Λίζι Βελάσκεθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίζι Βελάσκεθ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Lizzie Velásquez (Αγγλικά)
Γέννηση13 Μαρτίου 1989 (1989-03-13) (35 ετών)
Όστιν
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςTexas State University (έως 2012)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαρακινητικός ομιλητής
αυτοβιογράφος
ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων
συγγραφέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ελίζαμπεθ Αν Βελάσκεθ (Elizabeth Anne Velásquez ; 13 Μαρτίου 1989) είναι Αμερικανίδα ακτιβίστρια, συγγραφέας και YouTuber. Γεννήθηκε με μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο Μάρφανοιντ-λιποδυστροφία και η οποία, μεταξύ των συμπτωμάτων, την αποτρέπει να αποθηκεύει σωματικό λίπος και να αποκτά βάρος. Η ασθένεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Βελάσκεθ να πέσει θύμα εκφοβισμού στην παιδική της ηλικία. Στην εφηβεία, αντιμετώπισε τον διαδικτυακό εκφοβισμό, που τελικά την ενέπνευσε να ασχοληθεί με το κίνητρο και τις ομιλίες με θέμα αυτό.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1989 στο Ώστιν και είναι η μεγαλύτερη από τα τρία παιδιά της Ρίτα και του Γουαδελούπε Βελάσκεθ. Γεννήθηκε τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα και το βάρος της ήταν μόλις 1.219 κιλά (2 πόντοι, 10 ίντσες).

Η Βελάσκεθ φοίτησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τέξας μέχρι τα τέλη του 2012, όπου αρίστευσε στο Τμήμα Επικοινωνίας. Είμαι ρωμαιοκαθολική και έχει δηλώσει για την πίστη της, "Έχει υπάρξει ο βράχος μου για κάθε περίσταση, το να έχω απλά τον χρόνο να μένω μόνη και να προσεύχομαι και να μιλάω στον Θεό και να ξέρω ότι είναι εκεί για μένα".

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2006 που ένα βίντεο στο YouTube την χαρακτήρισε ως την "Ασχημότερη Γυναίκα στον Κόσμο", όταν η ίδια ήταν 17 ετών, η Βελάσκεθ έχει εκφραστεί κατά του εκφοβισμού. Τον Ιανουάριο 2014, έδωσε μια ομιλία στο TEDxAustinWomen με τον τίτλο "Πώς ορίζεις εσύ τον εαυτό σου" ενώ τα βίντεό της στο YouTube έχουν λάβει πάνω από 54 εκατ. προβολές. Είναι γνωστή για την αισιοδοξία της. Για τον Μήνα Αποφυγής του Εκφοβισμού το 2015, φιλοξένησε ένα challenge στα κοινωνικά δίκτυα.

Το πρώτο της βιβλίο, σε συνεργασία με την μητέρα της Ρίτα, είναι μια αυτοβιογραφία της που δημοσιεύτηκε το 2010 στα αγγλικά και στα ισπανικά. Ονομάζεται Lizzie Beautiful: The Lizzie Velásquez Story και περιλαμβάνει τις επιστολές που είχε γράψει η μητέρα της Βελάσκεθ στην ίδια όταν ήταν ακόμα παιδί.

Η Βελάσκεθ έχει επίσης γράψει δυο παιδικά βιβλία, που εξιστορούν προσωπικές ιστορίες και προσφέρουν συμβουλές. Το βιβλίο Be Beautiful, Be You (2012) περιγράφει το ταξίδι της στο "να ανακαλύψει τι μας κάνει πραγματικά όμορφους, και διδάσκει τους αναγνώστες να αναγνωρίζουν τα μοναδικά χαρίσματά τους". Το βιβλίο αυτό είναι επίσης διαθέσιμο στα ισπανικά με τον τίτλο Sé bella, sé tú misma (2013). Το βιβλίο Choosing Happiness (2014) αναφέρεται σε μερικά από τα εμπόδια που η Βελάσκεθ έχει αντιμετωπίσει και πώς "έμαθε την σημασία να επιλέγει το να είναι ευτυχισμένη όταν τα πάντα οδηγούν στο να πρέπει να τα παρατήσεις". Και τα δυο βιβλία εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Liguori Publications.

Το βιβλίο Dare to be Kind, που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2017, αναφέρεται στην σημασία τού να παραμένεις ευγενικός και απορρέει από την προσωπική εμπειρία της από πρώτο χέρι απέναντι στον προσωπικό και διαδικτυακό εκφοβισμό.

Ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο A Brave Heart: The Lizzie Velásquez Story έκανε πρεμιέρα στο κανάλι SXSW στις 14 Μαρτίου 2015. Η ταινία προβλήθηκε στο κανάλι Lifetime στις 17 Οκτωβρίου 2016.

Η Βελάσκεθ πρωταγωνιστεί από τον Απρίλιο 2017 στην σειρά Unzipped, σε δικό της σενάριο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]