Οι 5 δολοφόνοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι 5 δολοφόνοι
(The Killers)
ΣκηνοθεσίαΝτον Σίγκελ[1]
ΠαραγωγήΝτον Σίγκελ
ΣενάριοGene L. Coon
Βασισμένο σεThe Killers
ΠρωταγωνιστέςΛι Μάρβιν, Άντζι Ντίκινσον, Κλου Γκάλαχερ, Τζον Κασσαβέτης, Ρόναλντ Ρήγκαν, Κλόουντ Άτκινς, Νόρμαν Φελ, Βιρτζίνια Κριστίν, Ντον Χαγκέρτι, Κάθλιν Ο Μάλεϊ, Σέιμουρ Κασέλ[2], Burton Hill Mustin[2], Ντέιβις Ρόμπερτς[2], Dick Lane[2], Πίτερ Χομπς[2] και Ρόμπερτ Φίλιπς[3]
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΔιανομήUniversal Studios
Πρώτη προβολή1964, 25  Νοεμβρίου 1964 (Γαλλία)[4] και 7  Ιουλίου 1964 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[5]
Κυκλοφορία
  • 1 Ιουνίου 1964 (1964-06-01) (ΗΠΑ)
  • 18 Ιανουαρίου 1965 (1965-01-18) (Ελλάδα)
Διάρκεια93 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Το τρέιλερ της ταινίας

Οι 5 δολοφόνοι (Πρωτότυπος τίτλος:The Killers), είναι αμερικανική αστυνομική ταινία του 1964 σε σκηνοθεσία Ντον Σίγκελ, βασισμένη στο διήγημα Οι δολοφόνοι του Έρνεστ Χεμινγουέι και αποτελεί την δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του, μετά από την πρώτη ταινία Οι δολοφόνοι του 1946. Πρωταγωνιστούν οι Λι Μάρβιν, Τζον Κασσαβέτης, Άντζι Ντίκινσον, και ο Ρόναλντ Ρίγκαν στον τελευταίο κινηματογραφικό ρόλο του.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πρωινό δύο επαγγελματίες δολοφόνοι, ο Τσάρλι και ο Λι, εισέρχονται σε ένα σχολείο τυφλών και ψάχνουν να βρουν τον δάσκαλο Τζόνι Νορθ για να τον σκοτώσουν. Αφού τρομοκρατούν τον διευθυντή, εκείνος θα τους αποκαλύψει που βρίσκεται ο δάσκαλος. Κατά την άνοδό τους στον πάνω όροφο του σχολείου, η γραμματέας θα προλάβει να ειδοποιήσει τον Τζόνι Νορθ για τους δύο δολοφόνους που τον αναζητούν. Ο Τζόνι Νορθ όμως θα κλείσει το τηλέφωνο και θα περιμένει του δύο δολοφόνους. Ο Τσάρλι και ο Λι θα μπούνε μέσα στην αίθουσα που βρίσκεται ο Τζόνι και θα τον πυροβολήσουν αρκετές φορές.

Καθώς ταξιδεύουν με το τραίνο οι δύο δολοφόνοι δείχνουν ενοχλημένοι με το γεγονός, ότι ο Τζόνι Νορθ δεν προέβαλε καμιά αντίσταση, και ότι πληρώθηκαν με ένα ασυνήθιστο υψηλό συμβόλαιο για μια τόσο απλή δολοφονία. Ο Τσάρλι και ο Λι συζητάνε για αυτά που γνωρίζουν για τον άνθρωπο που μόλις σκότωσαν. Ο Τζόνι ήταν κάποτε ένας πρωταθλητής οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, του οποίου η καριέρα έληξε μετά από ένα αγωνιστικό ατύχημα, και τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του, είχε εμπλακεί σε μια ληστεία εκατομμυρίων δολαρίων ενός φορτηγού χρηματαποστολής του ταχυδρομείου. Ο πειρασμός από τα εξαφανισμένα εκατομμύρια, θα οδηγήσει τον Τσάρλι και τον Λι να επισκεφθούν το Μαϊάμι για να πάρουν μια συνέντευξη από τον πρώην μηχανικό του Τζόνι.

Ο Ερλ Συλβέστερ, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως τον μοναδικό φίλο του Τζόνι, κατάρεει όταν μαθαίνει για τον θάνατό του. Στο μεταξύ μέσα από λυγμούς και γουλιές ουίσκι, θα πει την ιστορία όπως ο ίδιος τη θυμόταν. Ο Τζόνι Νορθ ήταν στην κορυφή του επαγγέλματός του, όταν συνάντησε την όμορφη Σίλα Φαρ. Ο Τζόνι την ερωτεύτηκε και σχεδίαζε να της προτείνει γάμο, μετά την νίκη του στον επόμενο μεγάλο αγώνα του. Ωστόσο, η αγωνιστική καριέρα του Τζόνι τελείωσε με μια φλεγόμενη συντριβή του αυτοκίνητου του, λόγω ενός προβλήματος στον έναν πίσω τροχό.

Στο νοσοκομείο, ο Ερλ αποκάλυψε στον Τζόνι ότι η Σίλα ήταν η ερωμένη του αφεντικό του υπόκοσμου Τζακ Μπραούνινγκ. Γνωστή για τα εξωφρενικά γούστα της, η Σίλα έχει ήδη απατήσει τον Μπραούνινγκ με πολλούς άλλους αθλητές. Εξοργισμένος και πληγωμένος, ο Τζόνι απέρριψε τις προσπάθειες της Σίλας να του εξηγήσει και έκοψε την σχέση του με αυτήν. Μετά το ατύχημα η Σίλα βρήκε τον Τζόνι να εργάζεται ως μηχανικός σε πιτ στοπ. Του λέει ότι έχει μια πολύ καλύτερη δουλειά που θα μπορούσε σύντομα να βγάλει πολλά χρήματα, λέγοντας του ότι ο Μπραούνινγκ σχεδίαζε την ληστεία μιας χρηματαποστολής του ταχυδρομείου. Έπειτα η Σίλα θα γνωρίσει τον Μπραούνινγκ στον Τζόνι Νορθ, ο οποίος θα συμφωνήσει με τον Τζόνι να πάρει μέρος στην ληστεία ως οδηγός διαφυγής του.

Κατά την διάρκεια της ληστείας ο Μπραούνινγκ με τον Τζόνι, ντυμένοι ως αστυνομικοί θα τοποθετήσουν μια ψεύτικη πινακίδα παράκαμψης για να στείλουν το φορτηγό του ταχυδρομείου σε ένα απομονωμένο ορεινό δρόμο. Όταν το φορτηγό σταματήσει, η συμμορία θα το κλέψει υπό την απειλή όπλου, παίρνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο Τζόνι στη συνέχεια αναγκάζεται να πετάξει τον Μπραούνινγκ έξω από το αυτοκίνητο και να εξαφανιστεί με τα χρήματα της ληστείας.

Ακούγοντας αυτήν την ιστορία, ο Τσάρλι και ο Λι αποφασίζουν να επισκεφτούν τον Μπραούνινγκ, ο οποίος είναι τώρα ιδιοκτήτης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων στο Λος Άντζελες. Ο Μπραούνινγκ κατά την συνάντηση του με τους δύο δολοφόνους επιμένει ότι είναι ένας έντιμος επιχειρηματίας και δεν έχει καμία ιδέα για το τι απέγιναν τα χρήματα της ληστείας. Θα τους αποκαλύψει ότι η Σίλα διαμένει σε ένα ξενοδοχείο και αναλαμβάνει να τους κανονίσει μια συνάντηση μαζί της.

Για να στερήσουν τον χρόνο στον Μπραούνινγκ να σχεδιάσει μια ενέδρα εναντίον τους, ο Τσάρλι και ο Λι θα πάνε στο ξενοδοχείο της Σίλας αρκετές ώρες νωρίτερα από ότι είχε συμφωνηθεί. Κατά την πρώτη τους συνάντηση με την Σίλα, αυτήν αρνείται ότι ξέρει κάτι για τον Τζόνι και τα χρημάτα. Ο Τσάρλι και ο Λι την χτύπουν και την πιάνουν από τους αστραγάλους της και την κρέμανε έξω από ένα παράθυρο του δωματίου. Τρομοκρατημένη τότε θα τους πει την αλήθεια. Το βράδυ πριν τη ληστεία, είπε στον Τζόνι ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο επειδή ο Μπραούνινγκ είχε την πρόθεση να τον σκοτώσει και να πάρει το μερίδιό του. Ο Τζόνι τότε ήθελε να σκοτώσει τον Μπραούνινγκ επί τόπου, αλλά η Σίλα επέμεινε ότι είχε μια καλύτερη ιδέα. Από τις συμβουλές της, ο Τζόνι πέταξε τον Μπραούνινγκ έξω από το αυτοκίνητο και πήγε όλα τα χρήματα στην Σίλα.

Καθώς οι δύο εραστές εισήλθαν στο δωμάτιο του μοτέλ που η Σίλα είχε προσχεδιασμένο, ο Μπραουνιν τους περίμενε. Τότε η Σίλα ζήτησε από τον Μπραούνινγκ να «το κάνει γρήγορα,» και ο αυτός πυροβόλησε τον Τζόνι, τραυματίζοντας τον σοβαρά, με τον Τζόνι να δραπετεύει. Αποδείχθηκε ότι η Σίλα ήταν η σύζυγος του Μπραούνινγκ, και είχε χρησιμοποιήσει τον Τζόνι για το σχέδιο τους να πάρουν όλα τα χρήματα. Η Σίλα εξέφρασε τον φόβο ότι ο Τζόνι θα επιδιώξει την εκδίκηση, και έτσι ο Μπραούνινγκ προσέλαβε τον Τσάρλι και τον Λι να τον δολοφονήσουν.

Τώρα ο Τσάρλι καταλαβαίνει επιτέλους γιατί ο Τζόνι Νορθ αρνήθηκε να φύγει και τον σκότωσαν. Ο μόνος άνθρωπος που αρνείται να τρέξει είναι ένας άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του ήδη νεκρό. Η προδοσία της Σίλας είχε ήδη σκοτώσει από καιρό τον Τζόνι, πριν από τις σφαίρες να τον έχουν αγγίξει ποτέ. Ο Τσάρλι με τον Λι παίρνουν την Σίλα και σκοπεύουν να την πάνε στον Μπραουνινγκ, αλλά αυτός θα τους στήσει ενέδρα έξω από το ξενοδοχείο και θα σκοτώσει τον Λι και θα τραυματίσει σοβαρά τον Τσάρλι, και μετά Θα πάρει την Σίλα όπου θα πάνε στο σπίτι τους για να πάρουν τα χρήματα και να διαφύγουν στο εξωτερικό. Ο Τσάρλι θα τους προλάβει στο σπίτι και θα σκοτώσει τον Μπραούνινγκ και την Σίλα. Αφού πάρει τα χρήματα θα πέσει έξω νεκρός στο γρασίδι, με ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας να κάνει την εμφάνιση του στο δρόμο προς το σπίτι.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου 1965 στις κινηματογραφικές αίθουσες Αλεξάνδρα, Έμπασυ και Τιτάνια στην Αθήνα.[6]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κριτικός κινηματογράφου Τζέι Χόμπερμαν που γράφει στους New York Times θεωρεί την έκδοση του Σίγκελ ως μια πιο ζωντανή, βελτιωμένη και σκληρή προσαρμογή του διηγήματος του Χεμινγουέι από την έκδοση του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Σιόντμακ του 1946.[7] Ο Χόμπερμαν γράφει:

«Το καστ είναι πρώτης τάξεως. Χάρη στην κομψή, μουντή απειλή του Μάρβιν και την έντονη αναζήτηση συγκίνησης που προβάλλεται από την αριστοκρατική φινέτσα της Άντζι Ντίκινσον, η ταινία αποπνέει ένα κυνικό Rat Pack...Το δίδυμο έχει τους δύο αδυσώπητους εκτελεστές (Λι Μάρβιν και Κλου Γκάλαγκερ, σε αντίστοιχες αποχρώσεις και στολές από δέρμα καρχαρία) που κυνηγούν τη λεία τους (Τζον Κασαβέτης) σε ένα σχολείο για τυφλούς. Η αποστολή τους ολοκληρώνεται ανάμεσα σε ένα πλήθος μαρτύρων, κανένας από τους οποίους δεν μπορεί να δει[8]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 80% βασισμένες σε 25 κριτικές, με μέσο όρο 7.2 στα 10. Η κριτική συναίνεση του ιστοτόπου αναφέρει: "Αν και δεν μπορεί να είναι η καλύτερη από την κλασική εκδοχή του Ρόμπερτ Σιόντμακ του 1946, η ερμηνεία του Ντον Σίγκελ για την ιστορία του Ερνεστ Χεμινγουέι στοιχηματίζει τη δική του βίαιη περιοχή και προσφέρει μια τρομερά σκληρή στροφή από τον Λι Μάρβιν." [9]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0058262/. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. «Robert Phillips - IMDb».
  4. www.cnc.fr/documents/36995/154245/Box-office+1964.pdf/f2026256-7461-1272-920e-593bf33e7bc0?t=1634044354308. σελ. 18.
  5. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0058262/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 17  Δεκεμβρίου 2023.
  6. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 17 Ιανουαρίου 1965. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. Hoberman, 2015
  8. Hoberman, 2015
  9. «The Killers (1964)». Rotten Tomatoes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]