Ελβετική Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελβετική Δημοκρατία
Helvetische Republik (γερμ.)
République helvétique (γαλλ.)
Repubblica Elvetica (ιταλ.)
Republica helvetica (ρομανσ.)
Republica Helvetica (λατ.)
1798 – 1803
Σημαία Έμβλημα
Πρωτεύουσα
Γλώσσες γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρομανσικά
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανισμός, Μεταρρύθμιση
Πολίτευμα Ομοσπονδιακή δημοκρατία, Προτεκτοράτο της Γαλλίας
Ιστορία
 -  Ίδρυση
 -  Κατάλυση

Στην ελβετική ιστορία, η Ελβετική Δημοκρατία (1798-1803) αντιπροσώπευε μια πρώιμη απόπειρα επιβολής κεντρικής διακυβέρνησης στην Ελβετία, η οποία μέχρι τότε αποτελούνταν από αυτοδιοικούμενα καντόνια ενωμένα σε μια χαλαρή στρατιωτική συμμαχία.

Οι Γάλλοι εισέβαλαν στην Ελβετία και την μετέτρεψαν σε σύμμαχο με το όνομα «Ελβετική Δημοκρατία». Η παρέμβαση στον τοπικισμό και τις παραδοσιακές ελευθερίες προκάλεσε δυσαρέσκειες, αν και πραγματοποιήθηκαν ορισμένες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις[1] [2]. Η αντίσταση ήταν ισχυρότερη στους πιο παραδοσιακούς καθολικούς προμαχώνες, με ένοπλες εξεγέρσεις που ξέσπασαν την άνοιξη του 1798 στο κεντρικό τμήμα της Ελβετίας. Ο γαλλικός στρατός κατέστειλε τις εξεγέρσεις, αλλά η υποστήριξη σε επαναστατικές ιδέες αυξήθηκε σταθερά, καθώς οι Ελβετοί ήταν δυσαρεστημένοι από την απώλεια της τοπικής τους δημοκρατίας, τους νέους φόρους, τον συγκεντρωτισμό και την εχθρότητα στη θρησκεία. Ωστόσο, υπήρξαν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις[3].

Η Δημοκρατία ονομάστηκε Ελβετική λόγω των Ελβετών, των Γαλατών κατοίκων του Ελβετικού Οροπεδίου στην αρχαιότητα, δεν ήταν κάποια καινοτομία. Αντίθετα, η Ελβετική Συνομοσπονδία ονομάστηκε περιστασιακά Republica Helvetiorum στα Λατινικά από τον 17ο αιώνα, και η Helvetia, η ελβετική εθνική προσωποποίηση, έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1672.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Marc H. Lerner, "The Helvetic Republic: An Ambivalent Reception of French Revolutionary Liberty," French History (2004) 18#1 pp 50-75.
  2. R.R. Palmer, The Age of the Democratic Revolution 2:394-421
  3. Otto Dann· John Dinwiddy (1988). Nationalism in the Age of the French Revolution. Continuum. σελίδες 190–98. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Helvetic Republic στο Wikimedia Commons