Φιλόξενος ο Ανίκητος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλόξενος ο Ανίκητος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Ινδοελληνικό βασίλειο
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Τάξιλα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φιλόξενος ο Ανίκητος (2ος/1ος αιώνας π.Χ.) ήταν ηγεμόνας του ινδοελληνικού βασιλείου ο οποίος κυβέρνησε στα εδάφη των Παροπαμισάδων, Αραχωσίας, Γανδάρας και Πενταποταμίας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκτιμήσεις για την χρονολόγηση του κυμαίνονται μεταξύ του 125 και 95 π.Χ., και είναι πιθανό πως υπήρξε ο διάδοχος του Αντίμαχου Β´.[1] Εξέδωσε αρκετές ποικιλίες δίγλωσσων νομισμάτων σε ελληνικά και γραφή Χαροστί με διάφορες παραστάσεις, όπου απεικονίζεται είτε με κράνος είτε με διάδημα στην μια πλευρά, και στην άλλη απεικονίζεται έφιππος άντρας ο οποίος είναι άγνωστο εάν είναι ο ίδιος ο Φιλόξενος ή δυναστικό έμβλημα. Ως έμβλημα οι έφιπποι αναβάτες είναι κυρίως γνώρισμα των Σακών ηγεμόνων. Τα νομίσματα των δραχμών του ήταν τετράγωνα, κάτι σπάνιο για τους Ινδοέλληνες ηγεμόνες[2] και επίσης γνώρισμα των Σακών οι οποίοι κατέκτησαν το ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής στα δυτικά.

Σε κάποια από τα χάλκινα νομίσματα του απεικονίζονται είτε ζώα όπως ελέφαντας ή ζεμπού, είτε μυθολογικά πρόσωπα όπως ο Ήλιος και η Νίκη.[3]

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Smith, Vincent A. (1 Ιανουαρίου 1999). The Early History of India. Atlantic Publishers & Dist. σελ. 243. ISBN 9788171566181. 
  2. Brown, C. J. (1 Ιανουαρίου 1922). Coins of India. Asian Educational Services. σελ. 26. ISBN 9788120603455. 
  3. «The COININDIA Coin Galleries: Indo-Greeks: Philoxenus (Philoxenos)». coinindia.com. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017. 

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Greeks in Bactria and India, W. W. Tarn, Cambridge University Press.