Κατάλογος βασιλέων της Κυρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πόλη Κυρήνη στην περιοχή Κυρηναϊκή ήταν μία ελληνική αποικία στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, στη σημερινή βορειοανατολική Λιβύη, που ιδρύθηκε από Δωριείς αποίκους από τη Θήρα (σημερινή Σαντορίνη) τον 7ο αι. π.Χ. Οι βασιλείς της Κυρήνης λάμβαναν μία επαναλαμβανόμενη μεταθανάτια λατρεία ως ηρώων, όπως αυτή των Δωριέων βασιλέων της Σπάρτης. [1]

Δυναστεία των Βαττιαδών, 632–440 π.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 440 π.Χ. η Κυρήνη έγινε δημοκρατία, υπό την περσική επικυριαρχία (κάτω από την οποία ήταν οι τελευταίοι βασιλείς από τον Αρκεσίλαο Γ΄ και μετά). Η Κυρήνη κατακτήθηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 331 π.Χ. και έπεσε στο μερίδιο τού Πτολεμαίου Α΄ στη διαίρεση της αυτοκρατορίας τού Αλεξάνδρου από τους διαδόχους του. Το 276 π.Χ. επιβεβαίωσε εκ νέου την ανεξαρτησία της. 

Υπό τους Πτολεμαίους, 276–249 π.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 249 π.Χ. η Κυρήνη έγινε και πάλι δημοκρατία, αλλά αποκαταστάθηκε στον έλεγχο των Πτολεμαίων το 246 π.Χ. Από το 163 π.Χ. η Κυρήνη είχε περιστασιακά δικούς της ηγεμόνες από τη δυναστεία των Πτολεμαίων.

Υπό τους Πτολεμαίους, 163–30 π.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 75 π.Χ. η πόλη έγινε μέρος μίας ρωμαϊκής επαρχίας, αλλά αποδόθηκε στους Πτολεμαίους από τον Μάρκο Αντώνιο το 37 π.Χ. Το 34 π.Χ. η Κλεοπάτρα Ζ΄ και η κόρη τού Μ. Αντώνιου, Κλεοπάτρα-Σελήνη Β΄, έγινε βασίλισσα της Κυρήνης, αλλά η πόλη επέστρεψε στη Ρώμη μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Αύγουστο το 30 π.Χ.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pindar and the cult of heroes By Bruno Currie Page 245 (ISBN 0-19-927724-9)