Διονύσης Καλτέκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διονύσης Καλτέκης
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης1909
Τόπος γέννησηςΕλλάδα
Ημερ. θανάτου27 Ιανουαρίου 1999 (90 ετών)
ΘέσηΕπιθετικός
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1926-1938Άρης Θεσσαλονίκης
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1932Ελλάδα1(0)
Προπονητική καριέρα
ΠερίοδοςΟμάδα
1945-1949Άρης Θεσσαλονίκης
1958-1959Άρης Θεσσαλονίκης
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Διονύσης Καλτέκης ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής, γεννημένος το 1909. Αγωνιζόταν ως επιθετικός και έγινε γνωστός με την ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα ως αθλητής και ένα ακόμη ως προπονητής.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συλλογικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καλτέκης ξεκίνησε την πορεία του στον Άρη αγωνιζόμενος με την πρώτη ομάδα στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης της σεζόν 1926-27. Καθιερώθηκε με τους "κίτρινους" στους αγώνες της τελικής φάσης του πρώτου πανελλήνιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το καλοκαίρι του 1928. Στον αγώνα εναντίον του Εθνικού Πειραιά, πέτυχε δύο τέρματα, βοηθώντας την ομάδα του να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ και να κερδίσει με 3-1, κατακτώντας παράλληλα τον τίτλο.

Την επόμενη σεζόν, δεν πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του πρωταθλήματος, αλλά στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ο Άρης ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον ΠΑΟΚ. Στον πρώτο αγώνα μπαράζ, ο Καλτέκης ισοφάρισε το σκορ οδηγώντας τον τίτλο σε νέα αναμέτρηση, αφού δεν ίσχυε η διαδικασία των πέναλτι. Η ομάδα των "κίτρινων" κατέκτησε τον τίτλο νικώντας με 4-3.

Το 1929-30, ο Άρης κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, με τον Καλτέκη να σημειώνει πέντε τέρματα και να αποτελεί βασικό κομμάτι της επίθεσης της ομάδας, μαζί με τους Αγγελάκη, Κίτσο, Βογδάνου και Αργυριάδη. Στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος, αγωνίστηκε σε όλους τους αγώνες, βοηθώντας τον Άρη να καταταχθεί δεύτερος.

Τον Μάιο του 1931, πέτυχε τέσσερα γκολ σε τρεις διαδοχικές εβδομάδες κατά του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Την επόμενη χρονιά, στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ελλάδας, παίζοντας σε όλα τα παιχνίδια της εθνικής κατηγορίας και πετυχαίνοντας τρία γκολ.

Το 1933, συμμετείχε στον τελικό του δεύτερου κυπέλλου Ελλάδας, όπου σημείωσε το τέρμα της ομάδας του στον επαναληπτικό του αρχικού 2-2. Ο Άρης προηγήθηκε του Εθνικού, αλλά ηττήθηκε τελικά με 2-1.

Ο Καλτέκης παρέμεινε στην ομάδα του Άρη μέχρι το 1938, κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης και την τρίτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πριν κρεμάσει τα παπούτσια του.

Στην Εθνική Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καλτέκης αγωνίστηκε με τα χρώματα της ελληνικής εθνικής ομάδας για μοναδική φορά στις 28 Ιουνίου 1932, στην ήττα από την εθνική Ρουμανίας με 3-0, σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι για το δεύτερο Βαλκανικό κύπελλο ποδοσφαίρου.

Ως προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1945, ο Διονύσης Καλτέκης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη. Υπό την καθοδήγηση του, οι "κίτρινοι" κατέκτησαν το τρίτο τους πρωτάθλημα, το 1946. Παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας μέχρι και την σεζόν 1948-49 και έγινε ο μοναδικός άνθρωπος που συμμετείχε ενεργά και στις τρεις κατακτήσεις πρωταθλημάτων της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]