Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Χρυσόστομος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών
Από25 Ιουνίου 1967
Έως29 Νοεμβρίου 1978
ΠροκάτοχοςΠαύλος
ΔιάδοχοςΝικηφόρος
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΕυστάθιος Γιαλούρης
Γέννηση1916
Παλαιοχώρι Λέσβου, Ελλάδα
Θάνατος29 Νοεμβρίου 1978 (62 ετών)
Χίος, Ελλάδα
ΤαφήΝέα Μονή Χίου
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος (κατά κόσμον Ευστάθιος Γιαλούρης, 1916-1978) ήταν Έλληνας θεολόγος, επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρυσόστομος Γιαλούρης γεννήθηκε το 1916 στο Παλαιοχώρι Λέσβου, με καταγωγή από τα Ψαρά. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου. Συνδέθηκε πνευματικά, από νεαρή ηλικία με τον Ιερομόναχο Κορνήλιο Μαρμαρινό, τότε Εφημέριο του Ναό στο Παλαιοχώρι του Πλωμαρίου και μετέπειτα και γέροντας στη Μονή της Αγίας Σκέπης στο Χαλκειός της Χίου. Από την ηλικία των 18 ετών υπηρέτησε ως Ιεροψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου.

Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη Μοναχός στη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Λέσβου και έλαβε το όνομα Χρυσόστομος από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Α'. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1941 και το 1948 Πρεσβύτερος προχειρισθείς Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλως Μυτιλήνης. Στη Μυτιλήνη έμεινε μέχρι το 1954, όπου ασχολήθηκε με το κήρυγμα, την αρθρογραφία έχοντας τη διεύθυνση του περιοδικού «Ο Ποιμήν». Το 1954 μετατέθηκε ως Ιερατικός Προϊστάεμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων ενώ λίγο διάστημα αργότερα Ιερατικός Προϊστάμενος και Ιεροκήρυκας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά, θέση την οποία διατήρησε έως το 1967. Ίδρυσε το Σύλλογο «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στον Πειραιά, με σπουδαίο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο. Κήρυττε συχνά σε μεγάλες αίθουσες, στον «Παρνασσό», στην «Εταιρεία Φίλων του Λαού», στον «Πειραϊκό Σύνδεσμο» και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Το 1954 ανέλαβε Διευθυντής του «Φροντιστηρίου Πνευματικών Ελλάδος», με έδρα τη Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου επιμορφώνονταν όλοι οι Πνευματικοί από όλη την Ελλάδα.

Στις αρχιερατικές εκλογές του 1965, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τον προέτεινε για την Μητρόπολη Χίου, στην οποίαν εξελέγη με διαφορά μόλις 1ψήφου ο Παύλος Πολυμερόπουλος. Τέλος δε, ασθενής ων ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός προέτεινε γραπτώς για την διαδοχή του τον τότε Πρωθιερέα των Ανακτόρων Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Κοτσώνη και τον Διευθυντή του Φροντιστηρίου Πνευματικών Ελλάδος, Πρωτοσύγκελλο Χρυσόστομο Γιαλούρη.

Εξελέγη από την Αριστίνδην Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και χειροτονείται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Α' στις 25 Ιουνίου 1967, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου. Με την ενθρόνισή του στη Χίο, εγκαταβιώνει στην Ιερά Νέα Μονή και αργότερο στο Ησυχαστήριο που δημιούργησε στον Βροντάδο, στη μνήμη του Αγίου Μακαρίου Νοταρά.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 1972, είχε οριστεί ομιλητής στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία της Ιεράς Συνόδου, των κυβερνώντων και άλλων. Εκεί λοιπόν, ο Χρυσόστομος, μίλησε και κατήγγειλε τη μασονία, με θέμα του κηρύγματός του να είναι: «Η μασονία και το διαβρωτικό της έργο εναντίον της Εκκλησίας κι εναντίον του Έθνους». Επειδή είχε αντισταθεί στην ίδρυση του Ρόταρι στη Χίο, η μασονία του κήρυξε μεγάλο διωγμό.

Με πρωτοβουλία του, το 1973, ήρθαν στη Χίο, τα οστά του Αγίου Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα και τοποθετήθηκαν στον μαρμάρινο αδριάντα που καλλιτεχνήθηκε προς τιμήν του μπροστά από το Δημαρχείο της Χίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1978 υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, με απότοκη ημιπληγία και σοβαρά κινητικά προβλήματα. Μετά από νοσηλεία μερικών μηνών στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, επανήλθε στα καθήκοντά του, χωρίς να λειτουργεί πλέον αλλά ρίχνοντας το βάρος του στο κήρυγμα και στην ιεραποστολη.

Στις 29 Νοεμβρίου 1978 συμμετείχε στην τελετή αποφοίτησης του Μιχάλειου Ορφανοτροφείου Κορασίδων Χίου, όπου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε επειγόντως με νοσοκομειακό όχημα στο Νοσοκομείο Χίου. Απεβίωσε στις 29 Νοεμβρίου του 1978. Το σκήνωμά του ετέθη σε τριήμερο προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων. Στις 2 Δεκεμβρίου 1978 τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Τοποτηρητού της Μητροπόλεως Χίου, Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, του Μητροπολίτη Κερκύρας Πολυκάρπου και του Μητροπολίτη Ύδρας Ιεροθέου. Ενταφιάσθηκε, κατά επιθυμία του, στη Νέα Μονή Χίου. Την 1η Οκτωβρίου 2004 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του, ευωδίασε όλος ο αύλειος χώρος της Νέας Μονής, στο άνοιγμα του μυροβόλου τάφου του.