Λουτσίνα Τσφιερτσακιεβιτσόβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουτσίνα Τσφιερτσακιεβιτσόβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Οκτωβρίου 1829
Βαρσοβία[1]
Θάνατος26  Φεβρουαρίου 1901 ή 1901[2]
Βαρσοβία[1]
Τόπος ταφήςΠροτεσταντικό Αναμορφωμένο Νεκροταφείο της Βαρσοβίας
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πολωνίας (1815-1915)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοικοδέσποινα λογοτεχνικού σαλονιού
δημοσιογράφος
συγγραφέας[3]
δημοσιογράφος άποψης[4]
Αξιοσημείωτο έργο365 obiadów za pięć złotych
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λουτσίνα Τσφιερτσακιεβιτσόβα (πολωνικά: Lucyna Ćwierczakiewiczowa, προφέρεται: [luˈt͡sɨna t͡ɕfʲert͡ʂakʲeviˈt͡ʂɔva]) (1829 - 26 Φεβρουαρίου 1901) ήταν Πολωνή συγγραφέας, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων πολωνικής μαγειρικής.

Ζωή και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τσφιερτσακιεβιτσόβα γεννήθηκε στη Βαρσοβία, στην αξιοσημείωτη οικογένεια του φον Μπάχμαν. Το 1858 δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο, το Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast (Η μόνη πρακτική συλλογή συνταγών για όλα τα είδη οικιακής χρήσης και ζαχαροπλαστικής). Η δουλειά της βασίστηκε τόσο στη δική της μαγειρική εμπειρία όσο και στα απομνημονεύματα του 17ου και του 18ου αιώνα από την πολωνική σλάχτα. Το 1860 δημοσίευσε ένα άλλο βιβλίο μαγειρικής, το 365 obiadów za pięć złotych (365 δείπνα για 5 ζλότι).

Το 1865, ξεκίνησε τη δική της στήλη στο εβδομαδιαίο Bluszcz, όπου ασχολούταν με την κουζίνα και τη μόδα. Συνεργάστηκε επίσης με την Kurier Warszawski, την πιο αξιοσημείωτη εφημερίδα της Βαρσοβίας εκείνης της εποχής. Τη δεκαετία του 1870, δημοσίευσε αρκετούς άλλους οδηγούς για το μαγείρεμα, τον καθαρισμό και τη σύνθεση λουλουδιών. Άρχισε επίσης να προσκαλεί πολλές εξέχουσες προσωπικότητες στο σουαρέ της στην οδό Κρουλέφκσα 3. Μεταξύ των προσκεκλημένων της ήταν οι πιο σημαντικοί συγγραφείς και δημοσιογράφοι της εποχής της, συμπεριλαμβανομένου του Μπολέσουαφ Πρους.[5]

Τα βιβλία της την έκαναν την πιο δημοφιλή συγγραφέα στην Πολωνία. Πριν από το 1924, το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της εκδόθηκε 23 φορές, με περισσότερα από 130 χιλιάδες αντίτυπα να πωλούνται παγκοσμίως, περισσότερο από όλα τα βιβλία των Χένρικ Σιενκιέβιτς και Μπολέσουαφ Πρους. Εξαιτίας αυτού, έγινε διάσημη, όπως επίσης χλευάστηκε από πολλούς «σοβαρούς» συγγραφείς της εποχής. Το βάρος της (πάνω από 130 κιλά) και η υπεροψία της απέφεραν το ψευδώνυμο Ćwierciakiewiczowa, μια έμμεση αναφορά στην πολωνική λέξη ćwierć που σημαίνει ένα τέταρτο. Αυτό το ψευδώνυμο έγινε τόσο δημοφιλές που σήμερα το όνομά της είναι συχνά λανθασμένο, ακόμη και σε σοβαρές δημοσιεύσεις.

Από το 1875, η Τσφιερτσακιεβιτσόβα αφιερώθηκε στην προετοιμασία μιας ετήσιας έκδοσης για τις γυναίκες με την ονομασία Kolęda dla Gospodyń (Κάλαντα για Νοικοκυρές). Ήταν ένα ημερολόγιο γεμάτο συνταγές μαγειρικής, προπαγάνδα δικαιώματος ψηφοφορίας των γυναικών και σύντομα μυθιστορήματα και ποιήματα.

Πέθανε στη Βαρσοβία και θάφτηκε στο Προτεσταντικό Αναμορφωμένο Νεκροταφείο της Βαρσοβίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 psb.3835.1.
  2. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. js20221148492. Ανακτήθηκε στις 2  Μαΐου 2022.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  4. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. js20221148492. Ανακτήθηκε στις 20  Δεκεμβρίου 2022.
  5. Musidłowska, Maryla. «Lucyna Ćwierczakiewiczowa». smakizycia.pl (στα Πολωνικά). 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]