Κωνσταντίνος (γιος του Βασιλείου Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος
Ο Κωνσταντίνος (δεξιά) με τον Αυτοκράτορα Βασίλειο (αριστερά) σε νόμισμα της εποχής
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος3  Σεπτεμβρίου 879
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Κωνσταντίνος (γεννήθηκε μεταξύ 855 και 865, πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 879) ήταν βυζαντινός συν-αυτοκράτορας, μαζί με τον Βασίλειο Α΄ ως ανώτερο αυτοκράτορα, από τον Ιανουάριο του 868 έως τις 3 Σεπτεμβρίου 879.

Οι γονείς του είναι θέμα συζήτησης, αλλά οι ιστορικοί γενικά υποθέτουν ότι είναι γιος του αυτοκράτορα Βασιλείου Α' (867–886) και της πρώτης του συζύγου Μαρίας ή της δεύτερης, Ευδοκίας Ιγγκερίνας. Άλλες θεωρίες τον αναφέρουν ως γιο του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ' (842–867) και της Ευδοκίας. Ο Κωνσταντίνος έγινε συναυτοκράτορας από τον Βασίλειο περί τον Ιανουάριο του 868. Αρραβωνιάστηκε την Ερμενγκάρδη της Ιταλίας, κόρη του αυτοκράτορα Λουδοβίκου Β' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το 870/871, αλλά δεν είναι γνωστό αν τελικά την παντρεύτηκε. Μερικές πηγές ισχυρίζονται ότι το έκανε, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Κωνσταντίνος ήταν ο επιδιωκόμενος κληρονόμος του Βασιλείου και ως εκ τούτου έλαβε μεγάλη φροντίδα από αυτόν και τον συνόδευσε σε στρατιωτικές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένης μιας στη Συρία, για την οποία μοιράστηκε έναν θρίαμβο. Συγκριτικά, ο μικρότερος αδερφός του, Λέων (886–912), έγινε συναυτοκράτορας απλώς για να εξασφαλίσει την αυτοκρατορική συνέχεια και να ενισχύσει τη νομιμότητα. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος πέθανε από πυρετό στις 3 Σεπτεμβρίου 879, πριν από τον πατέρα του. Μετά τον θάνατό του, ο Λέων έγινε ο κύριος κληρονόμος και ο τρίτος τους αδελφός, ο Αλέξανδρος (912–913), αναδείχθηκε συναυτοκράτορας.