Νικόλαος Νικολάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Νικολάου
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας

Ο Νικόλαος Νικολάου (1875-1963) ήταν Έλληνας μαθηματικός και συγγραφέας, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης.

Βιογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Νικολάου γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας το 1875 και πέθανε στην Αθήνα το 1963 σε ηλικία 88 ετών. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καναλίων, στο Σχολαρχείο Φαναρίου και στο Γυμνάσιο Καρδίτσας.[1] Ήταν πολύ καλός μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και ο πατέρας του αποφάσισε, μετά από επιμονή του ιδίου, να τον στείλει να σπουδάσει στην Αθήνα. Επειδή ήταν πάμπτωχος ξεκίνησε για την Αθήνα με τα πόδια και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία έφτασε στη Χαλκίδα, όπου επιβιβάστηκε σε κάποιο μεταφορικό μέσο και έφτασε στην Αθήνα. Παντρεύτηκε την Αρετή Λιασκοβίτη και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία της φυσικομαθηματικής Σχολής από οπου πήρε πτυχίο με άριστα (περίπου το 1900) και διδακτορικό.

Εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπηρέτησε ως καθηγητής Μαθηματικών στα Γυμνάσια Καλαμπάκας και Καρδίτσας. Περίπου το 1912 μετατίθεται στην Αθήνα και διδάσκει στο Βαρβάκειο και στο Β΄ Πρακτικό Λύκειο Αθηνών και αργότερα στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης, όπου μετεκπαιδεύονται οι καθηγητές των μαθηματικών. Παράλληλα με τη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία ιδρύει το 1923 το πρώτο Μαθηματικό Φροντιστήριο για την ενίσχυση των μαθητών στη μαθηματική Επιστήμη.[2] Το 1932 κρίθηκε ασυμβίβαστη η διπλή εργασία στο δημόσιο και στο φροντιστήριο και ο Νικολάου αφοσιώθηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην συγγραφή βιβλίων. Λειτούργησε φροντιστήριο επί της οδού Σολωνος 13 και συνέγραψε 17 βιβλία. Οργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα φροντιστηριακά μαθήματα κατ΄οίκον δι αλληλογραφίας.[2]

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικολάου έχει πλούσια συγγραφική δράση. Τα βιβλία του διδάσκονταν για πολλά χρόνια στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και εκδίδονταν από τον Οργανισμό Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων τις δεκαετίες ΄40, ΄50 και ΄60.

Συνέγραψε: "Η Θεωρητική Αριθμητική","Η Μεγάλη Στοιχειώδης Γεωμετρία", "Η Μεγάλη Στοιχειώδης Αλγεβρα", "Η Μεγάλη Ευθύγραμμος Τριγωνομετρία","Η Στοιχειώδης Ευθύγραμμος Τριγωνομετρία", κλπ. "Η Μεγάλη Κοσμογραφία" εκδόθηκε το 1963, έτος του θανάτου του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λιάκου, χρήστος (φύλλο 119). [www.kanalia-karditsa.gr «Αναμνήσεις από την οικογένεια του Καναλιώτη Νικολάου Νικολάου, Μαθηματικού»]. εφημερίδα ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. www.kanalia-karditsa.gr. 
  2. 2,0 2,1 Μαυρομμάτης, Κωνσταντίνος. [www.kanalia-karditsa.gr «Ο Καναλιώτης Μαθηματικός Νικόλαος Δ. Νικολάου»]. Εφημερίδα ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (φύλλο 71). www.kanalia-karditsa.gr.