Ιστορία του ελληνικού έθνους (Παπαρρηγόπουλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιστορία του ελληνικού έθνους (Παπαρρηγόπουλος)

Η Ιστορία του ελληνικού έθνους είναι έργο του μεγάλου Έλληνα ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Είναι διαρθρωμένο σε πέντε τόμους και δεκαπέντε βιβλία στα οποία εξιστορούνται οι περιπέτειες του ελληνικού έθνους από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τη μεγάλη επανάσταση του 1821. Το έργο είναι γραμμένο σε αρχαΐζουσα καθαρεύουσα και ο πρόλογος του πρώτου τόμου, γραμμένος από τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο στην Αθήνα, φέρει ημερομηνία την 8 Νοεμβρίου 1885.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιστορία του ελληνικού έθνους χωρίζεται σε πέντε τόμους. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα πρώτα πέντε βιβλία και έχει ως θέμα τον αρχαίο ελληνισμό. Ο δεύτερος τόμος συγκροτείται από τα επόμενα τρία βιβλία και έχει ως θέμα τον μακεδονικό ελληνισμό και τον χριστιανικό ελληνισμό κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Ο τρίτος και ο τέταρτος τόμος έχουν ως θέμα τον μεσαιωνικό ελληνισμό. Ο τρίτος αποτελείται από τα βιβλία 9 και 10, και ο τέταρτος από τα βιβλία 11 και 12. Τέλος, ο πέμπτος τόμος αποτελείται από τα τρία τελευταία βιβλία και έχει ως θέμα του τον νέο ελληνισμό[1].

Αναλυτικά, το πρώτο βιβλίο παρουσιάζει τους ελληνικούς προϊστορικούς χρόνους, το δεύτερο τους πρώτους ιστορικούς χρόνους, το τρίτο τους μηδικούς ή περσικούς πολέμους, το τέταρτο τον πελοποννησιακό πόλεμο, το πέμπτο την παρακμή του πρώτου ελληνισμού, το έκτο τον Φίλιππο τον Β΄ της Μακεδονίας και τον Μέγα Αλέξανδρο, το έβδομο τους διαδόχους του Μέγα Αλεξάνδρου και την ελληνιστική εποχή, το όγδοο τη ρωμαϊκή κυριαρχία και τον χριστιανικό ελληνισμό, το ένατο τον βαθμιαίο εξελληνισμό του ανατολικού κράτους, το δέκατο τη μεταρρύθμιση, το ενδέκατο τη μακεδονική δυναστεία, το δωδέκατο τους Κομνηνούς και τις σταυροφορίες, το δέκατο τρίτο την επιτολή του νέου ελληνισμού, το δέκατο τέταρτο την τουρκοκρατία και το δέκατο πέμπτο την ελληνική επανάσταση του 1821[1].

Νέες σύγχρονες εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιστορία του ελληνικού έθνους κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος σε είκοσι τόμους, συμπληρωμένη και από τους τόμους του ιστορικού Παύλου Καρολίδη ώς το 1930[2].

Μία άλλη νέα έκδοση είναι εκείνη του National Geographic σε είκοσι έξι τόμους, συμπληρωμένη και επικαιροποιημένη μέχρι το 2004[3].

Και οι δύο προαναφερθείσες εκδόσεις είναι μεταγλωττισμένες στη σύγχρονη δημοτική γλώσσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος. Ιστορία του ελληνικού έθνους. Εκδόσεις Χαρ. Μπούρα. Αθήνα. χ.χ.
  2. Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, Καρολίδης Παύλος. Σειρά Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (20 τόμοι). Εκδόσεις Κάκτος.
  3. Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, National Geographic. Ιστορία του ελληνικού έθνους. Εκδόσεις 4π.