ΘΟΪ Φυλλιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΘΟΪ Φυλλιάς
Το έμβλημα της ομάδας
Επίσημη ονομασίαΘρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα Προφήτης Ηλίας Φυλλιάς
Σύντομο όνομαΘΟΪ Φυλλιάς
Ίδρυση1952
ΈδραΦυλλιά/Σερχάτκιοϊ, Κύπρος

Το Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα Προφήτης Ηλίας Φυλλιάς (ή το ΘΟΪ Φυλλιάς) ηταν κυπριακός αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Φυλλιά. Ιδρύθηκε το 1952.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά καιρούς στην κοινότητα Φυλλιάς υπήρχαν δυο σωματεία, το «Αναγνωστήριο» και η ΑΤΕ - ΠΕΚ (Αγροτική Τοπική Ένωση - Παναγροτική Ένωση Κύπρου) που ιδρύθηκε το 1943. Πέρα από τον κοινό στόχο, που ήταν η καλλιέργεια του εθνικού φρονήματος, οι βασικοί στόχοι ήταν, για το Αναγνωστήριο η πνευματική καλλιέργεια των συγχωριανών και για την ΑΤΕ - ΠΕΚ η συσπείρωση και συνεργασία των αγροτών για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων τους. Αργότερα λειτούργησε επίσης στην κοινότητα παράρτημα της Σ.Ε.Κ. (Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου), για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της εργατοϋπαλληλικής τάξης.

Αμέσως μετά το Ενωτικό Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950, λόγω του κλίματος που επικρατούσε, άρχισαν οι προσπάθειες για ίδρυση στην κοινότητα Θρησκευτικού Ορθόδοξου Ιδρύματος (Θ.Ο.Ι.). Πράγματι, λίγους μήνες μετά ιδρύθηκε το Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα «Άγιος Γεώργιος» Φιλιάς και η πινακίδα με την επωνυμία αυτή αναρτήθηκε στο οίκημα, το οποίο στέγαζε τα άλλα δυο σωματεία της κοινότητας. Όμως η πρώτη αυτή προσπάθεια δεν έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα, αφού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το σωματείο αδρανοποιήθηκε.

Τον Ιανουάριο του 1952 άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα επαναδημιουργίας του σωματείου, αφού κατά την ημέρα αυτή άρχισαν να εγγράφονται τα πρώτα μέλη που θα αποτελούσαν και τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου. Στο σωματείο δόθηκε αυτή τη φορά η επωνυμία Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα «Προφήτης Ηλίας» Φυλλιάς ή το ΘΟΪ Φυλλιάς (διαβάζεται «θόι») και η ίδρυση του εγκρίθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, στην οποία υπαγόταν τότε εκκλησιαστικά η Φυλλιά. Η νέα ονομασία του σωματείου, αλλά και η προηγούμενη σχετίζονται με τους Αγίους, στους οποίους είναι αφιερωμένες οι εκκλησίες της κοινότητας. Το νέο σωματείο στεγάστηκε στον ίδιο χώρο που στεγάζονταν προηγουμένως τα άλλα σωματεία της κοινότητας. Το οίκημα αυτό βρισκόταν στην πλατεία του χωριού. Ήταν τότε ένα παλιό, πλινθόκτιστο σπίτι, περιουσία της εκκλησίας του χωριού. Ως χρώματα του συλλόγου επελέγησαν το κίτρινο και το μπλε. Αρχικά συμμετείχε στις διοργανώσεις της ΕΠΟΠΛ.

Προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α 1955-1959[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Kατά τη διάρκεια του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. το ΘOI Φυλλιάς υπήρξε φυτώριο των αγωνιστών αφού όλα τα μέλη της Oργάνωσης προέρχονταν από το ΘOI. Πριν ακόμα αρχίσει ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α., μέλη του ΘOI Φυλλιάς ορκίζονται στην Oργάνωση και αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν ομάδα της EOKA στην Φυλλιά. Χωρίς καμιά υπερβολή, το σύνολο των κατοίκων του χωριού, άνδρες και γυναίκες, βοήθησε με διάφορους τρόπους τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α..

Ο Τομεάρχης της περιοχής Ιωάννης Γ. Κασίνης στο βιβλίο του αναφέρει χαρακτηριστικά [1] :

«Μπορώ να πω, χωρίς δισταγμό, ότι το χωριό Φυλλιά ήταν το καλύτερο από τα 20 χωριά του Τομέα όσον αφορά τη συνοχή των κατοίκων που σχεδόν το 99% ήταν εθνικόφρονες και θρησκευόμενοι. Η υποδομή αυτή είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι του χωριού να συμμετάσχουν ομαδικά και με πολλή προθυμία στον Αγώνα και να αναπτύξουν πλούσια δράση».

Πέρα από τη μάχιμη Ομάδα, στη Φυλλιά λειτουργούσαν επίσης με απόλυτη επιτυχία και οι άλλες Ομάδες της Οργάνωσης, που ήταν η Π.Ε.Κ.Α. (Πολιτική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) και είχε την ευθύνη της διαφώτισης του κόσμου και της προπαγάνδας εναντίον των Άγγλων και η Α.Ν.Ε. (Άλκιμος Νεολαία Ε.Ο.Κ.Α.), τα νεαρά μέλη της οποίας διένειμαν φυλλάδια, έγραφαν συνθήματα στους τοίχους, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των Άγγλων και επίσης αναλάμβαναν άλλες αποστολές που τους ανάθετε η Οργάνωση.

Στη Φυλλιά επίσης λειτουργούσε η Γυναικεία Οργάνωση της Ε.Ο.Κ.Α. η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα. Τα μέλη της διοργάνωναν εθνικά μνημόσυνα στους ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α., όπου έψαλλαν, τραγουδούσαν και εξυμνούσαν τα κατορθώματα των ηρώων, ανυψώνοντας το ηθικό του κόσμου. Σημαντικός επίσης ήταν ο ρόλος και οι υπηρεσίες τους στη διαφώτιση των κατοίκων, ιδιαίτερα για την παθητική αντίσταση προσπαθώντας να τους πείσουν να μην αγοράζουν Αγγλικά προϊόντα, αλλά να φορούν ρούχα που ύφαιναν οι ίδιες οι γυναίκες.

Μέσα στα πλαίσια της παθητικής αντίστασης συστάθηκε επίσης με διαταγή της Ε.Ο.Κ.Α. και λειτούργησε με επιτυχία ο θεσμός του Δικαστηρίου. Σκοπός του Δικαστηρίου, που στελεχωνόταν από Φιλιώτες μέλη της Π.Ε.Κ.Α., ήταν η εκδίκαση των διαφόρων υποθέσεων, ώστε οι διαφορές μεταξύ των κατοίκων να μην οδηγούνται στα κρατικά Δικαστήρια, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό την καταβολή χρημάτων στην αποικιοκρατική Κυβέρνηση.[1]

Η 17η Οκτωβρίου 1955 υπήρξε ιστορική για το Θ.Ο.Ι. Φυλλιάς και το παλιό του οίκημα, καθώς και ενδεικτική για το εθνικό έργο που επιτελούσε με την δράση και συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.. Την ημέρα αυτή, οι Άγγλοι στρατιώτες προέβηκαν σε καταστροφικές έρευνες στο οίκημα του σωματείου, λεηλατώντας και βεβηλώνοντας τα πάντα. Παρά την εξονυχιστική έρευνα, τελικά δεν ανακάλυψαν τίποτε το ενοχοποιητικό για το σωματείο.

Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε η ανάγκη νέου σύγχρονου οικήματος που να μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του σωματείου. Το νέο οίκημα κτίστηκε στον ίδιο χώρο που στεγαζόταν το παλιό οίκημα. Το νέο οίκημα, εκτός από το Θ.Ο.Ι., συστέγασε επίσης την ΑΤΕ – ΠΕΚ και την Σ.Ε.Κ., γι’ αυτό στην προμετωπίδα του, αναγραφόταν η γενική επιγραφή «Εθνικόφρονα Σωματεία Φυλλιάς». Στην κοινότητα λειτουργούσε επίσης η ΟΧΕΝ (Ορθόδοξος Χριστιανική Ένωσις Νεανίδων) που ιδρύθηκε κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον αγώνα.

Μετά την εισβολή και κατοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το σωματείο παρέμεινε για αρκετά χρόνια αδρανοποιημένο. Ωστόσο, το 1985 μια ομάδα κατοίκων του χωριού έκανε τις πρώτες προσπάθειες για ανασυγκρότηση του Θ.Ο.Ι., κυρίως για να δηλώνει την παρουσία του σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μέσα στα πλαίσια των αγροτικών πρωταθλημάτων.

Το Θ.Ο.Ι. Φυλλιάς είχε διαχρονικά πλούσια δράση τόσο πριν, όσο και μετά την τουρκική εισβολή. Mεγάλη αίσθηση προκαλούσαν οι δυναμικές και ενθουσιώδεις Αντικατοχικές Πορείες των Φιλιωτών, τις οποίες διοργάνωνε το Θ.Ο.Ι. με την συνεργασία της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλιωτών μέχρι το 2004 που έγινε η διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

Το Θ.Ο.Ι. διατηρούσε ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία κατά καιρούς γνώρισε μεγάλες επιτυχίες με πιο σημαντικές την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Ε.Π.Ο.Π.Λ. το 1970 και το 2003. Η ομάδα δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε τις επιτυχίες της με αποκορύφωμα το 2003 να ενταχθεί στην Κ.Ο.Π. και να αγωνιστεί στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα της Δ’ Κατηγορίας την περίοδο 2003 - 2004, αφού προηγουμένως κατέκτησε το Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών της ΣΤΟΚ και στην συνέχεια κέρδισε την άνοδο της μέσα από το Πρωτάθλημα ένταξης της ΣΤΟΚ.

Το Θ.Ο.Ι. Φυλλιάς εξακολουθεί μέσα από αντίξοες συνθήκες να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινότητα. Ιδιαίτερα, μετά τον ξεριζωμό του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα τον διασκορπισμό των κατοίκων σε όλα τα σημεία της Κύπρου, απετέλεσε το σημείο αναφοράς και τον συνδετικό κρίκο για όλους τους κατοίκους, κατορθώνοντας να τους κρατήσει κοντά στις παραδόσεις τους και δεμένους με τις ρίζες τους. Το σωματείο, παρά τις δυσκολίες των καιρών, έχει καταξιωθεί μέσα από την όλη του δράση. Με τις διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητές του, όπως εθνικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές, βρίσκεται συνεχώς κοντά στους κατοίκους της κοινότητας κατορθώνοντας να συντηρεί τις σχέσεις και τη συνοχή τους, να κρατεί ζωντανή την ιστορία, τις παραδόσεις και την οντότητα της κατεχόμενης Φυλλιάς, μα πάνω απ’ όλα να διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής. [2][3]

Τελευταία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σωματείο επαναδραστηριοποιήθηκε το 1985 στη Λευκωσία. Το 2003 συμμετείχε στο πρωτάθλημα ένταξης ΣΤΟΚ, μέσα από το οποίο εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα Δ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2003-04. Τερμάτισε στην προτελευταία θέση και υποβιβάστηκε στα αγροτικά (τοπικά) πρωταθλήματα.[4] Σήμερα η ποδοσφαιρική ομάδα είναι ανενεργή.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ιωάννης Γ. Κασίνης, Λευκωσία 2006, «Απομνημονεύματα του αγώνα της ΕΟΚΑ», εκδόσεις: ΤΑΜΑΣΟΣ, σελ.558-573
  2. http://www.philia.org.cy/
  3. Χριστίνα Κυριάκου, «ΦΙΛΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» σελ.23-30
  4. «Cyprus 2003/04». www.rsssf.com. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2018.