Ευδοκία Ιγγερίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευδοκία Ιγγερίνα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση840
Θάνατος882
Κωνσταντινούπολη
Τόπος ταφήςΝαός των Αγίων Αποστόλων
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Θρησκείαχριστιανός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
μονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒασίλειος Α΄
ΤέκναΛέων ΣΤ´ ο Σοφός
Αλέξανδρος
Πατριάρχης Στέφανος Α΄
ΓονείςInger Martinakios[1]
ΟικογένειαΜακεδονική Δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒυζαντινή Αυτοκράτειρα (866–882)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ευδοκία Ιγγερίνα (840882) ήταν σύζυγος του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Βασιλείου Α΄, ερωμένη του προκατόχου του Μιχαήλ Γ΄ και μητέρα των αυτοκρατόρων Λέοντα ΣΤ΄ και Αλέξανδρου και του Στέφανου Α΄ Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευδοκία ήταν κόρη του Ιγγερινού, που ήταν στη φρουρά των Βαράγγων στην υπηρεσία του αυτοκράτορα. Η μητέρα της ήταν κόρη του Μαρτινάκιου, 5ου απογόνου τού Ανδρέα μικρανιψιού του Ηρακλείου και είχε μακρινή σχέση με την αυτοκρατορική οικογένεια.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή η οικογένειά της ήταν εικονομαχική, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα την αποδοκίμαζε σθεναρά. Περίπου το 855 η Ευδοκία έγινε η ερωμένη του γιου της Θεοδώρας, Μιχαήλ Γ΄, ο οποίος έτσι επιβαρύνθηκε με την οργή της μητέρας του και του ισχυρού υπουργού Θεόκτιστου. Ανίκανος να διακινδυνεύσει ένα μεγάλο σκάνδαλο, ο Μιχαήλ άφησε τον Ευδοκία και την πάντρεψε με τον φίλο του Βασίλειο, αλλά συνέχισε τη σχέση του μαζί της. Ο Βασίλειος αντισταθμίστηκε με την αδελφή του αυτοκράτορα Θέκλα ως δικιά του ερωμένη.

Η Ευδοκία γέννησε ένα γιο, τον Λέοντα, τον Σεπτέμβριο του 866 και έναν άλλον, τον Στέφανο, τον Νοέμβριο του 867. Ήταν επίσημα παιδιά του Βασιλείου, αλλά αμφισβητήθηκε η πατρότητά τους, προφανώς, ακόμη και από τον ίδιο τον Βασίλειο. Η παράξενη προώθηση του Βασιλείου ως συν-αυτοκράτορα (Μάιος 867) δανείζει κάποια υποστήριξη στην πιθανότητα, ότι τουλάχιστον ο Λέων ήταν πραγματικά νόθος γιος του Μιχαήλ Γ΄. Η καταγωγή των νεότερων παιδιών της Ευδοκίας δεν αποτελεί αντικείμενο της διαφοράς, αφού ο Μιχαήλ Γ΄ δολοφονήθηκε το Σεπτέμβριο του 867. Για μια δεκαετία ενώ βασίλευε ο Βασίλειος, η Ευδοκία ενεπλάκη με άλλον άνδρα, τον οποίο ο αυτοκράτορας διέταξε να καρεί μοναχός. Το 882, επέλεξε τη Θεοφανώ ως σύζυγο για το γιο της Λέοντα και πέθανε λίγο αργότερα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευδοκία και ο Βασίλειος είχαν επισήμως έξι γνωστά παιδιά: τον Συμπάτιο (865 - 3 Σεπτεμβρίου 879), που μετονομάστηκε σε Κωνσταντίνος, συναυτοκράτορα του Βασίλειου έως τον θάνατό του, που είχε αρραβωνιαστεί την Ερμενγάρδη της Ιταλίας· τον Λέοντα, που μπορεί να ήταν γιος του Μιχαήλ Γ΄· τον Πατριάρχη Στέφανο Α΄ που επίσης μπορεί να ήταν γιος του Μιχαήλ Γ΄· τον Αλέξανδρο· την Άννα, την Ελένη και τη Μαρία, που στάλθηκαν καλόγριες στο μοναστήρι της Αγίας Ευφημίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]