Θράσων της Ινδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προσομοίωση του νομίσματος του Θράσονα

Ο Θράσων, ήταν Ινδο-Έλληνας βασιλιάς στο Κεντρικό και Δυτικό Παντζάμπ, άγνωστος μέχρι την ανακάλυψη ενός από τα νομίσματά του το 1982 από τον R.C. Senior στο σύνολο νομισμάτων ("θησαυρό") Surana. Το νόμισμα είναι σε τεχνοτροπία παρόμοιο με αυτό του Μενάνδρου Α΄, έχει τον ίδιο τύπο Αθηνάς και μοιράζεται ένα από τα σημάδια νομισματοκοπείου του Μενάνδρου Α΄. Στο νόμισμα ο τίτλος του Θράσωνα είναι Βασιλεύς Μέγας, ένας τίτλος που μόνο ο Ευκατράδης Α΄ ο Μέγας τολμούσε να έχει μπροστά από το όνομά του και ο οποίος φαίνεται φαινομενικά λανθασμένος στο νεαρό αγόρι Θράσο, του οποίου το μόνο διατηρημένο νόμισμα δείχνει μία μικρή και ασήμαντη βασιλεία.

Η εικόνα του νομίσματός του είναι μία προσομοίωση και βασίζεται σε περιγραφή του Μποπεαράχχι του 1991, καθώς η πραγματική εικόνα δεν έχει δημοσιευθεί. Εμπρόσθια όψη: Κεφαλή του βασιλιά προς τα δεξιά, με διάδημα (ταινία νικητή) και ιμάτιο πιασμένο στον δεξί ώμο· επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΡΑΣΩΝΟΣ. Οπίσθια όψη: Η αλκίδημος Αθηνά κινείται προς τα αριστερά· στο αριστερό κρατεί οριζόντια ασπίδα και στο δεξί χέρι κεραυνό· επιγραφή Maharajasa Μahatasa / Thrasasa.

Από τους νομισματολόγους, ο Όσμουντ Μποπεαράχχι προτείνει μία προκαταρκτική χρονολόγηση το 95-80 π.Χ., αλλά ο R. C. Senior καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Θράσων ήταν ο γιος και ο κληρονόμος του Μενάνδρου Α΄ (περ. 155-130 π.Χ.). Επειδή το νόμισμά του δεν ήταν φθαρμένο και βρέθηκε σε ένα σύνολο νομισμάτων (θησαυρό) με μόνο προηγούμενα νομίσματα, [1]φαίνεται ότι όταν ήταν παιδί ανήλθε για λίγο στον θρόνο, αλλά στην αναταραχή που ακολούθησε μετά τον θάνατο του Μενάνδρου Α΄, κάποιος στρατηγός πίστεψε ότι ο τίτλος του βασιλιά θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του και εκτόπισε τον Θράσωνα.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Senior, Decline of the Indo-Greeks (1998). The coin belonged to a secretive coin-collector, who did not allow Senior to photograph it, and it remains unpublished.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • RC Senior, The Indo-Greek και Indo-Scythian King Sequences στο Δεύτερο και Πρώτο αιώνα π.Χ., ONS 179 Συμπλήρωμα.
Προκάτοχος
έπανδρος της Ινδίας
Ινδο-Έλληνας μονάρχης
στο Παντζάμπ (δυτ. Πενταποταμία)
Διάδοχος
Αρτεμίδωρος ο Ανίκητος