Ελέφαντας της Σουμάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελέφαντας της Σουμάτρας

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Προβοσκιδοειδή

Ο ελέφαντας της Σουμάτρας (Elephas maximus sumatranus) είναι ένα εκ των τριών αναγνωρισμένων υποειδων του ασιατικού ελέφαντα, ιθαγενές στην νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας. Το 2011, η IUCN κατέταξε τον ελέφαντα της Σουμάτρας από κινδυνεύον είδος σε κρισίμως κινδυνεύον, καθώς ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 80% τις τελευταίες τρεις γενιές. Για αυτό ευθύνεται η έλλειψη βιότοπου και η λαθροθηρία (το 69% του βιότοπου του ελέφαντα έχει μειωθεί τα τελευταία 25 έτη).

Σε γενικές γραμμές, οι ασιατικοί ελέφαντες είναι μικρότεροι από τους ελέφαντες της Αφρικής και έχουν το υψηλότερο σημείο του σώματος στο κεφάλι. Η άκρη της προβοσκίδας τους έχει ένα δακτυλοειδές σχήμα. Η πλάτη τους είναι κυρτή ή επίπεδη. Τα θηλυκά είναι συνήθως μικρότερα από τα αρσενικά και έχουν μικρούς ή καθόλου χαυλιόδοντες.

Οι ελέφαντες της Σουμάτρας φθάνουν σε ύψος ώμου μεταξύ 2 και 3,2 μέτρων, ζυγίζουν μεταξύ 2,000 και 4,000 κιλών και έχουν 20 ζεύγη νευρώσεων. Το χρώμα του δέρματος τους είναι ελαφρύτερο από το μέγιστο και τους δείκτες με ελάχιστο αποχρωματισμό.