Ο Ζούκο μόνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Ο Ζούκο μόνος"
Επεισόδιο Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο
Επεισόδιο νο.Κύκλος 2
Επεισόδιο 7
ΣκηνοθεσίαΛόρεν ΜακΜούλλαν
ΣενάριοΕλίζαμπεθ Γουέλτς
Πρώτη προβολή12 Μαΐου 2006
Διάρκεια25 λεπτά
Χρονολόγιο επεισοδίων
← Προηγούμενο
"Η τυφλή ληστής"
Επόμενο →
"Η καταδίωξη"

«Ο Ζούκο μόνος» (πρωτότυπος τίτλος: «Zuko Alone») ονομάζεται το έβδομο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων του Nickelodeon Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής και το 27ο συνολικά. Σε σενάριο από την Ελίζαμπεθ Γουέλτς και σκηνοθεσία από την Λόρεν ΜακΜούλλαν, το επεισόδιο έκανε πρεμιέρα στο Nickelodeon στις 12 Μαΐου 2006.

Στο επεισόδιο, ο Ζούκο επισκέπτεται ένα χωριό του Βασιλείου της Γης και συναντά μια οικογένεια της οποίας ο μεγαλύτερος γιος έχει πάει στον πόλεμο. Το επεισόδιο επίσης περιέχει αναδρομές στο παρελθόν, πέντε χρόνια πριν από τα γεγονότα της σειράς, αποκαλύπτοντας το πώς ο πατέρας του Ζούκο, Οζάι, έγινε ο Άρχοντας της Φωτιάς. Είναι το μόνο επεισόδιο της σειράς όπου δεν περιλαμβάνεται ο Ζακ Τάιλερ Έισεν ως Άανγκ.

Το επεισόδιο έλαβε αναγνώριση από τους κριτικούς και θεωρείται ένα από τα καλύτερα της σειράς.[1][2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζούκο, έχοντας ταξιδέψει μόνος για πολλές μέρες, βρίσκει τυχαία ένα χωριό του Βασιλείου της Γης, όπου οι στρατιώτες αντί να προστατεύουν τους κατοίκους συμπεριφέρονται σαν εγκληματίες. Όταν ένα αγόρι ονόματι Λι τους πετάει αυγά, ο Ζούκο λέει πως δεν ποιος τα πέταξε. Για να τον ευχαριστήσει, ο Λι προσκαλεί τον Ζούκο σε ένα δείπνο. Ο Ζούκο μαθαίνει από τους γονείς του Λι πως ο μεγάλος τους γιος, Σένσου, έχει πάει στον πόλεμο. Το βράδυ, ο Λι παίρνει τα διπλά σπαθιά του Ζούκο για να εξασκηθεί. Ο Ζούκο τον πιάνει και αντί να του τα πάρει, του μαθαίνει πως να τα χρησιμοποιεί.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Ζούκο και η μητέρα του Ούρσα λαμβάνουν ένα γράμμα από τον Άιρο το οποίο λέει πως κατάφερε να ρίξει τα τείχη της Μπα Σινγκ Σε. Μαζί με το γράμμα, ο Άιρο δώρισε ένα μαχαίρι από το Βασίλειο της Γης για τον Ζούκο και μια κούκλα για την αδελφή του Ζούκο, Αζούλα. Η Αζούλα λέει στην Ούρσα και στον Ζούκο πως αν ο Άιρο πεθάνει, ο πατέρας τους Οζάι θα γίνει ο Άρχοντας της Φωτιάς. Το επόμενο πρωί, η Ούρσα αποκαλύπτει πως ο γιος του Άιρο, Λου Τεν, πέθανε στην μάχη. Στο παρόν, ο Λι μαθαίνει από τους στρατιώτες του Βασιλείου της Γης πως ο Σένσου αιχμαλωτίστηκε στον πόλεμο. Ο Ζούκο δίνει στον Λι το μαχαίρι του και φεύγει.

Ο θάνατος του Λου Τεν ανάγκασε τον Άιρο να σταματήσει την πολιορκία και να γυρίσει στο σπίτι του. Ο Ζούκο και η οικογένειά του συναντούν τον Άρχοντα της Φωτιάς Αζούλον, και ο Οζάι του λέει πως θα έπρεπε να γίνει αυτός ο Άρχοντας της Φωτιάς και όχι ο Άιρο. Ο Αζούλον, εξοργισμένος από την προδοσία του Οζάι προς τον Άιρο διατάζει τον Οζάι να σκοτώσει τον Ζούκο για να νιώσει τον πόνο του να χάνεις έναν γιο.

Στο παρόν, η μητέρα του Λι ζητά βοήθεια από τον Ζούκο αφότου οι στρατιώτες πήραν τον Λι λόγω του μαχαιριού του. Ο Ζούκο επιστρέφει στην πόλη και χρησιμοποιώντας τα σπαθιά του αντιμετωπίζει τους στρατιώτες. Νικά τους τρεις πρώτους, αλλά πέφτει αναίσθητος από τον τελευταίο. Τότε θυμάται την τελευταία νύχτα που είδε την μητέρα του. Η Ούρσα του λέει «ποτέ μην ξεχάσεις ποιος είσαι», πριν εξαφανιστεί μέσα στο σκοτάδι. Ο Ζούκο ξυπνά και νικά τον στρατιώτη με φωτοδάμασμα, με αποτέλεσμα να τρομάξει ο Λι και οι υπόλοιποι χωριάτες. Αποκαλύπτει στο χωριό πως είναι ο γιος της Ούρσα και του Άρχοντα της Φωτιάς Οζάι και ο κληρονόμος του θρόνου, με αποτέλεσμα να του γυρίσουν την πλάτη όλοι οι χωριάτες, περιλαμβάνοντας τον Λι.

Μετά από την εξαφάνιση της Ούρσα, ο Αζούλον πεθαίνει και ο Οζάι τον διαδέχεται ως ο Άρχοντας της Φωτιάς. Το επεισόδιο τελειώνει με τον Ζούκο, στο παρόν, να φεύγει από το χωριό, με τους χωριάτες να τον κοιτάζουν θυμωμένοι.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ντάντε Μπάσκο, Γκρέι ΝτεΛάιλ και Μάκο είναι οι μόνοι βασικοί ηθοποιοί που έχουν ρόλους στο επεισόδιο, κάνοντας το το πρώτο επεισόδιο όπου οι Ζακ Τάιλερ Έισεν, Μέι Ουίτμαν και Τζακ ΝτεΣένα δεν επιστρέφουν ως οι φωνές των Άανγκ, Ταμάρα και Σόκκα, αντίστοιχα. Οι καλεσμένοι ηθοποιοί είναι η Τζεν Κον ως Ούρσα, Γουόκερ Έντμιστον ως Αζούλον και Μαρκ Χάμιλ ως Αζούλον. Αυτός ήταν ο τελευταίος ρόλος του Έντμιστον, ο οποίος απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2007.[3]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ούρσα κάνει το ντεμπούτο της σε αυτό το επεισόδιο. Η Κον αργότερα επέστρεψε για δύο ακόμα επεισόδια, «Ο Βασιλιάς της γης» και «Ο Κομήτης του Σόζιν, Μέρος 3ο: Μέσα στην Κόλαση». Οι δημιουργοί της σειράς Μάικλ Τάντε ΝτιΜάρτινο και Μπράιαν Κονιέτζκο δεν περιέλαβαν το γράμμα «Ζ» στο όνομα της Ούρσα για να ξεχωρίσουν την ηθική της και τις πεποιθήσεις της από αυτές της βασιλικής οικογένειας του Έθνους της Φωτιάς, της οποίας κάθε μέλος έχει το γράμμα στο όνομά του.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mell, Tory Ireland (20 Αυγούστου 2008). «Avatar: The Last Airbender - "Zuko Alone" Review». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2024. 
  2. «Avatar: The Last Airbender: "Zuko Alone"/"The Chase"». The A.V. Club (στα Αγγλικά). 6 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2024. 
  3. «Walker Edmiston». Indiana Gazette. Indiana Gazette: σελ. 4. February 28, 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 4, 2016. https://web.archive.org/web/20160304114404/https://www.newspapers.com/clip/2425463/indiana_gazette/. Ανακτήθηκε στις May 16, 2015.  open access
  4. «Zuko Alone». Avatar: The Last Airbender, Extras - Book 2: Earth. Κύκλος 2. Επεισόδιο 7. 2010-06-10. Nickelodeon.