυρού κυπέλλου του επιτίμου της Α.Μ. του Βασιλέως της Ιταλίας εχαράχθη Ελληνιστί η εξής επιγραφή: "Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Επαμειβόμενον έπαθλον του δρόμου επί ανωμάλου εδάφους προς ανάμνησιν της επισκέψεως της Α.Μ. του Βασιλέως της Ιταλίας εν τω Παναθηναϊκώ Σταδίω τη 29η Μαρτίου 1907."

Τελικά, στο νικητή σύλλογο του ανώμαλου δρόμου δόθηκε ασημένιο Κύπελλο, επίχρυσο εσωτερικά, που είχε φέρει μαζί του ο Ιταλός βασιλέας. Το Κύπελλο της ΕΟΑ προσφέρθηκε στον ιταλικό αθλητικό σύνδεσμο, όπως απονέμεται στον νικητή των αντίστοιχων ιταλικών αγώνων. Ορίστηκε πως ο σύλλογος που θα καταφέρει να κατακτήσει τρεις φορές το έπαθλο θα το κρατούσε οριστικά, επίτευγμα που πέτυχε ο Εθνικός Γ.Σ. το 1912.

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώμαλος δρόμος 8.000μ Νικητής Σωματείο Επίδοση
Ατομικός αγώνας
(15 δρομείς)
1. Γεώργιος Κουλουμπέρδας
2. Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος
3. Διαμαντής Κάντζας
Πανελλήνιος Γ.Σ.
Πανελλήνιος Γ.Σ.
Πειραϊκός Σύνδεσμος
36.59.4
;
;
Ομαδικός αγώνας
(3 ομάδες)
1. Πανελλήνιος Γ.Σ.
2. Εθνικός Γ.Σ.
3. Πειραϊκός Σύνδεσμος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]