Θεοδέμιρ (βασιλιάς των Σουηβών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοδέμιρ (βασιλιάς των Σουηβών)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας
Θάνατος570
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Σουηβών
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΜίρο (βασιλιάς των Σουηβών)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαking of the Suebi (559–570)[1][2][3]
Theodemar (δεξιά) με τους επισκόπους Λουκρήτιο, Ανδρέα και Μαρτίνο. Από τον Codex Vigilanus, Escorial Library .

Ο Θεοδέμιρ, Theodemir ή Theodemar ή Teodomiro, [4] λατινικά: Theodemirus‎‎, (απεβ. το 570) ήταν ένας από τους τελευταίους Σουηβούς βασιλείς της Γαλικίας και ένας από τους πρώτους Ορθόδοξους κατά το δόγμα της Χαλκηδόνας (Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου), που κατείχαν τον τίτλο. Διαδέχθηκε τον Αριάμιρ κάποια στιγμή μεταξύ του τέλους Μαΐου 561 και του έτους 566 και κυβέρνησε μέχρι το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεοδέμιρ θεωρείται ως ο πρώτος Ορθόδοξος Χριστιανός μονάρχης των Σουηβών, από το τέλος τού Ρεχίαρ και ο μονάρχης που οδήγησε στη μεταστροφή τού λαού του από τον Αρειανισμό στην Ορθοδοξία, με τη βοήθεια του ιεραπόστολου Mάρτιν του Ντούμιο. Αυτή η θεωρία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ιστορία των Σουηβών (Historia Suevorum) του Ισίδωρου της Σεβίλλης: Ο Θεοδέμιρ ανέλαβε την εξουσία του βασιλείου, αποκατέστησε αμέσως τους Σουηβούς στην Ορθόδοξη πίστη, κατεστραμμένους από το λάθος της ασέβειας του Αρειανισμού (regni potestatem Theodimirus suscepit: qui confestim Arrianae impietatis errore destructo Suevos catholicae fidei reddidit). [5] Ωστόσο, άλλες πηγές, ιδίως ο Ιωάννης του Bικλάρουμ και ο Γρηγόριος του Τουρ, καθώς και τα πρακτικά της Α' Συνόδου της Μπράγκα, δίνουν ή υπονοούν διαφορετικά περιστατικά: ο Ιωάννης λέει ότι ο Ρεκαρέδ Α' των Βησιγότθων επέφερε τη μεταστροφή και των δύο λαών, ο Γρηγόριος ότι η αγία μεσολάβηση του Mαρτίνου του Τουρ με αίτημα του βασιλιά Χαράρικ το έκανε, και τα πρακτικά της Α΄ Συνόδου της Μπράγκα ότι ο Aριάμιρ ήταν ο πρώτος που ήρε την απαγόρευση των Ορθόδοξων συνόδων.

Οι περισσότεροι μελετητές προσπάθησαν να συγχωνεύσουν αυτές τις ιστορίες. Έχει υποστηριχθεί ότι ο Θεοδέμιρ πρέπει να ήταν διάδοχος του Aριάμιρ, αφού ο Aριάμιρ ήταν ο πρώτος Σουηβός μονάρχης, που ήρε την απαγόρευση των Ορθοδόξων συνόδων. Ο Ισίδωρος λοιπόν κάνει λάθος τη χρονολογία. [6] [7] Ο Ράινχαρτ πρότεινε ότι ο Χαράρικ μεταστράφηκε πρώτα μέσω των λειψάνων του Αγίου Μαρτίνου και ότι ο Θεόδεμιρ μεταστράφηκε αργότερα, μέσω του κηρύγματος του Μάρτιν του Ντούμιο. [8] Ο Φέλιξ Νταχν ταύτισε τον Χαράρικ με τον Θεοδέμιρ, λέγοντας μάλιστα ότι το τελευταίο ήταν το όνομα, που πήρε κατά τη βάπτιση. [8] Έχει επίσης προταθεί ότι ο Θεοδέμιρ και ο Aριάμιρ ήταν το ίδιο πρόσωπο, και γιος του Χαράρικ. [8] Ο Φερέιρο πιστεύει ότι η μεταστροφή των Σουηβών ήταν προοδευτική και σταδιακή, και ότι ο Θεοδέμιρ ήταν υπεύθυνος για την έναρξη μίας δίωξης των Αρειανών στο βασίλειό του, για να ξεριζώσει την αίρεση τους. [9]

Το 569 ο Θεόδεμιρ συγκάλεσε την Α΄ Σύνοδο του Λούγο [10], η οποία αύξησε τον αριθμό των επισκοπών εντός του βασιλείου. Το 570 δέχτηκε επίθεση από τον Αρειανό βασιλιά των Βησιγότθων, Λιουβιγγέλδ.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]