Μκουάουα (τμήμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μκουάουα
(Mkwawa)
Τοπική ονομασία Kata ya Mkwawa
Αστικό Τμήμα
Φωτογραφία του Αρχηγού Μκουάουα (Chief Mkwawa).
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Νότια Υψίπεδα
Περιφέρεια Ιρίνγκα
(Iringa Region)
Περιοχή Αστική Περιοχή Ιρίνγκα
(Iringa Urban District)
Επιφάνεια 27,13 km²[1]
10,5 mi²
Πληθυσμός 9.673 (2012)[1]
Πυκνότητα Πληθυσμού 356,6 / km² (2012)[1]
137,7 / mi² (2012)
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρομικός Κώδικας 51xxx
Κωδικός κλήσης 026
Δικτυακός Ιστότοπος Περιφέρειας www.iringa.go.tz

Το Αστικό Τμήμα Μκουάουα[Σημ. 1] (Αγγλικά: Mkwawa Urban Ward, Σουαχίλι: Kata ya Mkwawa), διοικητικά ανήκει στην Αστική Περιοχή Ιρίνγκα (Iringa Urban District), της Περιφέρειας Ιρίνγκα (Iringa Region), στα Νότια Υψίπεδα (Southern Highlands) της Τανζανίας.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, το Αστικό Τμήμα Μκουάουα είχε πληθυσμό 8.029 άτομα[2] και το 2012 αυτός αυξήθηκε στα 9.673 άτομα.[1]

Προέλευση ονομασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αστικό Τμήμα, ονομάστηκε προκειμένου να τιμήσει τον Αρχηγό Μκουάουα, ο οποίος ήταν φυλετικός ηγέτης των Χέχε (Hehe) στην Γερμανική Ανατολική Αφρική (τώρα ως επί το πλείστον το ηπειρωτικό τμήμα της Τανζανίας) και ο οποίος ήρθε σε αντίθεση με τον Γερμανικό αποικισμό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Uwemba όσο και η ονομασία Uweba, στα Ελληνικά γράφονται ως «Ουουέμπα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Ου-ουέ-μ-μπα» και όχι ως «Ου-ουέ-μπα» (γιατί δεν είναι Uweba αλλά Uwemba). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Thomas Brinkhoff (4 Φεβρουαρίου 2017). «Subdivision». City Population. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2017. 
  2. «2002 Population and Housing Census General Report». Government of Tanzania. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2009.