Ντενίς του Θιφουέντες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διονύσιος του Σιφουέντες
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1354
Κοΐμπρα
Θάνατος1403
Στέμμα της Καστίλης
Τόπος ταφήςΒασιλικό Μοναστήρι της Σάντα Μαρία της Γουαδελούπης
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πορτογαλίας
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΠέτρος Α΄ της Πορτογαλίας και Ινές ντε Κάστρο
ΑδέλφιαΜαρία της Πορτογαλίας, μαρκησία της Τορτόσα (elder paternal half-sister)
Louis of Portugal (μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας (μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Infanta Maria of Portugal (elder paternal half-sister)
Infante Afonso
Ιωάννης, δούκας της Βαλένσια ντε Κάμπος
Βεατρίκη της Πορτογαλίας, κόμισσα του Αλμπουρκέρκε
Ιωάννης Α΄ της Πορτογαλίας (νεότερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
ΟικογένειαΠορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Ντενίς του Θιφουέντες ή περιστασιακά Ντενίς Κάστρο, (Πορτογαλική γλώσσα : Dinis, περί το 1354 - περί το 1403) από τον Πορτογαλικό Οίκο της Βουργουνδίας ήταν λόγω της συζύγου του κύριος του Θιφουέντες (Cifuentes), Εσκαλόνα υ Άλβαρ ντε Τόρμες και του Βίλαρ-Ντομπάρντο.[1][2] Ο Ντενίς ήταν δεύτερος γιος του Πέτρου Α΄ της Πορτογαλίας και της Ινές ντε Κάστρο κόρης τού Πέτρου Φερνάντεθ δε Κάστρο. Η Ινές ήταν ευγενής από τη Γαλικία (Ισπανία) που είχε μεταφέρει με την συνοδεία της στην Πορτογαλία η Κωνσταντία του Πενιαφιέλ, πρώτη σύζυγος του Πέτρου Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρος Α΄ την είχε ερωμένη, όταν ακόμη ήταν διάδοχος. Ο πατέρας του Αλφόνσος Δ΄ της Πορτογαλίας δεν ήθελε τη σχέση και διέταξε τον φόνο της. Όταν τον διαδέχθηκε ο Πέτρος Α΄, ομολόγησε ότι την είχε νυμφευτεί μυστικά. Αν οΝτενίς θεωρηθεί νόθος έχει το επώνυμο ντε Κάστρο, αν είναι νόμιμος τότε είναι πρίγκιπας (infante) της Πορτογαλίας. Ήταν ο δεύτερος γιος της Ινές και ο τρίτος τού Πέτρου Α΄, καθώς ο Πέτρος από την Κωνσταντία είχε έναν μεγαλύτερο γιο που έγινε ο Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας. Επίσης ο Πέτρος Α΄ από την ερωμένη του Τερέσα Λοουρένσο είχε έναν τέταρτο γιο, τον νόθο Ιωάννη Α΄ Μάγιστρο τού Τάγματος τού Αβίς.

Το 1355 απεβίωσε η Ινές και ο Ντενίς με τον αδελφό του Ιωάννη έφυγαν στο Βασίλειο της Καστίλης. Κατά την κρίση στην Πορτογαλία των ετών 1383-1385 διεκδίκησαν τον θρόνο η Βεατρίκη της Πορτογαλίας (κόρη τού Φερδινάνδου Α΄), ο Ιωάννης ντε Κάστρο, ο Διονύσιος και ο Ιωάννης Α΄ τού Αβίς. Ο Ντενίς ανακηρύχθηκε βασιλιάς στην πόλη τού Σανταρέμ, αλλά οι υποστηρικτές του στην Καστίλη τελικά έχασαν τον θρόνο την εποχή που έγινε η Μάχη της Αλζουμπαρότα (1385), όπου ο Ιωάννης Α΄ τού Αβίς επικράτησε ως βασιλιάς.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1372 την Ιωάννα από τον Καστιλιανό Οίκο της Ιβρέας, νόθη κόρη τού Ερρίκου Β΄ της Καστίλης. Η Ιωάννα ήταν κυρία τού Θιφουέντες και μαζί είχαν τέκνα:

  • Φερδινάνδος γενν. π. 1380, κύριος τού Θιφουέντες, νυμφεύτηκε δύο φορές και είχε απογόνους.
  • Πέτρος γενν. π. 1385, κύριος τού Κολμενάρεζο, έκανε γάμο και είχε τέκνα.
  • Βεατρίκη απεβ. 1470, άγαμη.[3]

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fernandes 2006, σ. 268
  2. Olivera Serrano 2005, σ. 130
  3. Olivera Serrano 2005, σ. 130

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fernandes, Fátima Regina (2006). "Estratégias de Legitimação Linhagística em Portugal nos Séculos XIV e XV" (PDF). Revista da Faculdade de Letras: História. III (in Portuguese). Vol. 7. University of Porto. pp. 263–284. ISSN 0871-164X. Archived (PDF) from the original on 7 January 2014.
  • Olivera Serrano, César (2005). Beatriz de Portugal: La pugna dinástica Avís-Trastámara (PDF) (in Spanish). Archived (PDF) from the original on 13 March 2011.